Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lula meggyógyult és visszatér a politikába

A különböző kezelések megszüntették a gégedaganatot a rákbetegséggel küzdő volt brazil elnöknél, Luiz Inázio Lula da Silvánál, így elmúlt az életét közvetlenül fenyegető veszély - jelentették be szerdán orvosai.

Egy Sao Pauló-i kórházban végzett, öt hónapig tartó sugár-, kemoterápiás és egyéb kezelés után Lulánál nincs nyoma tumornak - közölték.

Tavaly októberben diagnosztizálták nála a gégedaganatot, alig egy évvel azután, hogy lejárt második elnöki hivatali ideje. Ez megrázta a brazil politikai életet, mert Lula volt Dilma Rousseff új elnök nem hivatalos tanácsadója, és a háttérből ő irányította az országvezetést.

Lula most egy videokonferencián bejelentette, hogy visszatér a politikai életbe.
(MTI)

0 Tovább

Még egy "ennyibe kerül Brazília" táblázat

Brazília alighanem Latin-Amerika legdrágább országa. Az elmúlt tíz év gyors gazdasági fejlődése miatt több millió ember életszínvonala nőtt meg egy csapásra, Brazília gazdasága jelenleg a világ öt legerősebb gazdaságainak egyike, ami munkahelyek millióit teremtette meg, és a fogyasztás is jelentősen fellendült. Mindezen remek hírek egyik kellemetlen eredményeként az elmúlt években az árak villámgyorsan emelkedtek, így a turisták jobb, haa thaiföldinél jobban kitömött pénztárcával kelnek útra (ahogy azt korábban meg is írtam egy Budapest-Rio-összehasonlító elemzésben). Itt pedig a múltkori után egy újabb táblázat, mely ékesen szól az árakról.

(A táblázatot egy 2011 szeptemberi posztból csórtam.)

0 Tovább

Átlagosan agresszív gégerákkal kezelik a brazil exelnököt

Tumort találtak Luiz Inacio Lula da Silva exelnök (röviden Lula) gégéjében, ami az orvosi jelentések szerint „átlagos agresszivitást” mutat és köztes állapotban van – írja a Folha című lap. A Dilma Rousseff előtt két ciklust is betöltött exelnököt egy Sao Paulo-i kórházban kezelik.

Lula feleségével és orvosaival a kezelés kezdetének napján

Lula október utolsó napján kezdte meg a kemoterápiát, ami sugárkezelést is magában foglal és februárig tart. A kezelés során a szokásos mellékhatásokkal kell majd számolni, egyebek mellett várhatóan ki fog hullani Lula haja és kismértékben meg fogja változni a hangja. A daganat nagyon közel található a politikus hangszálaihoz.

Az orvosok szerint a teljes gyógyulás esélye nagy, de körülbelül csak 40 nap múlva derül majd ki, hogyan reagál a daganat a kezelésre. Ha nem reagál rá, az orvosok szerint sebészeti beavatkozásra lehet szükség, amelynek a politikus hangjára már komolyabb következményei lehetnek.

Lula utódját, Dilma Rousseffet 2009-ben kezelték nyirokrákkal, aki teljesen felgyógyult betegségéből.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek