A Latin-Amerika motorjának számító Brazília egyre több új lehetőségre vágyó európait vonz – írta egy meglepően érdekes riportfordításban az MTI. Ebből kiderül, hogy főleg a mérnököknek érdemes Brazíliában munka után nézni. Nyilván a magyaroknak is.

"Úgy érzem, hogy itt elkerül az európai válság. Kettős, arab és francia kultúrában nőttem fel, és nemzetközi tapasztalatot kívánok szerezni" - mondta a 33 éves, francia állampolgárságú Afeida Ghalaz, aki korábban tíz éven át dolgozott egy Párizs külvárosában működő élelmiszeripari vállalat alkalmazottjaként. A Michelin Rio de Janeiró-i vállalata vette fel helyi szerződéssel.

Úgy érzi, hogy Brazíliában nyitottabb a hozzáállás, nem vezetnek nyilvántartást az emberről, míg Franciaországban a különbözőség nem jelent értéket.

A ma a világ hetedik legnagyobb gazdaságának számító dél-amerikai óriás GDP-je 7,5 százalékkal nőtt 2010-ben, és 2011-ben is 3,5 százalékos, a nemzetközi átlagot meghaladó bővülésre számít. A munkanélküliek aránya idén 6 százalékra csökkent, ez a legalacsonyabb szám 2002 óta.

A mind nagyobb számban érkező európaiak számára általában gondot okoz a tartózkodási engedély megszerzése, de például Ghalaz a Michelin-szerződés révén két évre szóló és meghosszabbítható vízumra jogosult. Egy október elején turistaként érkezett spanyol férfi már nem ilyen szerencsés: alkalmi munkákból él, lemezlovasként vagy a favelákba turistákat kalauzoló idegenvezetőként keres néha pénzt. "A spanyolországi válság és munkanélküliség közepette változásra vágytam, és Rio de Janeiro olyan város, ahol napfény és tengerpart is van. Sajnos a vízumom másfél hónap múlva lejár" - kesergett.

Ha addig nem sikerül meghosszabbítania vízumát és nem utazik haza, illegális belépőnek minősül. Ghalazhoz hasonlóan ő is társbérlőként él a divatos Ipanema negyedben.

Az újonnan érkezőknek csalódást okoz, hogy az árak mostanában robbanásszerűen nőnek, részben éppen a gyors gazdasági fejlődés miatt, részben pedig azért, mert az ország 2014-ben a labdarúgó-világbajnokság 2016-ban pedig az olimpiai játékok házigazdája lesz.

Duplaannyi külföldi június óta

Hivatalos adatok szerint januártól júniusig az országban szabályos papírokkal tartózkodó külföldiek száma több mint 50 százalékkal nőtt, 962 ezerről másfél millió fölé emelkedett. A hatóságok szerint azonban az illegális bevándorlók száma is folyamatosan nő, becslések szerint több mint 600 ezren vannak. Az újonnan legálisan érkezettek listáját az ország nyelvét beszélő portugálok vezetik, az ő létszámuk már eléri a 329 ezret, míg a második helyen a spanyolok állnak 81 ezerrel. Az illegális bevándorlók 40 százaléka Bolíviából, 13 százaléka Kínából jött.

"Európában Brazíliát a nagy lehetőségek országának tekintik - fejtette ki Nuria Pont, a spanyol kereskedelmi kamara Sao Pauló-i irodájának vezetője. - A nyomorból kiemelkedett 40 millió új fogyasztóval Brazília csaknem egy Spanyolországnyival gyarapodott, és a brazil piac egymaga nem képes kielégíteni igényeiket. Mintegy nyolcmillió képzett szakemberre, köztük például mérnökökre van igény, a brazil egyetemeknek ehhez még öt-hat évre lenne szükségük."

(További érdekességek a túloldalon!)

Szavait kiegészítette David Galipienzo, egy fiatal spanyol építész, aki egy ingatlanberuházás megvalósítását irányítja. "Spanyolországban eddig évente 800 ezer lakás épült, most csak százezer. Itt viszont egyre nő az új lakások iránti kereslet" - magyarázta.

A virágzó brazil gazdaság 2010-ben 2,5 millió munkahelyet teremtett, miközben a gazdag országok válságba kerültek: a két tényező együttes hatása azt eredményezte, hogy sok brazil, aki az 1990-es években kivándorolt az Egyesült Államokba, Japánba vagy Európába, most visszatér. 2005-től 2011-ig a felére csökkent a külföldön élő brazilok száma, méghozzá négymillióról kétmillióra.