Brazília exelnöke, Luiz Inacio Lula da Silva (a becenevét beboldoztam), csütörtökön szolidaritását fejezte ki a bebörtönzött Wikileaks-alapító, Julian Assange felé.

Látható, hogy a hihetetlenül népszerű brazil exelnöknek – aki alig két hónapja adta át hivatalát kegyeltjének, Dilma asszonynak (róla itt írtunk egy nagyon érdekes portrécikket, meg itt egy hírt) – nem sikerült egykönnyen memorizálni a Wikileaks kifejezést. De ez nem akadályozta meg abban, hogy dinamikus szavakban fejezze ki szolidaritását.

Ilyeneket mond, hogy „a srácot letartóztatták és alig látom, hogy tiltakoznának a véleménynyilvánítás szabadságáért” – ezt jól meg is tapsolják. Hogy mindenki értse, elmagyarázza: a fiú nem tett mást, mint kirakta az internetre azokat a dokumentumokat, amelyeket olvasott.

Lula egyébként minden idők legnépszerűbb brazil politikusa. Két elnökségi ciklust töltött végig, a harmadikba októberben csak azért nem kezdett bele, mert az alkotmány tiltja, hogy egyvalaki egyhuzamban ennél többször legyen elnök.

(Angolul van aláírás a szöveg alatt, tehát nem kell hozzá portugálul tudni.)