Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Geszti Péter új együttesének félig portugál neve van!!

Sosem gondoltam, hogy valaha ebben a blogban lesz gesztipéteres poszt. Most viszont a leghíresebb magyar szójátékos egy olyan zenekarnevet talált ki magának, aminek a fele portugál (oké, spanyol is), tartalmazza ugyanis a gringo szót. Ennek a jelentése ha nem is mindig okvetlen pejoratív, de legalábbis elég furcsán hangzik Latin-Amerikában. De előbb íme az MTI-hír:

Gringo Sztár néven új zenekart alapított a Rapülők és a Jazz+Az egykori frontembere, Geszti Péter. A szövegíró-előadó csütörtökön Budapesten egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a csapat július 15-én Siófokon tartja bemutatkozó koncertjét.

"A zenekar neve azért lett Gringo Sztár, mert egyrészt minden tiszteletem Ringo Starré, a Beatles egykori dobosáé, másrészt a gringo szó spanyol és portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent, és ez is jelzi, visszavándoroltam a zene világába" - közölte Geszti Péter, aki 2005, a Rapülők egyetlen visszatérő koncertje óta csak háttéremberként vett részt a zenei életben.

Itt pedig a szó jelentése az internet világából:

Gringo (feminine, gringa) is a term in the Spanish and Portuguese languages used in some countries of Latin America to refer to native English speakers (from the United States in particular, but also from the United Kingdom, Canada, Australia and elsewhere as well) as well as other non-English speakers of European heritage. The American Heritage Dictionary classifies the term as offensive slang [1], though many who use it do not do so pejoratively.

Szóval szerintem kicsit mellélövés a név (most a szójátékos zenekarnevekről nem is fejtem ki a véleményem, pedig van természetesen), a brazilok szájából ugyanis a gringo vagy gringa kifejezés nem kimondottan a húdeszuperjóarc külföldi szinonímája. Ha viszont én mondtam magamról, hogy gringa vagyok, az önirónia elismeréseként mindig elismerően nevetgéltek a kedves brazilok. Persze rosszindulat lenne kizárni, hogy GP is így gondolta.

2 Tovább

Bono békegalamb ezúttal Dilma elnökkel pózolt

A január óta hivatalban lévő Dilma Rousseff brazil elnökkel gazdagította politikusos-híresemberes fotóalbumát Bono Vox. Már napokkal ezelőtt fel akartam tenni ezt a két csodálatos képet, ahol a világ rockbékegalambja Dilma elnökkel pózol, csak elsodortak az események.

Na és miről beszélgetett Bono és a brazil elnök? Természetesen arról, hogy mennyire fontos a kormányok szerepe a szegénység elleni küzdelemben. Bono emellett sajnálatát fejezte ki az április 7-én lemészárolt kisgyerekek miatt, majd együtt ebédeltek.

A U2 az úgynevezett "360" turnén járt Brazíliában, és három koncertet adott Sao Paulóban.

Itt pedig egy kép a korábbi elnökkel, Lulával, akivel a cowboy-nak öltözve fotózkodott Bono. Had jegyezzem meg, hogy a világmegváltó rocker még Gilberto Gillel is fotózkodott egyet, akivel én éppen a múlt héten találkoztam, és még akkor sem jutott eszembe fotózkodni vele, amikor kedvesen megpacskolta az arcomat.

(Fotók és infó innen)

1 Tovább

Gilberto Gil és a berimbau

Itt egy újabb remek Gilberto Gil-dalocska, az április 12-i koncert előtt, ráadásul itt egyhúros gitár (aka berimbau) is játszik!

0 Tovább

Angol dokumentumfilm Gilberto Gilről 3 héttel érkezése előtt

Mivel már csak alig három hét van hátra addig, hogy a világ egyik legkúlabb kulturális minisztere ever a szomszédos Bécsbe látogasson, itt van pár videó róla és tőle. Eredetileg ezt a videót akartam belinkelni, ami egy 2005-ös 20 perces angol nyelvű dokumentumfilm még regnálása idejéről, és ahol a diktatúrán és a száműzetésen kívül 13.40 körül bájos természetességgel beszél a drogozásról is "That was cool for a while, (...) but than the dream was over", 15.07-től meg Kofi Annannal zenél. Na de itt sajnos le van tiltva a beágyazás, ezért egy másikat raktam ki nagyba, ami egy közismert bahiai forró(a táncstílus)-dalocska G.G. előadásában. Kb. 1.02-nél kezdődik a Nóta. Itt pedig egy másik, szintén nem túl ismert G.G.-előadás, ami a ping-pongról szól és eléggé vicces.

0 Tovább

Buszbalesetben meghalt a bahiai gigasláger basszusgitárosa

Szomorú halálesetről fogunk most beszámolni. Bizonyára mindenki emlékszik a nagy bahiai szuperslágerre, a "Minha mulher não deixa, não" című dalra (aki nem, olvassa el itt). Nos a Nótát jegyző Reginho nevű énekes basszusgitárosa, Lenine Castro dos Santos Filho egy buszbalesetben életét vesztette a bahiai Jeremoabo közelében csütörtökön.

A számból egyébként hatalmas internetes mém, sőt, népmozgalom lett, itt van néhány példa arra, mennyire megihlette a brazil népet, és új táncstílust is útjára indított.

(S. Andinak köszönet, hogy felhívta a figyelmemet a szomorú hírre!)

0 Tovább

A bahiai gerappa

Bahiaban minden kapualjbol a Quero nao, posso nao cimu megaslager andalito taktusai szolnak, es ha mar porgetik, akkor ketszer-haromszor egymas utan. Termeszetesen a masodik hallas utan mi is addig dudorasztuk, hogy "quero nao, posso nao... tam-tatatam-tatatam", mig mar szinte fajt.

A szam egy kinzo tarsadalmi problemat, a szigoru feleseg altal otthonmarasztalt ferfiember keserveit enekli meg, ami ugy latszik, kizarolag a baianok (bahiaiak) sorscsapasa lehet, mivel a notaval mas videkeken eddig meg nem talalkoztunk. Jellemzo, hogy a YouTube hemzseg az amator videoklipektol, melyekben a vicces bahiai ferfinepseg fantasztikusabbnal fantasztikusabb kepi megoldasokkal jatszik a felelgetos szoveg ala. Mi is egy ilyet valasztottunk a magyar kozonseg szorakoztatasara.

(UPDATE: most tudtuk meg, hogy a brazil Big Brother aktualis reszenek lakoi allandoan ezt a dalocskat eneklik.)

0 Tovább

Gilberto Gillel a Lapan!

Hetfon elmentunk Rio fantasztikus bulikozpontjaba, a Lapara, ahol az Orquestra Imperiallal lepett fel a hetveneves, de kimagasloan fitt Jorge Mautner (o van a videon), akinek szulinapja volt, es ennek oromere ket elo legendat is meghivott unnepelni; Gilberto Gilt es Caetano Velosot. Mivel elozo munkassagat viszonylag jol ismerem, es meglehetosen nagyra is tartom, nagyon megorultem, amikor 400 mililiteres caipirinhank (nagyvonalu mixelesben egy ezresert) horpolgetese kozben este 11-kor megtudtam, hogy o is ott lesz. A caipirinha utan aztan mar toretlen volt az oromom hajnali haromig, amikor is veget ert a majdnem negyoras koncert.

Ahhoz kepest, hogy hetfo este erkeztunk a Circo Voadorhoz, ami a Lapa egyik koralaku, karzatos bulikozpontja, annyian alltak a kulonfele sorokban, mint nalunk egy atlagos indie-zenekar koncertje elott az Arenanal. A tobbseg 25-35 kozotti feher fiatal volt, ami mar csak azert is erdekes, mert a fellepo Elo Legendak boven tulleptek a hatvanat, sot inkabb a hetven fele kozelednek. Elkepeszto tomeg volt, a karzatok is tele voltak, mi azert benyomakdotunk a feleig, sokan kint rekedtek az epulet mellett (de mar a keritesen belul), nekik jofejsegbol kivetitoket raktak ki. Szepen csordogalt a koncert, a kiemelkedo pillanatok azert mindig a special guestek megjelenesei voltak, ami elott jelzeskent a zenekar mindig lejatszotta az Abrandos szep napok zenejet. Ekkor mindenki elkezdett tombolni es visongani, mivel sejteni lehetett, hogy akkor most mindjart jon egy Nagy Valaki.

Es jott is eloszor Gilberto Gil, az egykori kulturalis miniszter es hires dalnok, szep feher ingben, es osszesen harmat enekelt (ebbol az egyiket ismertem). A Csigabiga gyere kit is dalolhatta volna, akkor is hatartalan orjonges es szeretet fogadja. Iszonyu energikus es fitt volt, tancolt, kurjongatott, hangszerek hangjait utanozta es mondott egy szep beszedet a szulinaposnak, aki amugy mar csak azert is szimpatikus, mert a Movimento Chaos megalapitoja (amire most nincs idom kiterni). Aztan ment tovabb a koncert, majd jott meg egy arc, akit nem ismertem, nem is volt annyira koros, de enekelt valamit a capoeirarol, ekkor epp egy epres caipirinhaert alltam sorba, a soban egy no mondta is, ki ez, de ki tudja, hogyan, kiszallt a fejembol.

Aztan jott a kek kivetelevel a brazil zaszlo szineibe oltozott Caetano Veloso, aki aztan mar tenyleg ki sem kellett volna, hogy nyissa a szajat, annyira szerette a kozonseg (ram is annyira hatott a tomegpszichozis, hogy bar nem ismertem a szamokat, fennhangon enekeltem oket). Frissessegben es tanctudasban o is boven felulmult egy csomo magyar negyvenes meg otvenes magyar rocksztart, nem is beszelve a szinpadra eppen csak felcsoszogni kepes Nagy Oregekrol. El is elmelkedtunk, hogy vajon a magyar Nagy Orgeket miert nem tisztelik es szeretik ennyire a magyar fiatalok, illetve, hogy milyen vicces, hogy egy csomoan kifizettek a kb. 5700 HUF-nak megfelelo belepot, de a jelenlevok tobb mint fele az epulet koruli szocializalasra hasznalta a nagy esemenyt.

Kerestem megfelelo illusztralo felvetelt a youtube-on, de egyelore csak a fenti rovidet illetve ezt talaltam, foleg a probakat meg elokeszuleket mutatja, 9.00-tol lehet kis izelitot kapni a mulatsagbol Gilberto Gillel, itt meg egy Caetanoval. Egy szentimentalis megjegyzest muszaj ide tuznom a vegen: sosem gondoltam, hogy egyszer majd eloben fogom latni Gilberto Gilt, orulet!

0 Tovább

Mi a kozos Ronaldinhoban, Amy Winehouse-ban es a Kispalban?

Egy napon erkeztunk meg Ronaldinhoval a csodalatos varosba, csak minket nem vart az osszes brazil napilap munkatarsa a repteren, sot, igazabol senki sem vart, bar ugy volt, hogy talan talalkozni fogok a het evvel ezelotti edzommel, aki az alabbi posztban belinkelt Balazs ele jott volna ki, de lefoglalta Amy Winehouse, aki kedden adta masodik koncertjet Rioban, a volt edzom pedig a hires enekesno testore. Igy aztan egy ismeretlen taxissal erkeztunk meg a Copacabanara (aki csak kb. 1500 forintnak megfelelo reais-zal vert at).

Tegnap az osszes lap Ronaldinhoval volt tele, aki mostantol a Flamengoban fog focizni, aztan estere mar az esozesek okozta arviz is tema lett, sajnos egy csomoan meghaltak Sao Pauloban es Riotol nem messze is. Mi hetedik emeleti atmeneti otthonunkbol neztuk, hogy hompolyog a viz, eleg brutal volt. Kb. fel ora alatt ontotta el a keresztutcat ugy, hogy mozdulni sem tudtak az autok.

Amugy minden szuper, a kis barataink egyik programjavaslattal bombaznak a masik utan, tegnap pl. megneztuk egy bizonyos Andre Carvalho elso rioi koncertjet, ahol engem vmiert - es vegulis lassuk be, nem szokatlanul - egybol a VIP-listara irtak fel, Egyhurosgitart pedig az amigo-listara. A koncerten egyik amulatbol estunk a masikba, a basszus - es a ritmusgitar ugyanis megszolalasig (ertitek? M E G SZ O L A L A S I G!) hasonitott a Kispal es a Borz ritmusszekciojara. Vicces volt pl. a Kovetkezo buszon brazil valtozata. (ezt a zenekart most megprobalom belinkelni)

0 Tovább

Brazil zenék, amelyeket kellemes hallgatni: Cartola

Minimál zenei bejegyzés az egyik kedvenc brazil számommal, mondjuk, hogy a két ünnep közti időszak örömére; sorozatindító jelleggel. A fenti dal onnan lehet ismerős, hogy sok filmben hallható, egyebek mellett az Isten városában, Cartoláról pedig azt kell tudni, hogy több mint 500 dal szerzője (egyedül vagy közösben másokkal), és annak ellenére, hogy nem sokat járt iskolába, dalszerzőként nagyon ügyelt a nyelvi korrektségre. Ugyanakkor nem bonyolította túl szövegeit, sokat és elegánsan énekel a szív dolgairól; és azért is volt a brazil zene történetének fontos alakja, mert a 60-as, 70-es években rengeteget tett a szambáért.

0 Tovább

A Lambada szövege és további nagyon érdekes dolgok!

Végre itt a várva-várt Lambada-fordítás, és a világhírű Nóta története! Érdekes, hogy már egy-két éve beszéltem a Tarzan-portugált, amikor leesett, hogy a Lambada tulajdonképpen brazil. Még érdekesebb, hogy tőlem függetlenül több hasonszőrű cimborám járt így. Itt a nyersfordítás, utána a Neoton Família átirata, végül pedig egy kis Lambada-történet.

Kaoma - Lambada

Chorando se foi quem um dia so me fez chorar
Chorando se foi quem um dia so me fez chorar

Sírva ment el, aki egy napon megsiratott
Sírva ment el, aki egy napon megsiratott

Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar
Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

A recordacao vai estar com ele aonde for
A recordacao vai estar pra sempre aonde for

Az emlék vele lesz, bárhova is megy
Az emlék örökre megmarad, bárhova is megy


Danca sol e mar guardarei no olhar
O amor faz perder encontrar
Lambando estarei ao lembrar que este amor
Por um dia um instante foi rei

Tánc, nap, tenger, meg fogom őrizni őket a tekintetemben
A szerelem, mely elveszít és megtalál

Lambadát táncolva fogok majd megemlékezni erről a szerelemről, mely egy nap egy pillanatig tündökölt

A recordacao vai estar com ele aonde for
A recordacao vai estar pra sempre aonde for

Az emlék vele lesz, bárhova is megy
Az emlék örökre megmarad, bárhova is megy


Chorando estara ao lembrar de um amor
Que um dia nao soube cuidar

Sírni fog majd, amikor a szerelemre emlékezik, melyre egy nap nem vigyázott rendesen

Cancao riso e dor melodia de amor
Um momento que fica no ar

Ének, nevetés és fájdalom, a szerelem dallama egy pillanatra megmarad a levegőben

(Figyelem, a továbbiakból kiderül az is, mi történt a kis Robertával és Chicóval, a videóban látható gyerekekkel!)

2 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek