Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Honnan röppent ide ez a gyümölcs? A MANGÓ

Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)

0 Tovább

Megszámolták a brazilokat: 19-szer többen vannak, mint mi

Brazíliának több mint 185 millió lakosa van. Ez a Nemzeti Statisztikai Központ (IBGE) november 4-én nyilvánosságra hozott legfrissebb népszámlálásából derült ki. Augusztus 1. és október 31. között 5565 városban és településen egészen pontosan 185 712 713 embert regisztráltak.

Az IBGE legutóbbi becslései szerint 191 millió ember él a hatalmas országban. A végleges adatokat november 29-én hozzák nyilvánosságra, mert a kérdezőbiztosok addig még egyszer végigjárják azokat a házakat, amelyek nem szolgáltak adatokkal, illetve telefonos és internetes bejelentkezésre is biztatják a hatalmas ország lakóit.

0 Tovább
12
»

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek