Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miben mi jobb: Rio de Janeiro vagy Budapest?

Összegeztük, miben jobb és miben rosszabb Rio de Janeiro, mint Budapest. Bármit is mutatnak a számok, sajnos le kell, hogy szögezzem, ha a tengerparti zónában lakik az ember és van pénze, Rió nagyon sokkal jobb hely, mint Budapest.

Rióban sokkal jobb, mint Budapesten

+ Riónak van tengerpartja, ami legyőzhetetlen előny. (Budapestnek ugyan van egy folyója, de az olyan, mintha nem is lenne.)

+ A természet szimbiózisban él a várossal: sétálgat az ember a belvárosban, és egyszer csak szembepislog vele egy gekkó vagy beleütközik egy fáról lelógó orchideába. Az említett tengerpart mellet parkok, hegyek és rengeteg fa teszik élhetővé a cidade maravilhosát.

Szimbiózisban a természettel (a fotót a Santa Tereza városrészben csináltam)

+ A brazilok szenvedélyes sorban állók. Mivel hosszabb ideig éltem Berlinben, tudom, mit beszélek: a rióiak jobban szeretnek sorban állni, mint a németek!! (lásd fotó lentebb)

+ Bulihelyzetben a brazilok sokkal hamarabb elkezdenek táncolni, mint a magyarok, nincsenek ilyen irányú furcsa gátlásaik (sőt, a külkerületek utcáin a hűtőszekrény nagyságú, kocsikra erősített sufnituning-hangszórók legelső ritmusra elkezdik rázni a seggüket).

+ A rióiak az utcai étkezés királyai. A legjobbak a sarkokon álló padariák, azaz pékségek, ahol a friss és néha rejtélyes pékáruk mellett alap a frissen facsart narancs -és még ezerféle lé.

+ Ugyanitt egy kiadós és friss gyümölcssaláta trópusi gyümölcsökből csak 300 forint.

+ Szofisztikált utcadíszítési szokások: tagek helyett színes - figuratív - graffitikkel, illetve sarokkövek, transzformátorok befestésével dobják fel az utcaképet.

Graffiti a Lapán

+ A brazilok - bár lehetnek akár jóval szegényebbek, mint egy átlagmagyar - nincsenek annyira lelakva. Ezt a klímának, a szupergyümölcsöknek illetve a sportolási hajlandóságuknak tudom be - meg mert egyszerűen nem varnyognak annyit mindenen, mint mi.

+ Alig ismerek olyan brazilt, aki valamilyen hangszeren ne tudna zenélni valamennyire a kicsit élvezhetőtől a zseniálisig.

+ Szuper a vibe - bár a brazilok egyáltalán nem az a kapkodós fajta, a pezsgés mégis mindenütt ott van a levegőben.

Rióban sokkal idegesítőbb, mint Budapesten

- A rióiak (és a brazilok általában) imádják a légkondit - nemhiába, a portugál hódítók partra lépésétől csaknem 500 évet kellett eltölteniük a dögmelegben, mígnem valaki fel nem találta ezt a kitűnően hűsítő eszközt. Most úgy tűnik, utólag egyszerre próbálják bepótolni az elszalasztott négyszázvalahány évet. A legidegesítőbb, amikor a 35 fokból belépsz a 15 fokos buszba, majd fél óra múlva kezdődő arcüreg-gyulladással távozol.

- Ugyanígy túloznak a jégkockákkal (hűtőből kivett jéghideg italba vidáman dobnak bele még 5-6 darab jégkockát).

- A hidegmánia mellett a második legidegesítőbb - és egyben nagyon félelmetes dolog - a dengue-szúnyog, ami ellen nincs ellenszer és csípése akár (de azért ritkán) halálos is lehet. Roppant dilemma a védekezés: vagy magadra kensz egy liter szúnyogirtót, de akkor mikor kened be magad naptejjel? Vagy bekened magad naptejjel, de mi van, ha éppen akkor jön arra egy dengue-szúnyog?

(A következő oldalra klikkelve további okok, miért is nem akkora csapás Budapesten élni!)

2 Tovább

Na tessék, hogy van köze a braziloknak a cukor árához!

Sokan felhördültek, amikor azt írtam, hogy a cukor drágulásának a brazilok az okai. Itt a cikk, amiből kiderül az igazság: "Az áremelkedés oka, hogy a világ két legnagyobb cukortermelő országában - Brazíliában és Indiában - rossz volt a termés, másrészt emelkedik az olaj ára, és ezért Brazíliában a cukornádból több bioetanolt gyártanak. (...) A kereslet legnagyobb részét az elmúlt években import cukorral szolgálták ki, az árakat így alapvetően az import határozta és határozza meg ma is. "A közelmúltban azért emelkedtek olyan hirtelen az árak, mert tartalékkészletek hiányában és az EU szabályozás miatt a világpiaci hatások közvetlenül begyűrűztek a belpiaci árakba" - állítja a minisztérium.

0 Tovább

A brazilok miatt nincs elég cukor a sarki közértben

Na mért nem lesz nálunk elég cukor? Na mért? Hát a brazilok miatt. A brazilok ugyanis olyan modernek lettek, hogy gazdasági boomjuk keretében elkezdtek bioetanolt előállítani a cukornádból, ami ugye remek alternatíva a benzin mellett.

A bioetanolt vegyi úton, cukornádból állítják elő. Az előbb mondták az Inforádióban, hogy nemcsak Magyarországon van (és lesz) egyre kevesebb cukor emiatt, hanem egész Európában. Azt is mondták, hogy nálunk már most vannak olyan boltok, ahol korlátozták a cukorvásárlást és egy ember csak max. három kiló cukrot vehet. Heló hatvanas évek!

Bár ma már korszerű gépek végzik a munkát, egy ilyen archaikus hangulatú képet választottam, mert így egy pillanatra megemlékezhetünk Izaurára és sorstársaira, akik szintén cukornád-ültetvényen dolgoztak

Jó hír viszont, hogy a februári Geo magazin szerint jelenleg 70 ezer négyzetkilométren termesztenek cukornádat Brazíliában (ez kb. akkora, mint Magyarország mínusz Kisalföld) és ezt a közeli jövőben további 230 ezerrel szeretnék növelni (ez a terület valamivel nagyobb, mint 3 Magyarország).

Amúgy Brazília a látszat ellenére nem akkora jófej zöld ügyekben: 179 ország ökomérlegének összehasonlításakor első helyen a legnagyobb környezetszennyezőként Brazília áll. Bűnlajstromján fakivágások, biodiverzitás elvesztése, műtrágyák hatalmas mértékű használata és vízszennyezés.

5 Tovább

Budapestre jön Sergio Mendes!

Nem győzök felkiáltójeles híreket tolni ide, a legújabb, hogy június 7-én jön az Arénába Sergio Mendes, a világhírű bossa nova-nagypapa (majdnem olyan öreg és sokkal híresebb, mint a Buena Vista Social Club, csak róla nem csinált filmet a Wim Wenders)!!! A fantasztikusnak ígérkező koncerten Mendes pazar outfitjére is érdemes lesz majd odafigyelni, mert a 70 éves dalnok egész életében legendásan fess volt!

A jegyek nem lesznek olcsók, de mégiscsak egy élő legendáról van szó: az itt élő külföldiek szerint 8900 - 19 900-ért kaphatók.


(Update: Most érkezett a hír, hogy Gilberto Gil is jön, csak ő április 12-én Bécsbe. Őrület!)

0 Tovább

Pom-Pom meséi brazilul

Itt a Zengő-bongó fésű című epizód brazilportugálul. Ugyanazt mondja Picur és Pom-Pom, mint a magyar verzióban, és Picurt is Picurnak hívják. Hihetetlen! A legjobb hangja szerintem 3.00-nál van a fésűnek.

0 Tovább

Brazíliának is szurkol Budapest első embere!

Amikor éppen nem ezt gépelem, itt tartom a kezemben Tarlós István főpolgármester Otthonom - Budapest című ma megjelent könyvét, amit ő maga írt saját magáról. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy a köztudottan Ferencváros-rajongó Tarlós a Real Madrid és Magyarország mellett Brazíliának is szurkol!!!

 

(Az Izaura barátai blog már dolgozik egy exkluzív interjú megszerzésén a futballrajongó főpolgármesterrel a témában.)

0 Tovább

Honnan röppent ide ez a gyümölcs? A MANGÓ

Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)

0 Tovább

Bréking: Magyar cápáról ír brazil lap!

Magyar cápák kerültek be a Globo című médiamonstrum online kiadásába a "Bizarr planéta" rovatba! Két fotón mutatják meg, ahogy a budapesti Tropicarium bátor búvára október végén a kezéből eteti a cápákat. A vérfagyasztó etetést diákok jelenlétében hajtották végre, többet nem árul el a hír.

(A fotót az AFP-től vették át, Kisbenedek Attila készítette)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek