Előre bocsátom, hogy nem saját - és kis barátaim - Brazíliával kapcsolatos cikkeit fogom itt kizárólag promózni. Mondjuk csak hetente egyszer rakok ki egyet. Ebben itt például felhívtam pár riói átlag fiatalt és riói favelaszakit azzal a kérdéssel, hogy szét kell-e paráznunk magunkat attól, ha az olimpiára vagy a foci vb-re Rióba utazunk. (A választ trükkösen nem árulom el, kiderül a cikkből - kacsintós szmájli.)

A brazil közbiztonságról most csak dióhéjban annyit, hogy a nagyvárosokban tényleg para kicsit a turistás közlekedés, de ha az ember észnél van, ill. a nyolckeres kirándulásoknál kicsit éberebb, plusz nem egy feltűnősködős, fényképezőgépcsattogtatós idióta; nem valószínű, hogy bármi rémisztő történik vele.

Ez egyébként onnan jutott pont most eszembe, hogy most kedden Jacques Rogge, a NOB elnöke azt mondta, hogy a biztonságos lebonyolítás feltételeinek a megteremtése lesz a legfőbb kihívás a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári játékok szervezőinek.

A Lance! című brazil napilapban megjelent cikkben ugyanakkor sietve leszögezte, hogy "nem a helyi viszonyokból kiindulva gondolja így, hanem alapigazságnak véli, olyan feladatnak, amellyel az 1972-es müncheni merénylet óta minden házigazdának meg kell birkóznia."

"A második nagy feladat, amely egy-két kivételtől eltekintve megint csak általános érvényű, a közlekedés megszervezése" - tette hozzá Rogge.

UPDATE: Persze pont a poszt kikerülése után támadták meg fegyveresek szegény Jenson Buttont szombat éjjel Sao Paolóban, amint a Forma 1-es Brazil Nagydíjon a szállására tartott. A felkélszült rendőrnek köszönhetően nem lett baja.