Amellett, hogy érző emberként természetesen aggódom a földgolyó sorsáért, ezt a hírt azért is szemlézem, hogy leírhassam végre a megkongatja a vészharangokat illetve bolygónk tüdeje kifejezéseket.

A tréfát félretéve: most már állítólag tényleg komoly veszélyben van bolygónk tüdeje, az Amazonas vidéke, ezért a brazil alsóház megkongatta a vészharangokat és jóváhagyott egy, az esőerdő kizsigerelése elleni törvényt. Brazíliában amúgy is már hónapok óta parázs a helyzet, miután több, az illegális fakitermelések ellen fellépő ismert környezetvédőt meggyilkoltak az illegális fakitermelők által felbérelt bérgyilkosok.

Mindezek miatt jóváhagyták az erdészeti jogszabályok megváltoztatását, de a hírek szerint a favágó lobbi akkora hatással van a közvéleményre, hogy az ötletnek nincs túl sok támogatója. Még rosszabb hír, hogy a törvényt Dilma elnök is megvétózhatja.

Készült egy angol nylvű petíció, melynek megfogalmazói azt szeretnék, ha az egész globális üggyé kerekedne. Online aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben minden érző emberre számítanak (külön érdekesség, hogy követni lehet, ahogy percről-percre egyre nő az aláírásokat jelző kukac).

Aztán amikor 500 ezer aláírást elér a petíció, odanyomják Dilma elnök orra alá. (Nem ellenőriztem le annyira ezt az Avaaz.org-ot, de nekem okénak tűnik.)