Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bono békegalamb ezúttal Dilma elnökkel pózolt

A január óta hivatalban lévő Dilma Rousseff brazil elnökkel gazdagította politikusos-híresemberes fotóalbumát Bono Vox. Már napokkal ezelőtt fel akartam tenni ezt a két csodálatos képet, ahol a világ rockbékegalambja Dilma elnökkel pózol, csak elsodortak az események.

Na és miről beszélgetett Bono és a brazil elnök? Természetesen arról, hogy mennyire fontos a kormányok szerepe a szegénység elleni küzdelemben. Bono emellett sajnálatát fejezte ki az április 7-én lemészárolt kisgyerekek miatt, majd együtt ebédeltek.

A U2 az úgynevezett "360" turnén járt Brazíliában, és három koncertet adott Sao Paulóban.

Itt pedig egy kép a korábbi elnökkel, Lulával, akivel a cowboy-nak öltözve fotózkodott Bono. Had jegyezzem meg, hogy a világmegváltó rocker még Gilberto Gillel is fotózkodott egyet, akivel én éppen a múlt héten találkoztam, és még akkor sem jutott eszembe fotózkodni vele, amikor kedvesen megpacskolta az arcomat.

(Fotók és infó innen)

1 Tovább

Sao Paulóban építették fel a világ legnagyobb legótornyát

Ötszázezer darabból készült a torony, 34 méter magas és ráérős paulisták építették fel. Itt a videó róla magyarul.

0 Tovább

Brazil étterem nyílt Budapesten

Kevesebb mint egy hete, április 9-én nyílt egy brazil étterem Budapesten, ami a hírek szerint ezúttal nem akkora kamu, mint az eddigiek, amiknek annyi közük volt Brazíliához, mint a német Gulasch Suppénak a gulyásleveshez. Ezúttal bizakodó vagyok, mert valódi brazilok csinálják, nem pedig egy gardróbszekrényi vállalkozó.

A hétvégére tervezzük az étteremtesztet Egyhúrosgitárral, akit rajtunk kívül érdekel, a hatkerben, a Káldy Gyula 5-ben van. Weboldalt nem találtam, a neve Corcovado - Brazil étterem.

1 Tovább

Vizespalackból fényt az ablaktalan szobába!

Egy brazil barkács-szaki kitalálta, hogyan kaphat az is fényt egy üres pillepalack és egy kis víz segítségével, aki ablaktalan helyiségben él. Mondjuk főleg egyemeletes házak, viskók, bungallók tulajdonosainak illetve zöldházban gondolkodóknak érdekes. (Portugálul, de van angol felirat.)

6 Tovább

Holnap tehát Gilberto Gil Bécsben

Nem gondoltam, de most három hónapon belül kétszer is látom Gilberto Gilt, a híres dalnokot. Januárban láttam először Rióban, a Lapán, és holnap fogom másodszor Bécsben, a Wiener Konzerthausban. Írtam is róla egy kis előzetest a Quartra. Próbálkoztunk egy interjúval, de Gil azt mondta, hogy annyi interjút adott már életében - ami 69 éve tart -, hogy elég már. A remek eseményről viszont valahol mindenképpen be fogok számolni.

0 Tovább

Legalább 11 gyereket lemészárolt egy riói iskolában az egyik ex-diák

Legalább 11 gyerekeket lelőtt egy férfi a Tasso da Silveira nevű általános iskolában Rio de Janeiro nyugati részén csütörtökön – írja a Globo. Az áldozatok 12 és 14 év közöttiek, többségük lány. Majdnem húsz gyerek súlyosan megsérült, többeken azonnal műtétet kellett végrehajtani. Nem sokkal a lövöldözés kezdete után a helyszínre érkező tűzoltó a Guardian tudósítójának azt mondta, hogy az iskolában valódi mészárlás látványa fogadta, mindent vér borított. A tűzoltó nyolc súlyosan sérült gyereket vitt ki az emeleti osztályteremből a folyosóra. „Sosem láttam ehhez foghatót. Olyan, mintha az Egyesült Államokban lennénk” - mondta.

Az egyik szemtanú szerint a lövöldözés reggel 8.30-kor kezdődött az iskola előtt, amikor egy férfi rálőtt két fiúra. Az egyiket fejbe, a másikat kézen lőtte. A férfi ezután felment az egyik emeleti osztályterembe, és 11-13 éves gyerekekre nyitott tüzet. A Globo szerint a mészárlást egy Wellington Menezes de Oliveira nevű 23 éves férfi követte el, aki az iskola egykori diákja. A lövöldözés után öngyilkos lett. A férfi azzal kéredzkedett be volt iskolájába, hogy beszédet akar tartani. Egy búcsúlevelet hagyott hátra, amit a rendőrség vizsgál.

Itt egy videó a mészárlás utáni állapotokról.

(Foto: Globo)

1 Tovább

Technikai közlemény: éljen az új design!

Technikai közlemény: új bannert kapott a blog, ami a kitűnő iparművész, Hajnal Barbara munkája. Gondolom, arra mindenki rájött, milyen motívumok ezek, illetve, hogy milyen kedves ismerősök rejtőznek a jobb szélső pálma alatt.

(Az csak egy apró misztikum, hogy - szemben az eredetivel - itt valamiért túl sötét a bal oldalon lévő első sáv, ahol pl. a Lapa-híd és néhány kedves kókuszpálma figyelget.)

1 Tovább

Győri bencés kórus körbeénekelte Brazíliát

Szerencsére létezik a Magyar Távirati Iroda, amely rajta tartja a kezét a világ történéseinek ütőerén, ezért anélkül, hogy ott lettünk volna, mi is be tudunk számolni egy mázlista győri fiúkórus brazíliai utazásáról. Az MTI mázlista tudósítója az énekes fiúkkal tartott és a "Győri bencés diákok Brazíliában" című munkájában emlékezett meg az eseményekről, itt pedig egy rövid összefoglaló az iskola honlapjáról.

Beboldoztam azokat a témákat, melyekről szívesen tudósítanék én is akár már holnap, amennyiben valaki állná a tudósításhoz szükséges utazás költségeit.

Sikere volt Brazíliában a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium fiúkórusának - vág bele az MTI. A kamaraegyüttes a magyar bencések által Sao Paulóban alapított iskola fennállásának 60 éves jubileumi ünnepségén lépett fel, és még további hét koncertet adott a városban és a környéken. (A sao paulói bencésekről itt egy remek cikk, a fotó is tőlük van kölcsönbe.)

A Szent Gellért apátságban megtartott jubileumi ünnepségen a győri csapat tapasztalhatta, hogy mekkora szeretetben és becsben tartják az iskola brazil vezetői, tanárai és diákjai a magyar alapító atyákat: az eseményen részt vevő magyar bencéseket nagy tapssal és lelkesedéssel fogadták az ünneplők.

A fiúkórus ellátogatott Minas Gerais államba, az egykori bányászvidékre is, amelyet brazil Szilícium-völgynek emlegetnek, miután a Microsoft több vállalkozást telepített oda. A koncert zárásaként felhangzó magyar népdalcsokor elsöprő sikert aratott, a közönség háromszor visszatapsolta őket. A legnépesebb hallgatóság Tatuiban, az ottani zeneakadémián ünnepelte az együttest. A 600 személyes hangversenyteremben telt ház előtt szólaltatták meg Monteverdi és Carissimi műveit.

A Sao Pauló belvárosában lévő Magyar Házban a koncert családi légköre maradt emlékezetes valamennyiük számára - a vendéglátók magyar lángossal kínálták őket. Mint kiderült, vannak ottani buzgó magyarok, akik cserkészcsapatot szerveznek, népdalkört, néptánccsoportot működtetnek, és nem hagyják feledésbe merülni a magyar kulturális örökséget. A magyar nyelv viszont már-már kultikus elemként jelenik meg az életükben, hiszen jórészt már maguk között is portugálul beszélnek. A magyar mise szövegébe viszont anyanyelvükön kapcsolódnak be.

A győri kórust Iróffy Zsolt atya - brazil nevén Dom Gabriel - hívta meg a nevezetes jubileumra. A 82 éves bencés szerzetesnek szorosak a kötődései a Rába-parti városhoz: annak idején a győri bencés gimnázium diákja volt. Ötvenkilenc éve él Brazíliában, sokáig ő igazgatta az intézményt. Az iskola, amelyet Szent Imréről neveztek el, már a kezdet kezdetén sem volt színmagyar. Ma már mindössze nyolc magyar diák tanul falai között, a többiek brazilok. Ők nem igazán beszélnek magyarul, a portugállal jobban boldogulnak, viszont azzal lepték meg a győri csapatot, hogy magyar népdalt énekeltek: a Serkenj fel kegyes nép kezdetű dalra zendítettek rá, ezzel köszöntötték iskolatársukat.

Az iskola vonzáskörében jelenleg négy magyar bencés él, valamennyin hajlott korúak. De nemcsak ők, hanem az iskolában tevékenykedő brazil, argentin, chilei szerzetesek is a Magyar Bencés Kongregációhoz tartoznak. Templomuk üvegfestményeinek (lásd fotó) egyikén a világörökséghez tartozó Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese látható madártávlatból, alatta az alapítás dátuma: 996. A társalgót pannonhalmi képek díszítik, másutt Budapest látképével találkoztak a győriek. Sok a magyar vonatkozás, ez is jelzi, hogy életben akarják tartani a magyar gyökereket. És ami legalább ennyire fontos: szeretettel veszik körül azokat az idős magyar bencéseket, akiket alapító atyaként tisztelnek.

(További érdekességek a túloldalon!)

0 Tovább

Itt hallható az utazásunkról szóló rádióműsor

Aki nem hallotta volna 29-én a kávérádióban, ám kíváncsi, itt tudja meghallgatni a március 29-i adásban, hogyan nem fejezzük be a mondatokat, hogyan vágunk fel néhány portugál szó ismeretével illetve, hogyan kerekedik ki a szemünk Balázzsal (természetesen ez is hallható módon), amikor Egyhúrosgitár letáncozza a capoeirát.

(Értelemszerűen a 29-i adásra kell klikkolni.)

0 Tovább

Gilberto Gil és a berimbau

Itt egy újabb remek Gilberto Gil-dalocska, az április 12-i koncert előtt, ráadásul itt egyhúros gitár (aka berimbau) is játszik!

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek