Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A brazil politika még a magyarnál is siralmasabb

Egyhúrosgitár írt egy szép cikket az Indexre a brazil tüntetásek apropóján, melyben felvillan, milyen őrült korupciótól terhelt a brazil politika. Egy részlet:

Általában nem szoktunk felülni a „minden politikus bűnöző” típusú elitellenes szlogeneknek, de ha végigböngésszük az elmúlt évtizedek képviselői listáját, akkor Brazíliában valóban rábukkanhatunk olyan nagypályás spílerekre, akik mellett a rosszfiúk magyar frakciójának tagjai parlamenti ruhatárosoknak sem mehetnének el.


kép innen

Valamint:

Bár a tiltakozó hullám június végére elült, a kiábrándult kelet-európai olvasóknak érdemes figyelmébe idézni azt a fejleményt, hogy Dilma Rouseff elnök annyira szívére vette a tiltakozásokat, hogy komoly reformokat helyezett kilátásba, és július elején még az olyan viszonylag periferikus követelések ügyében is meghátrált, mint a melegeket pszichiátriai vizsgálatra utaló törvénytervezet eltörlése. A médiában elterjed „brazil tavasz” jelző ellenére a brazilok nem a rendszert akarják megváltoztatni, hanem a meglévő demokratikus kereteket akarják tartalommal megtölteni.

A teljes cikk itt.

0 Tovább

Kamu, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyegetne

A brazil Hírcsárda terjesztette el, hogy Dilma elnök az internet leállításával fenyeget. A kamuhír szerint az elnök hétfő délután találkozott az ország összes kormányzójával és azt javasolta, hogy ha sokáig nyúlnak a tiltakozások, az egész országban leállítja az internetet. A hír szerint totál abszurd az egykori gerillavezér ötlete, a kis- és nagyvállalkozások és multinacionális cégek pedig petíciót nyújtottak be az ötlet ellen. Szerintük internet nélkül ma már lehetetlen a kapcsolattartás a cég és az ügyfelek között.

Na, és akkor mindez hoax, ne higgye el senki.

Dilma Rousseff(Hír: innen, mérges kép innen)

0 Tovább

Újabb remek videó a brazil összecsapásokról

"Ráirányították a fegyvereiket (a rendőrök) azokra az újságírókra, akik a közelükbe mentek, és azt kiabálták: húzzatok el! Menjetek át az utca túloldalára!" Az előzőnél is jobb videó a brazil utcai összecsapásokról, mely alaposan körüljárja a rendőrök túlkapásait (könnygáz, gázspré, gumilövedékek bevetése). Remek megfejtések 05.12-nél, 07.32-nél és 11.20-nál. Az elmúlt napok eseményeinek narrátora a gumilövedékkel megsebesített / kilőtt szemű újságírólány, aki kórházi ágyából meséli el a történteket. (Itt is van angol fordítás.)

Folha újságíró

Ez pedig egy nagyszerű kép a brazíliavárosi tiltakozásokról (Dilma és kormánya ellen):tiltakozás
Kép innen

(Ha a jövőben nem akar lemaradni híreinkről, ide érdemes klikkelni!)

0 Tovább

Az egyetemistákat és az újságírókat sem kíméli a brazil rendőrség

Alapvető fontosságú - portugál-angol nyelvű - videó arról, hogy mennyire semmibe veszi a brazil rendőrség az egyetemisták tiltakozó demonstrációit, a sajtó munkáját és általában az emberi jogokat. A sem violencia, azaz az "erőszak nélkül" kórusnak szemlátomást semmi hatása nem volt a június 13-i tüntetésen Sao Paulóban.

kép via

Én nem találtam meg, hogy lehet előretekerni (vagy lerakni kisebbe), de mindenképp érdemes végignézni a kb. 6-7 perces videót. A végső harmadban van pl. olyan rész, ahol a rendőrök simán gumilövedéket küldenek egy erkélyen filmező emberre, egy újságíró pedig elmondja, hogy a rendőrök nem hagyták dolgozni. A legvégén kicsit idegesítő a keménykedő angol szöveg.

A tiltakozások amúgy eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése miatt kezdődtek, de a célok egyre bővültek, és most már a "Jobb Brazíliát!” a jelszó, melybe beletartoznak az oktatás és az egészségügy fejlesztése, a rendőri erőszak és a korrupt kormány elleni hangok is.

Beszédes transzparens, ami időközben kipofozott formában a Facebookon is kering

A június 13-i tüntetéseket hétfőn továbbiak követték, amikor a nagyvárosokban összesen legalább kétszázezer ember ment az utcára. Sao Paulóban mintegy 65 ezren, Rióban százezren, Belo Horizontéban pedig legkevesebb húszezren vettek részt a kormányellenes megmozdulásban. A karrierjét szélsőbaloldali gerillaként kezdő Dilma Rousseff eddig nem aggódta túl a történteket, annyit közölt, hogy a békés tiltakozások helyénvalóak, és "a demokrácia részét képezik".

(Tehát itt a videó, itt pedig egy remek angol nyelvű összefoglaló a brazil sajtóból. És ezen a Facebook-oldalon lehet követni a tiltakozásokat - portugálul)

0 Tovább

Építse le Brazíliával kapcsolatos előítéleteit!

Nem tudom, hogy Rafael önjelölt, hazájáért felelősséget érző enterténer vagy valamilyen országimázs-szervezetnek dolgozik, mindenesetre elkezdett egy sorozatot, amiben a brazil előítéletekkel akar szakítani, és ez itt az első rész. Angolul van, ezért - és a remek tartalom miatt - azoknak is érdekes, akik amúgy nem fogékonyak a brazil témákra. Valamivel kevesebb, mint 500 nap van a brazíliai foci-vb-ig, addigra végülis kitisztulhat a kép Brazíliáról.

0 Tovább

Nyelvtanulás sokkterápiával

Látszik, hogy Brazília komolyan veszi a globális versenyt, az idegennyelv tanulását ugyanis egy vicces kis videoval és olyan Stárokkal próbálják vonzóbbá tenni, mint Megan Fox és Mike Tyson - aki úgy tűnik, vénségére minden hülyeséget elvállal.

Részletek a [ ] cikkében!

0 Tovább

A brazil nők kanyarulataitól ihletődik a 103 éves Niemeyer

Brazília és a világ egyik legmenőbb építésze, Oscar Niemeyer szerdán töltötte be a 103-at. A jeles napot azzal ünnepelte, hogy egyszerre két múzeumot is megnyitott. Az Oscar Niemeyer Alapítvány épülete a Rióval szomszédos Niteroiban a modernista építész 70 éves karrierjéből szemezget rajzokat és modelleket. Szintén szerdán nyílt meg az Oscar Niemeyer Kulturális Központ Aviles-ben (a linkje erre), Spanyolország északi részén, ami pedig egy hommage a nagy mesternek. Mindkét múzeumot ő maga tervezte a BBC szerint.

Ez a spanyol központ by night

Niemeyer tervei alapján épült Brazília futurisztikus fővárosa, Brazíliaváros, illetve még kb. 600 épület, egyebek mellett a New York-i ENSZ-székház (előbbinek idén volt ötvenével jubileuma, amiről írtam egy cikket, itt meg egy szuper videó a város építéséről).

Niemeyer amúgy Le Corbusier, a híres francia építész tanítványa volt, aztán ahogy azt mondani szokás, túlnőtt mesterén, miután sosem látott egyedi stílust hozott létre, amelyet egyszerre jellemez a merev, rideg beton és az abból kialakított sodró, érzéki görbék. Niemeyer egyszer azt mondta, hogy épületeinek stilizált domborulatait a brazil nők kanyarulatai ihlették.

Niteroiban egyébként több munkája is látható, itt van a híres UFO, a Kortárs Művészetek Múzeuma, amiről itt egy távoli kép, az alul látható két fotót pedig én készítettem. Rióból egy BKV-jegynyi kompút, mondanom sem kell, hogy megéri.

Múzeum kintről

és bentről

Mindebből már le is vontam a tanulságokat, hiába matuzsálem valaki: 1. ha van tartalom az életében, nincs kedve meghalni 2. ha a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása (ahogy Niemeyernek) duplán nincs kedve meghalni.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek