Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Háromnapos brazil fesztivál a Palatinus strandon

Háromnapos brazil fesztivál lesz péntektől vasárnapig a Palatinus strandon a Brazil Kulturális Központ szervezésében. Lesznek sport -és kulturális programok, zeneoktatás, útibeszámolók, brazil kaják, batucada-zenekar és még Irie Maffia és Fokn Bois koncert illetve brazil vendégművészek is.

A Palatinus, amikor nincs fesztivál

Az eseményt a brazil kultúra Magyarországra érkezésének tízéves évfordulójára szervezik, 2001 táján jelentek meg ugyanis az első capoeirás figurák a hazában. Az eseménynek még az időjárás is kedvez: brazilos 35 fok lesz, az autentikus totál hatás kedvéért legfeljebb csak a páratartalmat kell majd mesterségesen pótolni.

(A beugró 1500 HUF, minden infó itt.)

0 Tovább

Hirtelen olyan sok brazil lett Budapesten

Egy gyors közlemény: a főváros megszokott braziljain túl tegnap és ma rengeteg brazilt láttam vagy hallottam Budapest belvárosában. Ha valaki tudja, mit csinálnak itt, kommentelje be legyen olyan drága. Bevallom, turizmusra tippelek, de sosem lehet tudni.

0 Tovább

Brazil zenészek a nyáron háromórás körzeten belül

Nagyon sok brazil jön az elkövetkezendő két hónapban 3 órán belül elérhető távolságba, íme egy kis gyűjtés.

Július 7-én életében először jön Budapestre Sergio Mendes, aki a RaM Colosseumban fog föllépni este fél 9-től. Jegyek 11-15 ezerért kaphatók.



Ugyanezen a napon Zamárdiban, a Balaton Soundon pörget Gui Boratto a Burn Arénában. Róla a BS oldala ezt írja: „Boratto 2009-ben az egyedüli brazil DJ volt, aki felkerült a DJ Magazine világ legjobb DJ-it felsoroló százas listájára.” Illetve: „az általa kikevert minimál és tech house anyagokban kevesebb szerepet kapnak a hagyományos dél-amerikai zenék, Boratto stílusa inkább Matias Aguayo profiljához áll közel.” A napijegy június 24-ig: 13 500 forint, azután úgyis elfogy.

Július 27-én, szerdán este 9-kor Mendes kor –és pályatársa, az itt a blogon kissé túlszerepeltetett Gilberto Gil lép fel zenekarával a VeszprémFesten. Az egykori kulturális miniszter nem annyira drága: 6000-8500 forintig terjedő belépőt kell csak fizetni a mesterért.

Veszprém annyira kitesz magáért, hogy a nyáron egy másik brazilt is megvendégel: Célia Marát az Utcazene Fesztiválon, aki egy kicsit azért kakukktojás, mert Bécsben él (oké, Mendes meg Amerikában) „ Valahol Manu Chao és Tom Zé között” – írta róla a La Republica, itt meg a fesztivál bőséges jellemzését lehet róla megtekinteni. Július 13-án, este 9-kor lép fel az Óváros téren, tavalyi emlékeim szerint több helyszín, így ez is ingyenes.

Bécs


Bécsbe is jönnek brazilok a nyáron: lesz egy egynapos brazil fesztivál június 24-én, aminek az a címe 1. Festival Da Musica Brasileira Em Vienna "Festival Conexao". A Reigen nevű klubban rendezik, a Hadikgasse 62-ben. Ez egy összművészeti mulatság, koncerteket
a Mundo Global és Besouro Preto ad (nekem ezek gyanúsan capoeira-zenekaroknak tűnnek), special guesttel kiegészülve, ők Alegre Correa és Radio Vira Mundo. A belépő 15 euró.

A napokban indult és július 17-ig tart a Jazz Fest Wien. Július 2-án itt is fellép Sergio Mendes, július 7-én pedig Fernanda Cunha jön a Tribute to Antonio Carlos Jobim című műsorral Fagner Wesley zongorista társaságában. Szintén a Reigen nevű klubban lépnek fel, a belépő 20 euró.


Órákig futtattam a nagyítómat a Sziget világzenei programja fölött, de szomorúan tapasztaltam, hogy Brazíliát mintha nem is sorolnák erre a földgolyóra a t. programszervezők. Igazából nem lepődtem meg, mivel az elmúlt öt évben nagyjából ugyanazok a nevek rotálódnak, és a programot csak az kavarja meg, amikor a Buena Vista személyzetében a kedves öreg tatusok elhalálozásábóél kifolyólag változások történnek. Nyilván túlzok, de akkor is.

0 Tovább

Amikor a magyarok lenyomták fociban a brazilokat

Néhány héttel ezelőtt hivatali ügyben Pécsen jártunk fotográfus kolléganőmmel és kipróbáltuka Király utcából nyíló Korhely pub egészen kellemes ebédmenüjét. A kovbojos-pampás-eklektikus-tengerimalacos dizájnból az egyik falról egy valódi brazil ereklye türemkedett ki: az 1966. július 15-i magyar-brazil mérkőzésről szóló, hanyagul bekeretezett újságcikk, amely a magyar válogatott 3-1-es győzelméről számol be. Mivel én már találkoztam olyan focibuzi brazillal, akit sehogy sem lehetett meggyőzni arról, hogy a magyarok valaha is megverték a brazilokat, fontosnak tartom, hogy tárgyi bizonyítékom legyen a győzelemről. Ezért kolléganőm, Pályi Zsófia, két fotográfiát is készített a dicső eseményt hírül adó Népsportról.

Íme:


(A közelgő júliusi évfordulóra való tekintettel itt olvasható el minden részlet a mérkőzésről.)
Fotók: Pályi Zsófia

0 Tovább

Brazília egy magyar fotós szemével - villáminterjú és képek

Figyelemreméltó fotókiállítás látható még szinte egész júniusban a Mai Manó Házban Molnár Zoltán: Brazil Napló, 2008 címmel. Ahogy korábban itt is szó volt róla, a magyar fotográfus Bahia államban (az Itaparica nevű szigeten és Salvadorban) valamint Rio de Janeiróban és Belémben járt ösztöndíjjal 2008-ban. A nyolc hetes időtartam alatt végig fényképezett, fő témája az emberek és a víz kapcsolata illetve a favelákban élő gyerekek voltak. Mindezek jelennek meg a fekete-fehér képeken.

Molnár Zoltán fotográfussal az egyik rádió készített egy részletes interjút, ami itt meghallgatható, én csak pár apróbb kérdést tettem fel neki emailben olyan dolgokról, amikről úgy gondoltam, hogy a rádióadásban nem kaptam rájuk választ.

Amúgy mindenképp érdemes megnézni a kiállítást, további infó itt olvasható róla.

(Az összes fotó Molnár Zoltán tulajdona)

Miért fekete-fehérre fotóztál egy ennyire színes országot?
A fekete-fehéret jobban szeretem, mint a színes fotográfiákat.A rádióinterjúban említetted, hogy nagyon sokféle embert láttál az utcákon, míg a fotóidon főleg afro-amerikaiak szerepelnek. Miért éppen őket választottad témádul?
Fotográfiai szempontok vezéreltek a leginkább. Új kihívást jelentett számomra az afro-amerikai emberek vizuális megjelenítése. Próbáltam a megfelelő fehér és fekete folthatásokat megtalálni egy kompozíción belül. Azért volt különleges számomra, mert fordítva kellett gondolkodnom.

Az egyik témád a víz és az ember volt - ezt ki is állítottad Itaparicán. Mi volt a másik téma?
A favelákban élő gyerekek.

Hogyan fogadták az itaparicaiak a képeidet? Hagytál ott nekik fotókat?
Igen kaptak képeket. Hasonlóan, mint egy antroplógus, én is használtam a polaroid nyersanyagot, amit azért vittem magammal, hogy ott hagyjam a képet ajándékba annak, akit lefényképeztem. Ennek nagyon örültek. Nekem pedig sokat segített abban, hogy elfogadjanak. Volt a falu könyvtárában egy kiállítás, amit sokan látogattak.

(A következő oldalon további remek fotók láthatók és az interjú is folytatódik!)

0 Tovább

Ügyes és mázlista fotós kiállítása Brazíliáról

Az asztalomon találtam egy meghívót, amely szerint Brazil Napló 2008. címmel május 12-én este 6-kor nyílik Molnár Zoltán fotográfus kiállítása a Mai Manó Házban.

@Molnár Zoltán

"Rio meredek hegyoldalaiba épült nyomornegyedeiben, úgynevezett faveláiban, Belém cölöpökön álló sufnijaiban, Salvadorban pedig a peremkerületeken barkácsolt bádogkunyhók faveláiban gyerekekről és környezetükről készítettem jegyzetelést. Brazil naplóm írása, a képek gondozása újabb tartalmakat adott az emlékezés határain túl" - írja a szerző, és ebből is látszik, hogy milyen mázlista, egy csomó helyen járt, egyébként pedig a MOMÉ-n tanult fotó szakon. Csizek Gabriella kurátor szerint képei olyanok, "mintha természeti törvények hozták volna őket létre Molnár Zoltán jelenlétében".

(Azon külön meglepődtem, hogy a mi dzsungelharc-együttesünk is közreműködik az eseményen.)

A kiállítás június 26-ig lesz látható, sok más érdekes infó itt.

0 Tovább

Geszti Péter új együttesének félig portugál neve van!!

Sosem gondoltam, hogy valaha ebben a blogban lesz gesztipéteres poszt. Most viszont a leghíresebb magyar szójátékos egy olyan zenekarnevet talált ki magának, aminek a fele portugál (oké, spanyol is), tartalmazza ugyanis a gringo szót. Ennek a jelentése ha nem is mindig okvetlen pejoratív, de legalábbis elég furcsán hangzik Latin-Amerikában. De előbb íme az MTI-hír:

Gringo Sztár néven új zenekart alapított a Rapülők és a Jazz+Az egykori frontembere, Geszti Péter. A szövegíró-előadó csütörtökön Budapesten egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a csapat július 15-én Siófokon tartja bemutatkozó koncertjét.

"A zenekar neve azért lett Gringo Sztár, mert egyrészt minden tiszteletem Ringo Starré, a Beatles egykori dobosáé, másrészt a gringo szó spanyol és portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent, és ez is jelzi, visszavándoroltam a zene világába" - közölte Geszti Péter, aki 2005, a Rapülők egyetlen visszatérő koncertje óta csak háttéremberként vett részt a zenei életben.

Itt pedig a szó jelentése az internet világából:

Gringo (feminine, gringa) is a term in the Spanish and Portuguese languages used in some countries of Latin America to refer to native English speakers (from the United States in particular, but also from the United Kingdom, Canada, Australia and elsewhere as well) as well as other non-English speakers of European heritage. The American Heritage Dictionary classifies the term as offensive slang [1], though many who use it do not do so pejoratively.

Szóval szerintem kicsit mellélövés a név (most a szójátékos zenekarnevekről nem is fejtem ki a véleményem, pedig van természetesen), a brazilok szájából ugyanis a gringo vagy gringa kifejezés nem kimondottan a húdeszuperjóarc külföldi szinonímája. Ha viszont én mondtam magamról, hogy gringa vagyok, az önirónia elismeréseként mindig elismerően nevetgéltek a kedves brazilok. Persze rosszindulat lenne kizárni, hogy GP is így gondolta.

2 Tovább

Na tessék: júliusban táncolós koncertet ad Magyarországon Gilberto Gil

Épp viszaérünk Bécsből, Gilberto Gil koncertjéről, erre kiderül, hogy július 27. és 30. között rendezett Veszprémi Ünnepi Játékoknak mindjárt az első napján, este 9-kor is fellép. Ha ez így megy tovább, átkeresztelem a blogot Izaura barátairól Gilberto Gil barátaira.

Mészáros Zoltán, a szervező Ünnepi Játékok Kht. ügyvezető igazgatója úgy egy hete a programokról tartott tájékoztatón ezeket mondta: Gilberto Gilnek 30 év alatt 50 lemeze jelent meg, összesen négymillió példányban. A világszerte ismert muzsikus 2003 és 2008 között hazája, Brazília kulturális minisztere volt - tette hozzá az MTI szerint Mészáros, megjegyezve: a művész héttagú zenekarával érkezik Veszprémbe, ahol elsősorban dzsesszt és szambát játszanak.

A többiek engem nem annyira érdekelnek, de közszolgálati jelleggel idekopizom: második estén, július 28-án lép fel a fesztivál helyszínén, a veszprémi vár kétezer férőhelyes szabadtéri színpadán a londoni Incognito zenekar. Elmondta: az 1980-ban alakult zenekar 10 tagú (köztük három női vokalistával), s elsősorban az acid jazz és a funk világszerte ismert képviselői. Az Incognito után lép fel Nils Landgren skandináv zenész is négy társával, akik szintén a funk ismert előadói.

Július 30-án este a világzene egyik legmeghatározóbb alakja, a Grammy-díjas szenegáli Youssou N'dour lép fel 14 zenésztársával együtt, akik főleg dzsesszt és soult játszanak.

Tudom, sokan izgulnak, hogy hol marad a bécsi GG-koncert kritikája. Nos, hamarosan olvasható lesz egy híres zenei újságban.

0 Tovább

Brazil étterem nyílt Budapesten

Kevesebb mint egy hete, április 9-én nyílt egy brazil étterem Budapesten, ami a hírek szerint ezúttal nem akkora kamu, mint az eddigiek, amiknek annyi közük volt Brazíliához, mint a német Gulasch Suppénak a gulyásleveshez. Ezúttal bizakodó vagyok, mert valódi brazilok csinálják, nem pedig egy gardróbszekrényi vállalkozó.

A hétvégére tervezzük az étteremtesztet Egyhúrosgitárral, akit rajtunk kívül érdekel, a hatkerben, a Káldy Gyula 5-ben van. Weboldalt nem találtam, a neve Corcovado - Brazil étterem.

1 Tovább

Győri bencés kórus körbeénekelte Brazíliát

Szerencsére létezik a Magyar Távirati Iroda, amely rajta tartja a kezét a világ történéseinek ütőerén, ezért anélkül, hogy ott lettünk volna, mi is be tudunk számolni egy mázlista győri fiúkórus brazíliai utazásáról. Az MTI mázlista tudósítója az énekes fiúkkal tartott és a "Győri bencés diákok Brazíliában" című munkájában emlékezett meg az eseményekről, itt pedig egy rövid összefoglaló az iskola honlapjáról.

Beboldoztam azokat a témákat, melyekről szívesen tudósítanék én is akár már holnap, amennyiben valaki állná a tudósításhoz szükséges utazás költségeit.

Sikere volt Brazíliában a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium fiúkórusának - vág bele az MTI. A kamaraegyüttes a magyar bencések által Sao Paulóban alapított iskola fennállásának 60 éves jubileumi ünnepségén lépett fel, és még további hét koncertet adott a városban és a környéken. (A sao paulói bencésekről itt egy remek cikk, a fotó is tőlük van kölcsönbe.)

A Szent Gellért apátságban megtartott jubileumi ünnepségen a győri csapat tapasztalhatta, hogy mekkora szeretetben és becsben tartják az iskola brazil vezetői, tanárai és diákjai a magyar alapító atyákat: az eseményen részt vevő magyar bencéseket nagy tapssal és lelkesedéssel fogadták az ünneplők.

A fiúkórus ellátogatott Minas Gerais államba, az egykori bányászvidékre is, amelyet brazil Szilícium-völgynek emlegetnek, miután a Microsoft több vállalkozást telepített oda. A koncert zárásaként felhangzó magyar népdalcsokor elsöprő sikert aratott, a közönség háromszor visszatapsolta őket. A legnépesebb hallgatóság Tatuiban, az ottani zeneakadémián ünnepelte az együttest. A 600 személyes hangversenyteremben telt ház előtt szólaltatták meg Monteverdi és Carissimi műveit.

A Sao Pauló belvárosában lévő Magyar Házban a koncert családi légköre maradt emlékezetes valamennyiük számára - a vendéglátók magyar lángossal kínálták őket. Mint kiderült, vannak ottani buzgó magyarok, akik cserkészcsapatot szerveznek, népdalkört, néptánccsoportot működtetnek, és nem hagyják feledésbe merülni a magyar kulturális örökséget. A magyar nyelv viszont már-már kultikus elemként jelenik meg az életükben, hiszen jórészt már maguk között is portugálul beszélnek. A magyar mise szövegébe viszont anyanyelvükön kapcsolódnak be.

A győri kórust Iróffy Zsolt atya - brazil nevén Dom Gabriel - hívta meg a nevezetes jubileumra. A 82 éves bencés szerzetesnek szorosak a kötődései a Rába-parti városhoz: annak idején a győri bencés gimnázium diákja volt. Ötvenkilenc éve él Brazíliában, sokáig ő igazgatta az intézményt. Az iskola, amelyet Szent Imréről neveztek el, már a kezdet kezdetén sem volt színmagyar. Ma már mindössze nyolc magyar diák tanul falai között, a többiek brazilok. Ők nem igazán beszélnek magyarul, a portugállal jobban boldogulnak, viszont azzal lepték meg a győri csapatot, hogy magyar népdalt énekeltek: a Serkenj fel kegyes nép kezdetű dalra zendítettek rá, ezzel köszöntötték iskolatársukat.

Az iskola vonzáskörében jelenleg négy magyar bencés él, valamennyin hajlott korúak. De nemcsak ők, hanem az iskolában tevékenykedő brazil, argentin, chilei szerzetesek is a Magyar Bencés Kongregációhoz tartoznak. Templomuk üvegfestményeinek (lásd fotó) egyikén a világörökséghez tartozó Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese látható madártávlatból, alatta az alapítás dátuma: 996. A társalgót pannonhalmi képek díszítik, másutt Budapest látképével találkoztak a győriek. Sok a magyar vonatkozás, ez is jelzi, hogy életben akarják tartani a magyar gyökereket. És ami legalább ennyire fontos: szeretettel veszik körül azokat az idős magyar bencéseket, akiket alapító atyaként tisztelnek.

(További érdekességek a túloldalon!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek