Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Embermentes eloben

Ez a video az elozo poszt aljan lathato egy no eletenek megmenteserol az esozes sujtotta brazil varosok egyikebol. A kutyajat elvitte a viz.

0 Tovább

Az esozesek nem tul nagy tavolsagbol

Ket okbol nem esett itt eddig sok szo Brazilia tortenelmenek eddigi legnagyobb termeszeti katasztrofajarol, ami tortenetesen erkezesunk ejszakajan, azaz keddrol szerdara virradora tortent. Egyreszt mert mostanaig nem volt annyi es olyan infonk, ami a hirugynoksegi hirekhez kepest ujdonsag lenne - bar a legkozelebbi erintett kisvaros, Petropolis alig egy orara fekszik a varoshatartol -, masreszt, mert itt, Rio oceanparti, jomodu reszen mar masnap delelottre eltunt a viz, es csak nehany pocsolya emlekeztetett a hirtelen lezudult rengeteg esore, amit mi ugye az ablakbol neztunk. Amugy ment tovabb az elet, mintha mi sem tortent volna.

Egy kep a Globo nevu lapbol az egyik katasztrofasujtotta teruletrol Nova Friburgobol - amolyan elotte es utana stilusban (bocs, ilyen benan toltodott fel)

Mivel ejjel volt a vihar, szerda reggel meg Amy Winehouse es Ronaldinho osztozott az ujsagok cimlapjain (utobbirol meg ma is lehet olvasni, pl. hogy szerdan huszezer piros-fekete polos Flamengo-rajongo elott unnepelte visszatereset a meno Gavea nevu varosreszben, amugy pedig - ezt nem olvasni lehet, hanem latni - a fel varos 10-es szamu Flamengo-poloban maszkal).

A foldcsuszamlasokrol eleinte csak annyit lehetett hallani, hogy valahol Sao Paulo kornyeken ugy egytucat ember meghalt az esozesek kovetkezteben. Aztan egyre tobb helyrol es tobb elhunytrol jottek hirek, es csutortokon kiderult, hogy az egyik ismerosunk baratait is elsodorta a foldcsuszamlas egy Rio kozeli kisvarosban. Csutortoktol folyamatosan a lapok cimoldalan van a katasztrofa.

A New York Times vastagsagu Globo szombati szama oldalakon at foglalkozik csak ezzel: grafikonon abrazoljak, hogyan gyurhette be maga ala a hazakat, kocsikat es embereket a hegyekrol lezudulo sar (a legtobb halalesetet ez okozta), arrol is irnak, hogy meg mindig vannak olyan teruletek, ahova nem jutnak fel a mentoosztagok, Brazilia szeptember 11-nek nevezik a katasztrofat, ismeroseim a Facebookon folyamatosan posztoljak az olyan oldalak cimeit, ahol a tuleloket lehet segiteni.

A vendeglatonk egyik 23 eves munkatarsa szombat reggel fogta magat es Riobol elmotorozott a kozeli Teresopolis nevu varosba, ahol a katonasaghoz csatlakozva onkenteskent segitett. Miutan visszatert, irt egy korlevelet, egyebek mellett arrol, hogy rengeteg onkentes dolgozik, vallukon hordtak fel elelmet es vizet a hegyen rekedteknek. Erosen kritizalja a katonasagot, hogy csak uldogelt ott, mikozben a munka oroszlanreszet az onkentesek toltak. Azt is felrotta nekik, hogy a veszelyeztetett zonakat egyaltalan nem felugyeltek.

(Meg egy bekezdes a kesobbiekben)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek