Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A brazil nők kanyarulataitól ihletődik a 103 éves Niemeyer

Brazília és a világ egyik legmenőbb építésze, Oscar Niemeyer szerdán töltötte be a 103-at. A jeles napot azzal ünnepelte, hogy egyszerre két múzeumot is megnyitott. Az Oscar Niemeyer Alapítvány épülete a Rióval szomszédos Niteroiban a modernista építész 70 éves karrierjéből szemezget rajzokat és modelleket. Szintén szerdán nyílt meg az Oscar Niemeyer Kulturális Központ Aviles-ben (a linkje erre), Spanyolország északi részén, ami pedig egy hommage a nagy mesternek. Mindkét múzeumot ő maga tervezte a BBC szerint.

Ez a spanyol központ by night

Niemeyer tervei alapján épült Brazília futurisztikus fővárosa, Brazíliaváros, illetve még kb. 600 épület, egyebek mellett a New York-i ENSZ-székház (előbbinek idén volt ötvenével jubileuma, amiről írtam egy cikket, itt meg egy szuper videó a város építéséről).

Niemeyer amúgy Le Corbusier, a híres francia építész tanítványa volt, aztán ahogy azt mondani szokás, túlnőtt mesterén, miután sosem látott egyedi stílust hozott létre, amelyet egyszerre jellemez a merev, rideg beton és az abból kialakított sodró, érzéki görbék. Niemeyer egyszer azt mondta, hogy épületeinek stilizált domborulatait a brazil nők kanyarulatai ihlették.

Niteroiban egyébként több munkája is látható, itt van a híres UFO, a Kortárs Művészetek Múzeuma, amiről itt egy távoli kép, az alul látható két fotót pedig én készítettem. Rióból egy BKV-jegynyi kompút, mondanom sem kell, hogy megéri.

Múzeum kintről

és bentről

Mindebből már le is vontam a tanulságokat, hiába matuzsálem valaki: 1. ha van tartalom az életében, nincs kedve meghalni 2. ha a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása (ahogy Niemeyernek) duplán nincs kedve meghalni.

0 Tovább

Háromdimenziós papírművész vicces figurái

Az internet világában bukkantam rá erre a Carlo Giovani nevű Sao Paulo-i designerre, aki elképesztő figurákat tud létrehozni papírból. A figurák mellett egy csomó reklámot is csinál, egyebek mellett menő bankoknak meg gyümölcslé-cégnek, egyszóval őrületes tálentum. Példaként itt van pár munkája (figyelem, a nyuszin világirodalmi message!), a többi a weboldalán. A Hot Spot című dobozkás reklámvideóját mindenképp érdemes megtekinteni itt!

 

0 Tovább

Klassz dokumentumfilm a brazil rabszolgaságról

Angolul, portugál felirattal. Több részes, a youtube-on megtekinthető a többi is: itt, itt és itt. Összesen kb. 50 perces, és mindenképp érdemes megnézni.

A film a BBC / History Channelnek készült 2000-ben, és a Brazíliába behurcolt rabszolgák történetét járja körül egészen a jelenkorig. Portugália nem jön ki túl jól belőle, négymillió afrikai embert hurcoltak kényszerrel Brazíliába.

0 Tovább

Lula szolidáris a Wikileaks alapítójával, mégha az oldal nevét nehezen is jegyzi meg

Brazília exelnöke, Luiz Inacio Lula da Silva (a becenevét beboldoztam), csütörtökön szolidaritását fejezte ki a bebörtönzött Wikileaks-alapító, Julian Assange felé.

Látható, hogy a hihetetlenül népszerű brazil exelnöknek – aki alig két hónapja adta át hivatalát kegyeltjének, Dilma asszonynak (róla itt írtunk egy nagyon érdekes portrécikket, meg itt egy hírt) – nem sikerült egykönnyen memorizálni a Wikileaks kifejezést. De ez nem akadályozta meg abban, hogy dinamikus szavakban fejezze ki szolidaritását.

Ilyeneket mond, hogy „a srácot letartóztatták és alig látom, hogy tiltakoznának a véleménynyilvánítás szabadságáért” – ezt jól meg is tapsolják. Hogy mindenki értse, elmagyarázza: a fiú nem tett mást, mint kirakta az internetre azokat a dokumentumokat, amelyeket olvasott.

Lula egyébként minden idők legnépszerűbb brazil politikusa. Két elnökségi ciklust töltött végig, a harmadikba októberben csak azért nem kezdett bele, mert az alkotmány tiltja, hogy egyvalaki egyhuzamban ennél többször legyen elnök.

(Angolul van aláírás a szöveg alatt, tehát nem kell hozzá portugálul tudni.)

0 Tovább

Rió legkeményebb rendőrei bevetés előtt

Szó esett itt már a Tropa de elite (Elitalakulat) című Berlinale-győztes brazil filmről. Annak a keletkezéstörténetéhez röviden annyi, hogy José Padilha (nem a lounge-zenész) rendező egy dokumentumfilmet akart csinálni a riói rendőrség speciális alakulatáról, a BOPE-ról (Batalhao de Operacoes Policiais Especiais); de mivel össze-vissza fenyegették, hogy kicsinálják, maradt a játékfilm. Na, részben a BOPE pucolta ki november végén a Morro do Alemao nevű favelát. Itt pedig egy elképesztő videó arról, hogyan készültek a nagy bevetésre. Mivel Tarzan-portugált beszélek, nem értem a nagyfőnök minden egyes szavát, ha valaki 3 mondatban össze szeretné foglalni, küldjön mindenképp mailt a vincze.barbara@origo.hu-ra.

A videón amúgy a Paulo Henrique Azevedo de Moraes nevű Bope-főnök lelkesít 240 speciális rendőrt az operáció megkezdése előtt. 1.45-nél példát lehet venni, milyen motiváltak a rió csúcsrendőrök, ha bűnüldözésről van szó!

0 Tovább

Pom-Pom meséi brazilul

Itt a Zengő-bongó fésű című epizód brazilportugálul. Ugyanazt mondja Picur és Pom-Pom, mint a magyar verzióban, és Picurt is Picurnak hívják. Hihetetlen! A legjobb hangja szerintem 3.00-nál van a fésűnek.

0 Tovább

További fotók a vasárnapi akcióról

További fotók a vasárnapi nagyszabású riói rendőri akcióról angol képfeliratokkal a boston.com oldalán, itt. Ez a sorozat egyik képe, a PAZ felirat békét jelent.

 

0 Tovább

Brazíliának is szurkol Budapest első embere!

Amikor éppen nem ezt gépelem, itt tartom a kezemben Tarlós István főpolgármester Otthonom - Budapest című ma megjelent könyvét, amit ő maga írt saját magáról. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a köztudottan Ferencváros-rajongó Tarlós a Real Madrid és Magyarország mellett Brazíliának is szurkol!!!

 

(Az Izaura barátai blog már dolgozik egy exkluzív interjú megszerzésén a futballrajongó főpolgármesterrel a témában.)

0 Tovább

Justin Bieber-freskót találtak az egyik szuperveszélyes riói drogbárónál

A hétvégén volt ez a 2600 rendőrt megmozgató óriási favela-kipucoló akció Rióban, amiről az ez alatti posztban már esett szó. Ennek során nemcsak 11 tonna marihuánát, egy egész fegyverarzenált (néhány itt) – beleértve egy rakétát is – foglaltak le a drogbandáknál, hanem egy Justin Bieberről készült freskót is.

 

Egy Pezao nevű nagyfőnök, akit a Guardian úgy jellemez, mint a terület legjobb traficante-ja (ez kb. ilyen drogbáró-dealer-nagyfőnököt jelent), úgy tűnik, a hely egyik legnagyobb Justin Bieber-fanja is egyben. Az R7 brazil hírsite mutatta be a 16 éves sztárról készült freskót, amit a veszélyes férfinál találtak, és egyúttal 65 letaglózó képben számolt be az akcióról (a többi 64 kép itt).

Az eddig példanélküli műveletet vasárnap reggel 8-kor kezdték a hetvenezer lakosú Complexo do Alemao nevű favelában és a rendőrség állítása szerint 9.30-ra már be is fejezték. Marcus Vinicius Braga, a drog-különítmény főnöke "aggasztóan nyugodtnak" írta le a műveletet és szinte biztosra veszi, hogy a drogbárók ellen folytatott harcok ezzel nem fejeződtek be. (A lenti képen látható a hathatós rendőri jelenlét.)


0 Tovább

2600 rendőr rohanta le az egyik legnagyobb riói favelát

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi favelájában.

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - írja az MTI a favela szót a villa szó mintájára következetesen két l-lel.

Ezt a képet az AFP bátor fotósa készítette, remélem, nem sértődik meg, hogy kölcsönvettem

A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favelában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a bűnözők nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

(Mindenképp érdemes továbbolvasni!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek