Ami azért is hasznos, mert még egy csomó növény rejtőzhet az Amazonas őserdeiben, amit még nem fedezett fel senki. A hír:

"Botanikus Wikipedia", Amazónia több ezer növényfaját számba vevő internetes lexikon készül 2012-től az IBM informatikai cég és a brazil kormány összefogásával. A kezdeményezés célja, hogy Amazónia őserdeinek összes faját leírják, ez lehetővé teszi azt is, hogy eddig nem ismert növényeket katalogizáljanak biológiai adatok összehasonlításával. A lexikon első változata már a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Rio+20 nevű ENSZ konferenciára elkészült. A tanácskozás az 1992-es Rio de Janeiró-i Föld-csúcs évfordulóját ünnepli.

Aloizio Mercandante, a brazil kormány tudományért és technológiáért felelős minisztere a napokban írt alá megállapodást az IBM képviselőivel a wikiflora.org nevű portál létrehozására (egyelőre nincs ott semmi, sőt, a szöveg szerint szabad is a domain, de ezt biztos hamar frissítik). A szabad enciklopédiát az olvasók gazdagíthatják a növényfajok leírásával és élőhelyének meghatározásával, a feltöltött információkat tudósok fésülik át és hagyják jóvá.

"Ha nem találunk új módszereket, több mint száz évet emészthet fel, Amazónia teljes megismerése" - idézte a Folha című Sao Paoló-i lap a minisztert. A honlappal az is el akarják érni, hogy nem szakértők is segítsék az amazonasi erdők biológiai sokféleségének felfedezését.

"Az is lehetőség a fenntartható fejlődés egy alternatív útjának megteremtésére, hogy nemcsak az erdőirtások ellen küzdünk, hanem értéket adunk a biodiverzitásnak, hogy megismerjük és megmutatjuk jelentőségét az élelmezés és az orvoslás terén" - fűzte hozzá Mercandante. A politikus kiemelte annak a genetikai anyagnak a gazdagságát, amelyet Amazónia Brazíliának és a bolygónak nyújt.

Kutatók szerint eddig az esőerdők 2500 növényfaját írták le, ez valószínűleg csak ötöde Amazónia flórájának.
(MTI)