Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Honnan röppent ide ez a gyümölcs? A MANGÓ

Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)

0 Tovább

Dokumentumfilm Sao Paulóról az Egyesen!

December 2-ről 3-ra virradó éjjel Sao Paulóról szóló francia dokumentumfilm lesz az m1-en. Egész pontosan 1.35-kor kezdődik a város nevével azonos című 2003-as dokumentumfilm.

A témához illően íme egy jó kontrasztos kép a nagyvárosból

Itt pedig a leírás: Sao Paulo, a brazil metropolisz több arcát mutatja egyszerre: rohamosan fejlődő, 21. századi oldala mellett megtalálható a nyomor és a szegénység is. A polgármester éppen ezért a szegénység felszámolását tűzte ki célul. Eközben a gazdagok golyóálló autójukban is sokszor védtelenek a nyomor miatt elharapózó emberrablásoktól és támadásoktól, életüket ugyanakkor a fényűzés és a luxus jellemzi. A film ezt az ellentmondásos és különleges világot mutatja be.

0 Tovább

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött Rióban a drogbandák ellen

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött kedden Rio de Janeiro faveláiban a drogbandák ellen.

A helyi hatóságok úgy vélik, hogy a bűnöző csoportokhoz tartozók immár városi gerillaharcot folytatnak a biztonsági erők ellen. Csak az elmúlt 48 órában több mint egy tucatszor támadtak rá a rendfenntartókra. Rendőrautókat gyújtottak fel, és golyózáport zúdítottak két őrposztra. Bár senki sem sebesült meg, a riói külvárosokban a félelem légköre uralkodik - írja az MTI.

Sergio Cabral, riói kormányzó kedden azt mondta, hogy az összes hadra fogható rendőrt mozgósították, akik páncélosok és helikopterek támogatásával kezdték meg a drogcsempészek kifüstölését.

Hogy ez az egész mekkora fighthoz vezethet, szépen bemutatja a Tropa de elite (Elit alakulat) című José Padilha-film, ami meg is nyerte a 2008-as Berlinalét, pedig azért bőven volt nála jobb alkotás.

0 Tovább

Hihetetlen, de még egy brazil buli lesz a héten!

Valami különös bolygóegyüttállás következtében még egy capoeirabuli lesz a héten, egészen konkrétan ma. A WestBalkán honlapja szerint a buli neve Brazilian Flavour - Capoeira és Szamba est, a program pedig eképp néz ki:

2o.oo A capoeira történetéről filmvetítés: Capoeira illuminada – Mestre Bimba filmje.

Capoeira hangszerek, zenélés, samba de roda

22.00 Dj Candela (brazil szamba, axé, funk,brazil afro, pagode, latin)

 

0 Tovább

Óóóriási buli lesz a hétvégén, sok kedves brazillal!

Egy kis hazabeszélés: a hét legtutibb bulija szombaton este lesz a Corvin tető kistermében este 10-től. A buli apropója egy kitűnő capoeira fesztivál, ami csütörtöktől vasárnapig tart. Természetesen a latin-szaki DJ Weyer pörget, de lesz élőzene is (a tervek szerint 11-12 között).

Garantáltan itt lesz a legmagasabb az egy négyzetméterre eső kedves brazil emberek száma közel s távol!

0 Tovább

Csak a saját kategóriájukról nem csúsztak le a latin Grammy-n a brazilok

Egy Camila nevű mexikói poptrió és Juan Luis Guerra dominikai énekes vitte el a csütörtök esti (ami itt már kb. péntek volt) Las Vegas-i Latin Grammy díjkiosztó gála legtöbb trófeáját. Camila nagyon latinos és gagyi Mientes című száma lett az év dala, Guerra pedig az év albuma díjat vitte haza a A Son de Guerra című lemezéért. A brazilok nem nagyon brillíroztak, de a saját kategóriáikról azért nem csúsztak le.

A legjobb brazil dal a "Tua" lett, Adriana Calcanhottótól.


Ilyen outfitben vadított már fiatalon Sergio Mendes

A legjobb MPB (música popular brasileira) album a "Banda dois", Gilberto Giltől (ő még egy címet elvitt a legjobb música de raízes brasileiras-regional albummal, ami kb. ilyen folkzenéket jelent, amit a "Fé na festa" kapott. (Itt egy szám, szerintem forró a műfaj, de akkora szaki nem vagyok, hogy teljes biztonsággal kijelentsem. A youtubon fönt van ugyanazzal a képpel a lemez többi száma is.)

0 Tovább

Ronaldo filmsztár lesz

Bankrabló lesz Ronaldo, a nagy focista, a The Brazilian című filmben. Annyit lehet tudni, hogy egy Uri Singer nevű ember a producer, és a film műfaja romantikus vígjáték. Többet az IMDB sem árul el. Nem sokkal több, de azért még néhány apró részlet itt, a kollégák cikkében.

0 Tovább

Megszámolták a brazilokat: 19-szer többen vannak, mint mi

Brazíliának több mint 185 millió lakosa van. Ez a Nemzeti Statisztikai Központ (IBGE) november 4-én nyilvánosságra hozott legfrissebb népszámlálásából derült ki. Augusztus 1. és október 31. között 5565 városban és településen egészen pontosan 185 712 713 embert regisztráltak.

Az IBGE legutóbbi becslései szerint 191 millió ember él a hatalmas országban. A végleges adatokat november 29-én hozzák nyilvánosságra, mert a kérdezőbiztosok addig még egyszer végigjárják azokat a házakat, amelyek nem szolgáltak adatokkal, illetve telefonos és internetes bejelentkezésre is biztatják a hatalmas ország lakóit.

0 Tovább

Bréking: Magyar cápáról ír brazil lap!

Magyar cápák kerültek be a Globo című médiamonstrum online kiadásába a "Bizarr planéta" rovatba! Két fotón mutatják meg, ahogy a budapesti Tropicarium bátor búvára október végén a kezéből eteti a cápákat. A vérfagyasztó etetést diákok jelenlétében hajtották végre, többet nem árul el a hír.

(A fotót az AFP-től vették át, Kisbenedek Attila készítette)

0 Tovább

Lesz-e biztonsági para a riói vb-n és az olimpián?

Előre bocsátom, hogy nem saját - és kis barátaim - Brazíliával kapcsolatos cikkeit fogom itt kizárólag promózni. Mondjuk csak hetente egyszer rakok ki egyet. Ebben itt például felhívtam pár riói átlag fiatalt és riói favelaszakit azzal a kérdéssel, hogy szét kell-e paráznunk magunkat attól, ha az olimpiára vagy a foci vb-re Rióba utazunk. (A választ trükkösen nem árulom el, kiderül a cikkből - kacsintós szmájli.)

A brazil közbiztonságról most csak dióhéjban annyit, hogy a nagyvárosokban tényleg para kicsit a turistás közlekedés, de ha az ember észnél van, ill. a nyolckeres kirándulásoknál kicsit éberebb, plusz nem egy feltűnősködős, fényképezőgépcsattogtatós idióta; nem valószínű, hogy bármi rémisztő történik vele.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek