Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kihirdették a riói karnevál győztesét

Vége a karneválnak, megvan a győztes. Erről az MTI számolt be a maga modern, gördülékeny stílusában. Íme.

A Beija-Flor szambaiskola győzött a riói karneválon egy olyan felvonulással, amely Roberto Carlos, a brazil varieté királya előtt tisztelgett – írják. A karnevál véget ért, most a nagyváros utcáinak takarítása következik.

A 150 éves múltra visszatekintő karneválon helyi idő szerint szerdán hirdettek győztest a szambaiskolák versenyében. A döntést 15 tagú zsűri hozta meg, a Beija-Flor iskola 12. diadalát ünnepelhette. A kék-fehér színekben pompázó szambaiskola otthona Nilópolis, Rio de Janeiro északon fekvő favelája.

Egy hölgy a győztes szambaiskolából

Az iskola, amely négyezer táncost számlál, kedden - a karnevál tizenkettedik napján - mutatta be műsorát a Sambodrome 70 ezres közönsége előtt. Felvonulásuk 82 percig tartott, a táncosok sora hétszáz méterre nyúlt. Az utolsó kocsin Roberto Carlos, az iskola nagy példaképe ült, a brazil varieté királyát óriási ováció fogadta.

A karneválon 12 iskola mérte össze erejét, a második helyet a tavalyi győztes Tijuca iskola érdemelte ki. Táncosai ezúttal az Avatar című hollywoodi kasszasiker filmet idézték fel a szamba stílusában. Harmadik lett a legrégebbi, 1928-ban óta működő szambaiskola, a Mangueira, amelyet az azonos nevű favelában alapítottak. Ez az iskola szintén egy brazil zenész, Nelson Cavaquinho előtt tisztelgett műsorával.

A karnevál végeztével a takarítás vette át a mulatság helyét. Rio de Janeirónak ezúttal sem volt oka panaszra, az első becslések szerint a karnevál több mint egymillió látogatót vonzott, ennek negyven százaléka volt külföldi. (Itt a győztes szambaiskola honlapja, ha valakit érdekel.)

0 Tovább

A hét közepéig nézzetek szuper videókat!

Amíg fontos elfoglaltságaim miatt nem tudok írni (pedig még számos érdekesség vár arra, hogy megfogalmazzam), nézegessétek a Balázs videóit, aki időközben visszatért, és elmesélte élményeit egy nagyon kedves barátnőm által vezetett internetes újságnak is. A videók itt láthatók, mindenképpen érdemes klikkolgatni!

Egyébként még annyi, hogy a múlt hét legfőbb híre az volt, hogy Rio három legfontosabb szambaiskolája porig égett, szinte mindenki meg van győződve róla, hogy szándékos gyújtogatás történt. De nyugalom, nem fog elmaradni a karnevál!

0 Tovább

Brazil zenék, amelyeket kellemes hallgatni: Cartola

Minimál zenei bejegyzés az egyik kedvenc brazil számommal, mondjuk, hogy a két ünnep közti időszak örömére; sorozatindító jelleggel. A fenti dal onnan lehet ismerős, hogy sok filmben hallható, egyebek mellett az Isten városában, Cartoláról pedig azt kell tudni, hogy több mint 500 dal szerzője (egyedül vagy közösben másokkal), és annak ellenére, hogy nem sokat járt iskolába, dalszerzőként nagyon ügyelt a nyelvi korrektségre. Ugyanakkor nem bonyolította túl szövegeit, sokat és elegánsan énekel a szív dolgairól; és azért is volt a brazil zene történetének fontos alakja, mert a 60-as, 70-es években rengeteget tett a szambáért.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek