Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Obama az Isten városában - Paulo Coelho Obamáról tweetel


Ebből a kiváló popdalból idézett Obama elnök

Obama nem tréfált, és ahogy ígérte, latin-amerikai körútjának második állomásán, Rio de Janeiróban (az első Brazíliaváros volt) vasárnap tényleg ellátogatott az Isten városába, ahol első kézből tekintette meg az UPP (Unidade de Polícia Pacificadora) projektet. (Az UPP egy sikeres bűnüldöző program, amely arra irányul, hogy visszaszerezzék a drogdealerektől és magán milíciáktól a favelák irányítását. 2010-től 12 riói favelában fut a program, az egyik a Cidade de Deus, azaz Isten városa, a Complexo Alemao nevű favelában elért őrületes sikerekről novemberben itt is szó volt.)

A brazil sajtó szerint azért is eshetett az Isten városára a választás, mert sík (olyan kivételes favela, amely nem hegyre épült) és sokkal szélesebbek az utak, mint a többi favelában, ezért itt könnyebb szavatolni a presidente biztonságát. Az elnök és családja amúgy páncélautóban utazott, és saját emberei mellett a fegyveres erők, a BOPE és az UPP helyi rendőrei is védték.

Obama az Isten városában (Forrás: Globo)

Nem is történt baj, pedig Obama még a kissrácokkal is focizott, itt a Globo minimálvideója az előkészületekről, a favela-lakók extázisáról, az integető elnökről, és az Obama hasonmásról. Ez meg itt egy remek képgaléria, egyebek mellett látható, ahogy az Obama-házaspár elragadtatva néz capoeirázó kisgyerekeket.

Azt protokoll szempontból érdekesnek tartom még megjegyezni, hogy Obama nagyobbik lánya, Malia rövidnadrágban focizgatott a helyi fiatalokkal - a különös outfitet meg a 11. képen lehet megnézni.

Jorge Ben Jor és Coelho Obamárol tweetel

A favelalátogatás előtt Obama előbb a brazil néphez beszélt (kb. "A Líbiában szabadságukért harcoló emberek és a Közel-Kelet inspirálódhat a szabad és vibráló Brazília példájából"), illetve válogatott vendégsereg előtt tartott beszédet a Theatro Municipalban, ahonnan néhány híres brazil művész azon melegében ki is nyomta a Twitterre a presidente-ről alkotott benyomásait. Leginkább azok örültek, akikről az elnök szót ejtett beszédében.

Ilyen volt például Jorge Ben Jor (lásd videó), aki nagyon belelkesedett, és büszkén írta, hogy "Nagy ölelés Obama elnöknek! Megemlített a beszédében!". Obama ugyanis idézett egy részletet a País Tropical című dalból, amikor az országról alkotott benyomásait taglalta: "Sosem gondoltam volna, hogy ez az ország még annál is szebb, mint a filmben" - utalt itt meg az Orfeu negro, azaz Fekete Orfeusz című filmre, majd így folytatta: "Ismerik, ahogy Jorge Ben Jor is mondja: "um país tropical abençoado por Deus e bonito por natureza" (kb. "Egy Isten áldotta trópusi ország, csodás természettel").

Obama a favelában lakó gyerekekkel focizik (Forrás:Globo)

A másik gyors twitteres maga a mágikus lektűrirodalom-király, Paulo Coelho volt, aki azt írta, miután Obama tőle is idézett valamelyik lényegtelen, ámde bizonyára nagy sikerű könyvéből, hogy "Obama elnök idézett tőlem". (Minderről brazilul itt.)

(Fontos politikai ügyek a másik oldalon!)

0 Tovább

Vasárnap az Isten városába látogat Obama

Mivel Barack Obama éppen szombaton kereste fel Dilma Rousseffet, a hatalmas ország miniszterelnökét, nemcsak mi dolgozunk a március 15-i tilitolizás miatt, hanem brazil kollégáink is.

Nem követem pontosan, mi zajlik, de az előbb belenéztem pár lapba, és eszerint rendben megérkezett az Egyesült Államok elnöke.

(Itt egy remek videó a reptéri készületekről az elnöki magángéppel.) Az előbb néztem bele a CNN tévéadásába, akkor csak annyit lehetett látni, hogy a pártja színébe (vörös) öltözött Dilma mennyivel kisimultabb, mint az amerikai elnök.

Vasárnap Obama Rio belvárosban, a lezárt Cinelandia téren fog beszélni a brazil néphez (a belépés ingyenes); és amellett, hogy ezután családjával felmennek a Corcovadóra, az Isten városa nevű favelába is ellátogatnak a Rio Times szerint (mintha a valóságban összekeveredne a favela-pápalátogatásról szóló Tropa de elite és az Isten városa című film). Az Isten városáról nekem minden brazil haverom azt mondta, hogy be ne tegyem oda a lábam, de most állítólag elindult ott valami szociális fejlesztő projekt, és kicsit jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt. Mindenesetre bátor, és egyben szimbolikus szegénység elleni tett a presidente részéről.

Itt van néhány cikk a lényegi információkkal különböző nyelveken, a második - és kicsit a negyedik is - elmagyarázza az utazás célját. A fotó a Globo internetes kiadásából van.

0 Tovább

Írtam egy cikket 2010 blockbuster brazil filmjéről

Előbb Rióban megnéztük a 2010 brazil közönségsikere, a Tropa de elite 2 körüli felhajtást, aztán megnéztem a filmet a Berlinalén Berlinben, aztán írtam róla egy cikket a munkahelyemnek. Sokkal jobb, mint az első rész, ami problémafelvetésnek kiváló ugyan, de mint film - különösen a főszereplő gyenge játéka miatt - elég bűntető. Na, de ez a második rész sokkal jobb, itt van róla a cikk.

Egyben remélem, hogy José Padilha be tudja fejezni a trilógiának szánt művét, és nem végzi úgy, mint a fiatal, agilis újságírólány a Tropa 2-ben, akivel nagyon csúnya dolgok történnek. (Annak pedig gratulálok, aki ilyen idióta fordítást talált ki a filmnek, hogy "Elit halálosztók"! Egy, a brazil szociális problémákra nyilván nagyon nyitott réteget talál meg ezzel a címmel.)

0 Tovább

Megneztem a BOPE fohadiszallasat egy favela tetejerol

Most csak egy gyors: tegnap elmentem riportozni a munkahelyemnek egy rioi favelaba. Semmi vesz, a varos legbiztonsagosabb favelaja a Tavares Bastos - sehol mashol nem maszkalnek egyedul -, miutan egy kicsit orult angol, aki meg negyven eve Stanley Kubricknak dolgozott, de a hetvenes evek ota Rioban lakik, 2000-ben elerte, hogy ide koltozzon a rioi rendorseg elitalakulata, a BOPE. Ezert most ott szekelnek a szuperrendorok a szomszedjaban, a favelaban pedig nagyobb biztonsaggal lehet kamerat lobalni a kezben, mint akar itt, a Copacabanan. A kicsit orult angollal csinaltam interjut, amit majd megirok, ha lesznek ekezetek. Nagyon erdekes lesz, peldaul azert, mert rajtam kivul Snoop Dog es Edward Norton is vendegeskedett nala; es mert csodalatos a kilatas a varosra, amit tobbszor megorokitettem.


Ez a szep epulet a BOPE-szekhaz, eloterben a favela

 


Ez meg a paratlan kilatas a kicsit orult angoltol. Az fonti kepet az eloterben lathato fej tetejere felmaszva keszitettem

0 Tovább

Szuper uti -es favela video az utitarstol!

Mi itt Rioban bamulatos gyorsasaggal alkalmazkodtunk a helyi buliszokasokhoz (kiveve a gyomrom, amely egyelore nem toleralja a tul egeszseges kajakat), az Uruguayana piacon bevasaroltunk mimikri ruhakat es ajandekokat valamint talalkoztunk par regi kedves ismerossel, mikozben utitarsunk, Balazs mar tovabb is repult del fele. Elotte viszont meg csinalt ket szuper videot, egyiket a kozos utunkrol, a masikat a Santa Tereza favelarol, ahol elso ejszakajat toltotte (az elsobe kedves modon minket is belerakott, en vagyok az, aki idiotan forgatja a szemeit beszed kozben). Ide klikkoljatok a remek minifilmekert!

(Ma beugrunk egy korhazba, hogy vegre egy helyi doktor oldja fel az ellentmondasos hireket, hogy mindenkepp kell-e sargalaz elleni oltas Bahiaba, vagy eleg a szunyogriaszto es a suru imadkozas.)

2 Tovább

Rió legkeményebb rendőrei bevetés előtt

Szó esett itt már a Tropa de elite (Elitalakulat) című Berlinale-győztes brazil filmről. Annak a keletkezéstörténetéhez röviden annyi, hogy José Padilha (nem a lounge-zenész) rendező egy dokumentumfilmet akart csinálni a riói rendőrség speciális alakulatáról, a BOPE-ról (Batalhao de Operacoes Policiais Especiais); de mivel össze-vissza fenyegették, hogy kicsinálják, maradt a játékfilm. Na, részben a BOPE pucolta ki november végén a Morro do Alemao nevű favelát. Itt pedig egy elképesztő videó arról, hogyan készültek a nagy bevetésre. Mivel Tarzan-portugált beszélek, nem értem a nagyfőnök minden egyes szavát, ha valaki 3 mondatban össze szeretné foglalni, küldjön mindenképp mailt a vincze.barbara@origo.hu-ra.

A videón amúgy a Paulo Henrique Azevedo de Moraes nevű Bope-főnök lelkesít 240 speciális rendőrt az operáció megkezdése előtt. 1.45-nél példát lehet venni, milyen motiváltak a rió csúcsrendőrök, ha bűnüldözésről van szó!

0 Tovább

További fotók a vasárnapi akcióról

További fotók a vasárnapi nagyszabású riói rendőri akcióról angol képfeliratokkal a boston.com oldalán, itt. Ez a sorozat egyik képe, a PAZ felirat békét jelent.

 

0 Tovább

Justin Bieber-freskót találtak az egyik szuperveszélyes riói drogbárónál

A hétvégén volt ez a 2600 rendőrt megmozgató óriási favela-kipucoló akció Rióban, amiről az ez alatti posztban már esett szó. Ennek során nemcsak 11 tonna marihuánát, egy egész fegyverarzenált (néhány itt) – beleértve egy rakétát is – foglaltak le a drogbandáknál, hanem egy Justin Bieberről készült freskót is.

 

Egy Pezao nevű nagyfőnök, akit a Guardian úgy jellemez, mint a terület legjobb traficante-ja (ez kb. ilyen drogbáró-dealer-nagyfőnököt jelent), úgy tűnik, a hely egyik legnagyobb Justin Bieber-fanja is egyben. Az R7 brazil hírsite mutatta be a 16 éves sztárról készült freskót, amit a veszélyes férfinál találtak, és egyúttal 65 letaglózó képben számolt be az akcióról (a többi 64 kép itt).

Az eddig példanélküli műveletet vasárnap reggel 8-kor kezdték a hetvenezer lakosú Complexo do Alemao nevű favelában és a rendőrség állítása szerint 9.30-ra már be is fejezték. Marcus Vinicius Braga, a drog-különítmény főnöke "aggasztóan nyugodtnak" írta le a műveletet és szinte biztosra veszi, hogy a drogbárók ellen folytatott harcok ezzel nem fejeződtek be. (A lenti képen látható a hathatós rendőri jelenlét.)


0 Tovább

2600 rendőr rohanta le az egyik legnagyobb riói favelát

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi favelájában.

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - írja az MTI a favela szót a villa szó mintájára következetesen két l-lel.

Ezt a képet az AFP bátor fotósa készítette, remélem, nem sértődik meg, hogy kölcsönvettem

A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favelában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a bűnözők nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

(Mindenképp érdemes továbbolvasni!)

0 Tovább

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött Rióban a drogbandák ellen

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött kedden Rio de Janeiro faveláiban a drogbandák ellen.

A helyi hatóságok úgy vélik, hogy a bűnöző csoportokhoz tartozók immár városi gerillaharcot folytatnak a biztonsági erők ellen. Csak az elmúlt 48 órában több mint egy tucatszor támadtak rá a rendfenntartókra. Rendőrautókat gyújtottak fel, és golyózáport zúdítottak két őrposztra. Bár senki sem sebesült meg, a riói külvárosokban a félelem légköre uralkodik - írja az MTI.

Sergio Cabral, riói kormányzó kedden azt mondta, hogy az összes hadra fogható rendőrt mozgósították, akik páncélosok és helikopterek támogatásával kezdték meg a drogcsempészek kifüstölését.

Hogy ez az egész mekkora fighthoz vezethet, szépen bemutatja a Tropa de elite (Elit alakulat) című José Padilha-film, ami meg is nyerte a 2008-as Berlinalét, pedig azért bőven volt nála jobb alkotás.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek