Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A brazil politika még a magyarnál is siralmasabb

Egyhúrosgitár írt egy szép cikket az Indexre a brazil tüntetásek apropóján, melyben felvillan, milyen őrült korupciótól terhelt a brazil politika. Egy részlet:

Általában nem szoktunk felülni a „minden politikus bűnöző” típusú elitellenes szlogeneknek, de ha végigböngésszük az elmúlt évtizedek képviselői listáját, akkor Brazíliában valóban rábukkanhatunk olyan nagypályás spílerekre, akik mellett a rosszfiúk magyar frakciójának tagjai parlamenti ruhatárosoknak sem mehetnének el.


kép innen

Valamint:

Bár a tiltakozó hullám június végére elült, a kiábrándult kelet-európai olvasóknak érdemes figyelmébe idézni azt a fejleményt, hogy Dilma Rouseff elnök annyira szívére vette a tiltakozásokat, hogy komoly reformokat helyezett kilátásba, és július elején még az olyan viszonylag periferikus követelések ügyében is meghátrált, mint a melegeket pszichiátriai vizsgálatra utaló törvénytervezet eltörlése. A médiában elterjed „brazil tavasz” jelző ellenére a brazilok nem a rendszert akarják megváltoztatni, hanem a meglévő demokratikus kereteket akarják tartalommal megtölteni.

A teljes cikk itt.

0 Tovább

Az elmúlt hét legviccesebb politikusos fotója

Nem nagyon tudok elképzelni annál viccesebb politikusos fotót és videót, mint ami pár nappal ezelőtt jelent meg, amikor Dilma Rousseff bemutatta a caxirolát, a brazilok válaszát a vuvuzelére. A 2014-es foci-vb-re kitalált hangszer amúgy a caxixi továbbfejlesztett változata, ami egyebek mellett a capoeira egyik alaphangszere, a berimbau elválaszthatatlan barátja.

Balra ugyebár a világ egyik legbefolyásosabb asszonya, Dilma Rousseff, középen Carlinhos Brown zenész, jobb szélen pedig a mindenkinél boldogabb és veszettül caxirolázó Marta Suplicy, kulturális miniszter

Ha a jövőben nem szeretne lemaradni a brazil hírekről, ide érdemes klikolni!

0 Tovább

Fordul a kocka: ismét portugál elvándorlás Brazíliába

Portugál gondok, elvándorlási hullám

Portugáliát nagyon sokáig Európa “szegényháza”-ként tartották nyilván. Ezen a státuson igyekezett segíteni az unióhoz való 1986-os csatlakozás, de a Caetano-rezsim alól való felszabadulás 1974-ben is pozitív hatással volt az ország gazdasági fejlődésére.

A 2008-as gazdasági világválság azonban jelentősen visszavetette az ország versenyképességét, romló gazdasági mutatók, gyengén teljesítő ipar, kereskedelem, az EU átlaghoz képest kiugróan magas munkanélküliségi ráta (az Eurostat adatai alapján jelenleg 15,7%) mind- mind az országból való elvándorlás lehetőségét vetette fel nem csak a fiatalabb generáció számára.

Az 1970-es években már megtapasztalták a portugálok ezt a fajta megélhetési okokkal magyarázható elvándorlási hullámot, akkor ugyancsak közel félmillióan hagyták el az Ibériai félsziget nyugati részét. A különbség a 70-es évekhez képest azonban az, hogy akkor leginkább Németországba, Franciaországba, Luxemburgba vándoroltak el a portugálok, mára pedig a migráció a volt gyarmatok felé, a kevésbé fejlett államokba is irányul (Angola, Mozambik, Brazília).

Fotó innen

A 90-es években is aktív volt a migrációs mozgás például Brazília és Portugália között, csak akkor éppen fordított irányú. Jelenleg a brazilok alkotják egyébként a legnagyobb bevándorlói közösséget Portugáliában, de már növekszik a visszatérést választók száma is. A ténylegesen dübörgő brazil gazdaság most újból csábítóvá teszi országát a portugálok számára.

Az elvándorlás közvetett okai között egyébként éppúgy jelen lehet az EU 27 tagállamra való bővítése, vagy akár a gazdasági globalizáció. A versenyképesség hiánya, az alacsony termelékenység pedig csak súlyosbítja a problémákat.

Ugyan mára inkább a legidősebb korosztályt érinti, de európai szinten példátlanul magas az írástudatlanok aránya (15%). Gazdasági elemzők szerint a mindenkori portugál kormánynak ezért lenne mit tennie oktatás, szakmai képzések terén, az EU-s alapokból áramló forrásokból pedig inkább erre a területre kellett volna átcsoportosítania a presztízsértékű beruházásokról (világkiállítás, labdarúgó Eb, infrastruktúra).

Az elmúlt öt évben mintegy félmillióan vándoroltak ki az adósságválsággal küzdő délnyugat-európai országból, azaz közel minden huszadik lakos hagyta el Portugáliát. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyre nagyobb számban hagyják el Portugáliát a képzett fiatalok, akik nem látnak jövőt a hitelválságtól sújtott, gazdasági recessziótól szenvedő országban.
A nyelvi problémák hiánya és a közös kultúra miatt Brazília is a kiutazás és munkavállalás egyik célpontjává vált.

Lisszabon

Míg Portugáliában már az egyetemi diploma, sőt a mesteri vagy doktori cím sem jelent biztos elhelyezkedési lehetőséget vagy megfelelő szakmai előmenetelt nyújtó munkahelyet, Brazíliában a felsőoktatásban is bekövetkezett expanzió ellenére -hiány van képzett szakemberekből.

Érdemes tehát felszállni a brazil gyorskocsira?

Az utóbbi években a nemzetközi sajtó szakított a Brazíliával kapcsolatos kliséivel, és figyelmét nemcsak a foci meg a szamba, hanem a brazil gazdaság is kezdi lekötni.

Az brazil gazdaság aranykorát 2002 és 2010 közöttre, Lula da Silva exelnök kétciklusnyi kormányzására szokás tenni, de tény, hogy a siker alapjait még Lula elődje, Fernando Henrique Cardoso rakta le. A feltörekvő gazdaságok elitklubjában, a BRIC-ben (Brazília, Oroszország, India, Kína) Brazília az egyik legfigyelemreméltóbb eredményeket produkálta, a részben általa alapított Mercosur – a Dél–amerikai Közös Piac – pedig lassan az EU és az Egyesült Államok gazdasági konkurensévé válhat.

Lula

Brazília önbizalomra tett szert, pláne miután a kétezres évek közepétől külföldi befektetők adták egymásnak a kilincset az országban: mindenki az elkövetkező évek szédítő fejlődésének részese akart lenni. 2002-2010 között a brazil gazdaság évente mintegy tíz százalékkal nőtt, miközben az államadósság rohamosan csökkent. Lula legfőbb eredménye talán mégis inkább az volt, hogy mindezekkel párhuzamosan csökkenteni tudta a szociális különbségeket: szociális projektjei a Fome Zero nevű éhezés elleni program, és a Bolsa Família, a gyerekek iskoláztatását és beoltottságát segítő program több millió kilátástalanságban élő családon segített.

Hiába csökkent radikálisan a mélyszegénységben élők és a munkanélküliek száma, továbbra is megmaradtak az országon belüli óriási különbségek; az extrém szegény észak-keleti országrészek nem tudták beérni a többieket. Lula kritikusai azt is felróják neki, hogy nem hajtott végre elegendő strukturális reformot, elmaradt például a jogrendszer és az adózás megreformálása.

2011 elején az ugyancsak szociáldemokrata Dilma Rousseff azzal a jelszóval vette át tőle a stafétabotot, hogy folytatja Lula összességében sikeres politikáját. 2011 elején még minden elemző cég azt jósolta, hogy Brazília ipara 2012-ben öt százalékkal nőni fog. Az első aggodalmas jelek ugyanakkor már Dilma kormányzásának elején mutatkoztak, amikor a brazil gazdaság a várthoz képest csupán 3,5 százalékkal növekedett. Ez pedig a legtöbb elemzés szerint nincs összefüggésben a piacok globális gyengülésével: a többi BRIC-állam fejlődése nem torpant meg.

Dilma

A kormány ideges lett, Rousseff pedig közgazdászként azonnal cselekedni akart. Néhány intézkedése erősen irritálta a befektetőket, például amikor tavaly szeptemberben 30 százalékos adót vetett ki a külföldi autókra. A gyengélkedő ipar helyett a mezőgazdaság kezdte el húzni az országot. Miram Leitao, a Globo újságírója szerint a kormány mindeközben pedig képes volt ügyesen elhitetni a nemzetközi sajtóval, hogy minden a legnagyobb rendben, a brazil gazdaság szárnyalása töretlen.

A brazil gazdaság fő gyengesége – Oroszországhoz hasonlóan – abban rejlik, hogy túl nagy hányadot képez az ország gazdag nyersanyagkészletének kiaknázása és külföldi piacokon való értékesítése. Ezért az ország nagyban függ a világpiaci árak alakulásától, valamint fő kereskedelmi partnereinek gazdasági helyzetétől, „így az elhúzódó globális válság negatív következményeit belső piaca sem tudja a végtelenségig semlegesíteni” – olvasható a Kitekintő szeptemberi cikkében.

Guido Mantega pénzügyminiszter viszont optimista, továbbra is bízik az idei négyszázalékos GDP-növekedésben, szakértők szerint viszont ez alig éri majd el a két százalékot. A brazil kormány szeptemberben bemutatta 2013. évi költségvetés tervezetét, ami szerint jövőre 4,5 százalékos évi GDP-növekedéssel számol.

Mindeközben az elemzők azzal riogatják a BRIC-országokat, hogy az eddigi, átlagosan 8 százalékos növekedés akár 6 százalékra is lassulhat. „A dráma még messze van, de a növekedési aranykor és a könnyű pénzek kora a BRIC-országokban is véget ért” – áll az ítélet egy augusztusi elemzésben. Egyes, még pesszimistább nézetek szerint a nemzetközi tőke most újabb feltörekvő piacot keres, az új Brazília pedig Mexikó lesz.

Óvatosabb hangok szerint Brazília marad továbbra is a külföldi befektetések kedvelt célországa, ami a következő évek nagy sporteseményei által igényelt infrastrukturális beruházások miatt valószínűleg nem is fog változni. Erre pedig Magyarországnak sem árt figyelnie: „A pillanatnyi körülmények is arra ösztökélhetik a hozzánk hasonló kisbefektetőket, hogy ha még nem szálltunk be, tegyük meg, és ha már az anyósülésen ülünk akkor semmiféleképpen sem hagyjuk el a brazil gyorskocsit.”

A cikket közösen írtuk Andrással, a Paragemblog szerkesztőjével.

0 Tovább

Elégették a brazil parlamentben talált tangát

Zárjuk a hetet egy brékinggel: elégették a brazil parlamentben az egyik képviselő tárcájából kiesett tangát, miután senki sem kereste a törvényhozás talált tárgyakat őrző irodájában.

Az O Globo című lap szerint a tangát két hete találták. Május 15-én este öt képviselő tartott a képviselői ülésterembe, hogy a kiberbűnözésről szóló törvényről szavazzon, egyikük vesztette el piros-fehér színű alsóneműjét.

Az őrök gyorsan, de diszkréten léptek fel: felvették a fehérneműt, majd a talált tárgyak irodájába vitték. A sztori hamar megjelent a közösségi portálokon, a biztonsági személyzet ezért úgy döntött, elégeti az alsóneműt.

A képviselők szerint tréfáról volt szó, valaki meg akarta viccelni a képviselőt. "Gyanítjuk, hogy ki lehet a gazdája, de nem akarjuk lejáratni őt" - mondta Francisco Everado Oliveira Silva, a hivatásos bohóc, aki 2010-ben szerzett széket a brazil kongresszusban.
MTI

0 Tovább

Lula meggyógyult és visszatér a politikába

A különböző kezelések megszüntették a gégedaganatot a rákbetegséggel küzdő volt brazil elnöknél, Luiz Inázio Lula da Silvánál, így elmúlt az életét közvetlenül fenyegető veszély - jelentették be szerdán orvosai.

Egy Sao Pauló-i kórházban végzett, öt hónapig tartó sugár-, kemoterápiás és egyéb kezelés után Lulánál nincs nyoma tumornak - közölték.

Tavaly októberben diagnosztizálták nála a gégedaganatot, alig egy évvel azután, hogy lejárt második elnöki hivatali ideje. Ez megrázta a brazil politikai életet, mert Lula volt Dilma Rousseff új elnök nem hivatalos tanácsadója, és a háttérből ő irányította az országvezetést.

Lula most egy videokonferencián bejelentette, hogy visszatér a politikai életbe.
(MTI)

0 Tovább

Túlérett mangóként hullanak a brazil miniszterek

Nagyon röstellem, hogy megint csak egy MTI-hírre futja, de egyelőre nincs időm másra. Lássuk: A brazil kormányból a hetedik miniszter távozott a sajtóban megszellőztetett korrupciós ügyek miatt.

A 2011. január 1-jén hivatalba lépett Rousseff tavaly június és december között kabinetjének hat tagjától volt kénytelen megválni korrupciós vádak miatt. A korábban leváltottak, illetve lemondottak között van az elnöki ügyek minisztere, a közlekedési, a mezőgazdasági, az idegenforgalmi, a munkaügyi tárcák vezetői, illetve a sportminiszter is.

A távozó miniszter

Ezúttal Mario Negromonte, a városok ügyeinek minisztere azért került az újságok címlapjára, mert a 2014-es labdarugó-világbajnokság megszervezésével összefüggő gyanús üzletekkel hozták összefüggésbe (a labdarugó-vb megrendezése e tárca kezében van Brazíliában), és a vádak között szerepelt, hogy bizonyos üzletembereket előnyben részesített a megrendeléseknél és pályázatoknál.

Negromonte az államfőnek csütörtökön átadott lemondásában – a levelet a sajtó nyilvánosságra hozta - határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyeket szerinte semmiféle bizonyíték sem támaszt alá. Lemondását az ellene indult  – szerinte teljesen megalapozatlan – médiahadjárattal indokolta.

A 61 éves Negroponte a Haladás Pártja (PP) tagja, s a megüresedett tárca élére a brazil elnök döntése szerint ugyancsak e párt színeiben Aguinaldo Ribeiro képviselő kerül.

0 Tovább

Már egy éve tolja Dilma elnökasszony

... és a BBC szerint meglepően jól. A Mindennapi.hu portál magyar nyelven szemlézi a neves brit lap hullámzó minőségű elemzését. Ha a Kedves Olvasó nagy vonalakban kíváncsi Dilma és Brazília aktuális sikereire és gondjaira, akkor klikkeljen ide!

0 Tovább

Átlagosan agresszív gégerákkal kezelik a brazil exelnököt

Tumort találtak Luiz Inacio Lula da Silva exelnök (röviden Lula) gégéjében, ami az orvosi jelentések szerint „átlagos agresszivitást” mutat és köztes állapotban van – írja a Folha című lap. A Dilma Rousseff előtt két ciklust is betöltött exelnököt egy Sao Paulo-i kórházban kezelik.

Lula feleségével és orvosaival a kezelés kezdetének napján

Lula október utolsó napján kezdte meg a kemoterápiát, ami sugárkezelést is magában foglal és februárig tart. A kezelés során a szokásos mellékhatásokkal kell majd számolni, egyebek mellett várhatóan ki fog hullani Lula haja és kismértékben meg fogja változni a hangja. A daganat nagyon közel található a politikus hangszálaihoz.

Az orvosok szerint a teljes gyógyulás esélye nagy, de körülbelül csak 40 nap múlva derül majd ki, hogyan reagál a daganat a kezelésre. Ha nem reagál rá, az orvosok szerint sebészeti beavatkozásra lehet szükség, amelynek a politikus hangjára már komolyabb következményei lehetnek.

Lula utódját, Dilma Rousseffet 2009-ben kezelték nyirokrákkal, aki teljesen felgyógyult betegségéből.

0 Tovább

Vissza nem térő lehetőség, hogy megmentse bolygónk tüdejét!

Amellett, hogy érző emberként természetesen aggódom a földgolyó sorsáért, ezt a hírt azért is szemlézem, hogy leírhassam végre a megkongatja a vészharangokat illetve bolygónk tüdeje kifejezéseket.

A tréfát félretéve: most már állítólag tényleg komoly veszélyben van bolygónk tüdeje, az Amazonas vidéke, ezért a brazil alsóház megkongatta a vészharangokat és jóváhagyott egy, az esőerdő kizsigerelése elleni törvényt. Brazíliában amúgy is már hónapok óta parázs a helyzet, miután több, az illegális fakitermelések ellen fellépő ismert környezetvédőt meggyilkoltak az illegális fakitermelők által felbérelt bérgyilkosok.

Mindezek miatt jóváhagyták az erdészeti jogszabályok megváltoztatását, de a hírek szerint a favágó lobbi akkora hatással van a közvéleményre, hogy az ötletnek nincs túl sok támogatója. Még rosszabb hír, hogy a törvényt Dilma elnök is megvétózhatja.

Készült egy angol nylvű petíció, melynek megfogalmazói azt szeretnék, ha az egész globális üggyé kerekedne. Online aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben minden érző emberre számítanak (külön érdekesség, hogy követni lehet, ahogy percről-percre egyre nő az aláírásokat jelző kukac).

Aztán amikor 500 ezer aláírást elér a petíció, odanyomják Dilma elnök orra alá. (Nem ellenőriztem le annyira ezt az Avaaz.org-ot, de nekem okénak tűnik.)

0 Tovább

Az analfabétizmus felszámolására nyújtott be törvénytervezetet az analfabéta bohóc

Már régóta akartam írni erről a Francisco Silva nevű bohócról, aki valószínűleg hasonló politikai kiábrándultság következményeként került be a brazil parlamentbe tavaly, ahogyan egycsapásra reykjavíki főpolgármester lett a humorista-punk Jón Gnarrból (szintén tavaly). Aztán valahogy elsodortak az események, úgyhogy most csak egy gyors kedd esti aktualitás - via MTI.

Törvénytervezetet nyújtott be a felnőttkori írástudatlanság felszámolására egy bohóc, aki csak úgy foglalhatta el helyét a brazil parlamentben, hogy előbb be kellett bizonyítania: tud írni és olvasni.

Francisco Silva azt javasolta, hogy minden olyan felnőtt, aki megtanulja a betűvetést, részesüljön egyszeri, 345 dolláros pénzjutalomban. Mint a képviselő szóvivője, Edit Silva kedden kifejtette: a kifizetésre egy hathónapos írás-olvasás tanfolyam végén kerülhetne sor.

Silvát jobban ismerik Brazíliában művésznevén, Tiriricaként, ami portugálul Mogorvát jelent. Több szavazatot kapott a tavaly októberi brazíliai választásokon, mint bármelyik jelölttársa. Ellenlábasai azonban azzal vádolták, hogy analfabéta, ezért be kellett bizonyítania, hogy ismeri a betűket, és képes parlamenti feladatai ellátására.

1 Tovább
«
12

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek