Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brazil tud-tech miniszter érkezik pénteken Budapestre

Pénteken Budapestre érkezik Aloízio Mercadante brazil technológiai és tudományos miniszter, annak örömére, hogy mint mindig, ismét mi rendezzük meg a World Science Forumot, 2013-ban viszont átveszi a stafétabotot Brazília. Akkor majd a fórum történetében először nem Magyarországon lesz az esemény. A miniszterről itt lehet elolvasni az alapinfókat valamint megtekinteni az arcképét.

Itt pedig egy rövi infó a fórumról: a Magyar Tudományos Akadémia  - az UNESCO és az ICSU közreműködésével, a magyar kormány támogatásával - ismét megrendezi a World Science Forumot. Az ötödik tudományos világfórumra 2011. november 16-19. között kerül sor. A 2011 évi Fórum tárgya ’A tudomány átrajzolódó világtérképe: kihívások és lehetőségek’, szimbolizálva a tudás és a tudomány fontosságát jövőnk tudatos alakításában. A fórum weboldala itt van.

0 Tovább

A Magyar Nép Terének neveztek el egy teret Sao Paulóban

Több szempontból is érdekes hír érkezett a távirati irodától: egyrészt kiderül, hogy Kövér László újranyittatja a Sao Paulo-i magyar konzulátust, és kiderül az is, hogy felavattak egy Magyar Nép Terét a paulisták.

Sao Paulo több tízezer fős magyar közössége az idén Kövér László társaságában emlékezett meg 1956-ról, ahol az Országgyűlés elnöke bejelentette: a Latin-Amerika gazdasági fővárosának számító Sao Pauloban a magyar kormány hamarosan újranyitja az előző kormány által bezárt magyar konzulátust.    

Sao Paulo nem túl szép város (sőt, még tengerpartja sincs), viszont itt termelődik a brazil GDP nagy része

Az ünnepségen fellépett a Kaláka együttes és a brazíliai magyarok tánccsoportja, a Pántlika is. Szíjjártó Csaba nagykövet a házelnök jelenlétében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a helyi közösség egyik legaktívabb tagjának, Ráth Magdolnának.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma jelenleg 80-100 ezer, döntő többségük Sao Paulo szövetségi államban, azon belül is főleg magában a nagyvárosban élnek. A magyar diaszpóra az MTI szerint a befogadó közegű brazil társadalomban megbecsülést szerzett. „Az elismertségnek köszönhető az, hogy október 23-át ’Magyarország napjaként’ ünnepli Sao Paulo város és az állam törvényhozása is, illetve az is, hogy a város egyik közterületét elnevezték a Magyar Nép terének” – írja a távirati iroda szerencsés tudósítója.  

Az ünnepi rendezvényt az ország egyik legrangosabb magán általános- és középiskolájának számító, magyar alapítású, Szent Imre nevét viselő tanintézet dísztermében tartották meg vasárnap.

0 Tovább

Tudásmorzsa: mióta nem kell vízum Brazíliába?

2001. július 19-én lépett életbe a magyar és a brazil kormány között aláírt, a magánútlevéllel utazó emberek kölcsönös vízummentes utazásáról szóló megállapodás. Ezt most Kövér László aktuális brazíliai látogatásához kapcsolódóan közöljük.

(A blog egyébként nagyon hálás lenne, ha Kövér László személyesen beszámolna nekünk tapasztalatairól, esetleg küldene néhány fotót az Ipanemáról, ahova minden bizonnyal elvitték a vendégszerető brazilok.)

0 Tovább

Sao Paulo-i cserkészekkel ünnepli Kövér László október 23-át

Tíznapos hivatalos látogatásra Uruguayba és Brazíliába utazik Kövér László házelnök; a delegáció tagja Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár - írja az MTI.

Eszerint Kövér sokkal szerencsésebb, mint kollégája, Orbán Viktor, aki csak a szürke és hideg Brüsszelben ünnepli október 23-át. Kövér a jeles napon Sao Paulóban lesz kiscserkészekkel, miután csütörtökön szeli át az óceánt és pénteken utazik Brazíliába a magyar delegáció. Szombaton látogatást tesznek a magyar cserkészek embui Simon Bálint táborában, majd Sao Paulóban találkoznak magyar vállalkozókkal és a magyar kolónia vezetőivel.


Kövér László itt még Magyarországon, de a brazilok szívének is kedves pillanatban

Vasárnap Kövér László találkozik a Szent Gellért Apátság magyar szerzeteseivel és a Szent Imre Kollégium képviselőjével, majd részt vesz a magyar közösség október 23-i ünnepségén, és beszédében bejelenti a konzuli iroda újranyitását - derül ki a programból.

Hétfőn megbeszélést folytat a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetségének elnökével, Sao Paulo Állam Törvényhozásának elnökhelyettesével és a brazil város főpolgármesterével.

A következő napon Brazíliavárosban a magyar delegáció tárgyal a helyi magyar kolónia képviselőivel, szerdán pedig a Brazil Köztársaság alelnökével, majd a külügyminiszterrel és az ipari miniszterrel. Csütörtökön a brazil képviselőház, valamint a szenátus elnökével folytat megbeszélést a magyar házelnök.

Hivatalos látogatása utolsó állomásaként pénteken Rio de Janeiróban Kövér tárgyal Rio de Janeiro Állam Törvényhozásának elnökével és az állam kormányzójával. Este a delegáció munkavacsorán vesz részt a tiszteletbeli konzulokkal és a Rio de Janeiró-i magyar kolónia tagjaival. A hivatalos látogatás október 29-án zárul.

Az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint Kövér egy nappal a brazil látogatás előtt, csütörtökön érkezik az uruguayi fővárosba, Montevideóba, ahol megbeszélését folytat a képviselőház elnökével, majd Roberto Conde Carreras ügyvezető külügyminiszterrel. A házelnök aznap este tárgyal Danilo Astorival, a Szenátus elnökével, egyben ügyvezető köztársasági elnökkel, majd megkoszorúzza az uruguayi magyarok 1956-os köztéri emléktábláját, találkozik a magyar közösség tagjaival az Uruguayi Magyar Otthonban, ahol beszédet is mond, és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adja át Jankovics Károlynak, az otthon elnökének.

0 Tovább

Brazil állam Magyarország szintjén

Sajnos nem tudom kirakni pop up-ba, de valamennyire így is látszik ez a pompás térkép, amit az Economist készített szeptemberben. Annak járt utána, hogy valójában hol tart a mindenki által tényként kezelt és sokat hangoztatott brazil gazdasági boom (aki nem tudná: egy-két éve Brazíliát emlegetik a következő gazdasági szupernagyhatalomként). A lap végigvette a brazil államok GDP-jét és megkereste, hogy ki melyik országgal van azonos szinten.

Az eredmény nem meglepő: élen a szorgos Sao Paulo Lengyelországnak megfelelő GDP-vel, második Rio de Janeiro állam, ami Szingapúrral van egy szinten, aztán jön Minas Gerais, amit hozzánk hasonlítottak. És ha már így alakult, itt vannak a híres minasi sajtot is előállító államról szóló alapokosságok.

(További klikkolgatási lehetőségek az eredeti interaktív térképen.)

0 Tovább

Jön a budapesti Brazil hét!

A következő infót kaptam a Brazil Nagykövetségtől, és mit sem teszek szívesebben, mint hogy azonnal be is másolom ide: a Brazil Nagykövetség támogatásával a Magyarországon Élő Brazilok Tanácsa kulturális programsorozatot szervez Budapesten, melynek célja a sokszínű brazil kultúra népszerűsítése és a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A "BRAZIL HÉT - SEMANA BRASIL" rendezvénysorozat hivatalos nyitóprogramja a Brazil Nagykövetség szervezésében 2011. szeptember 7-én, Brazília nemzeti ünnepén tartandó zártkörű fogadás lesz, a nagyközönség szeptember 8 és 13 között az alábbi programokra látogathat el:

Szeptember 8. csütörtök

"Sergio absztrahált álmai és érzései..."

Sergio Valmir Bosa brazil festőművész kiállítása.

Cím: Hapimag Galéria (1014 - Budapest, Fortuna utca 18.)

Időpont: 17:00

A kiállítás 2011. október 15-ig tekinthető meg.

"Brazil színek Budapesten"

Brazil képzőművészek kiállítása.

Szervezők: Judith Klein és Carmen Pousada

Cím: Nádor Galéria (1054 - Budapest, József Nádor tér 8.)

Időpont: 18:00

A kiállítás 2011. szeptember 23-ig tekinthető meg.

Szeptember 9. péntek

"Kávé és irodalom"

Irodalmi teadélután verssel és prózával, brazil kávéval és süteményekkel.

Szervező: ELTE/BTK - Brazil lektorátus

"Brazília, ahogy mi ismerjük" - Dr. Pál Ferenc, az ELTE BTK dékánhelyettesének és a Portugál Irodalmi és Nyelvi Tanszék vezetőjének előadása Brazília és Magyarország kapcsolatáról.

Cím: ELTE (1088 - Budapest, Múzeum krt. 4.)

Időpont: 17:00

(A további négy nap a másik oldalon)

1 Tovább

Buja és igazodásoktól mentes brazil művésznők Budapesten

Nagyon ígéretes kiállítás nyílik hamarosan a belvárosban: a Nádor Galéria és a Belvárosi Művészek Társasága szeptemberben rangos brazíliai művészeket lát vendégül. A Brazília színei című kiállításon olyan nemzetközi hírű művészeket mutatnak be, akik Sao Paulo, Rio de Janeiro és Bahia államban élnek és alkotnak.

„A tárlaton tizennégy művész munkáit tekinthetik meg. A Budapesten még soha nem látott művek nem nélkülözik az európai kötődéseket, de a Kelet-Európainál erőteljesebb, bujább, szabadabb és igazodásoktól mentes alkotásmód és kolorit jellemzi művészetüket.

A főleg hölgyekből álló művészcsoport hűen tükrözi a csodálatos és óriás Brazília sokszínűségét, amelyben érzékelhetjük a latin metropolisz és a dzsungel levegőjének egymással ellentétes izgalmas atmoszféráját” - olvasható a Facebook-meghívóban.

A kiállítást 2011. szeptember 8-án csütörtökön, 18 órakor, Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg. Köszöntőt mond Kovács Péter Balázs képzőművész.

A kiállítás 2011. szeptember 23-ig tekinthető meg a Nádor Galériában.

További infó:
Nádor Galéria
József Nádor tér 8.
Nyitva tartás: kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat 10-18 óráig
Itt a weboldal, de egyelőre itt még nem találtam semmit, így a pontos neveket sem.

0 Tovább

Két filmről: Miért jó a madaras 3D-film és miért rossz a Budapest?

Még júniusban gyors egymásutánban megnéztem két olyan filmet, ami brazil vagy Brazíliáról szól, és normális esetben nem néztem volna meg egyiket sem, de mivel egy hétig hét öltéssel a számban feküdtem, a leszedált állapotba ez pont belefért.

Az egyik a Rio című 3D-s animációs madaras film, a másik a Budapeste. Közös bennük az, hogy brazil a rendezőjük, a madarasé a Jégkorszak-trilógiát is jegyző riói rendező, Carlos Saldanha, a másiknak Walter Carvalho.

A Rio című filmnek nagyon javára vált a rendező helyismerete (ami már a trailerből is feltűnt), elképesztő földrajzi pontossággal ábrázolja Riót (a tengerparti részt, a favelákat, a Santa Terezát, a Sambadromót, de még a sárkányrepülő-felszállót is, ami egy közkedvelt turista célpont, nemrég olvastam a fácsén, hogy egy ismerősömtől felszállás előtt ott loptak el valamit).

A karakterek is szuperek: például a brazil-jelkép tucanó madár, akinek kiemelkedő pillanata, amikor szorult helyzetben jön a híres num dá pra dá um jeitinho? dumával, amit kb. úgy lehetne lefordítani, hogy nem tudnánk megoldani okosba? (Oké, angolul láttam, csak gondolom, hogy ezt mondta.)

Évekkel ezelőtt Amszterdamban szilvesztereztünk egy vegyes brazil-holland-magyar-német társaságban. Nagyon jól szórakoztunk a brazil cimbiken, ahogy a hóban és jégen igyekeztek egyensúlyozni, és megállapítottuk, hogy a brazilok képtelenek hóban járni. Hát erre nem azzal kezdődik a film, hogy egy brazil csávó a hófödte Minnesotába utazik, és szerencsétlenkedve bukdácsolva beesik egy könyvesboltba? De.

Aztán hamar átvált Rióra a helyszín, ahol mindenféle bonyodalom jön. A favelákban ezúttal nem drogdealerek tanyáznak, hanem - a rájuk amúgy megszólalásig hasonlító - illegális madárkereskedők. Minden őrületesen tipikus, és bár a cselekmény tökéletesen kiszámítható, könnyed nyáresti mulatság annak, aki járt már Rióban / ismer pár brazilt, mert valószínűleg többször a térdét fogja csapkodni, és a képernyőre fog mutogatni, hogy hű, ez mennyire így van, mivel remek karikatúra ez a film!

A valósághoz való ilyesfajta ragaszkodás már nem mondható el Walter Carvalho Budapeste című filmjéről, ami a híres dalnok, Chico Buarque azonos című bestseller-könyve alapján készült. A film a könyv adaptációja, utóbbit több mint 20 országban adták ki (nálunk is, nem túl jó fordítással). A Budapeste Brazíliában 280 000 példányban kelt el, és több mint 70 hétig vezette a bestseller listát, Angliában bekerült a tíz legjobb 2004-ben kiadott könyv közé.

A könyv úgy született, hogy a szerző (akkor még) nem járt Budapesten, de ismerte és megfordította a Brazíliába emigrált magyar nyelvzseni, Rónai Pál történetét. A könyv még elviselhető olvasmány, a film viszont inkább elviselhetetlen. De nem a túlzott fikció miatt nem jó (sem a könyv, sem a film), hanem mert kínos dolgokat mutat Budapestről, a szereplők is kínosak - még Hámori Gabi a legkevésbé - és így aztán a végeredmény is kínos. Szimpla hülyeségek is vannak benne, pl. a riói reptéren a check innél magyarul beszél a hangosbemondó, de nem is vesztegetek rá több szót.

(Nagyon érdemes továbbolvasni!)

5 Tovább

Hétfőn már brazil nádcukrot ebédelhetünk

Hétfőtől már az üzletekben lehet a répából készült cukorral azonos minőségű, Brazíliából importált nádcukor, amelyet a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában, az ország egyetlen működő cukorgyárában dolgoznak fel - közölte Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója pénteken az MTI-vel.

A nádcukor behozatalára azért volt szükség, mert nem tudják kiszolgálni a vevőiket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig, a magyarországi termelés ugyanis az elmúlt években jelentősen visszaesett - indokolta Szeles Zoltán a tulajdonos, az osztrák Agrana cégcsoport lépését. Mint mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk.

A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukorhoz hasonló lesz - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a piaci árakat alapvetően a világpiaci árak, illetve az európai piaci árak befolyásolják.

Az igazgató a nádcukor behozatalról azt mondta: importra a hazai cukorrépa-termelés csökkenése óta minden évben szükség van, az újdonság az, hogy most nem répa-, hanem nádcukor került az országba. Ez annyiban különleges, hogy Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot. A nádcukor finomítására április óta készültek, a kristályosítás technológiai folyamata ugyanis más, mint a répacukornál - fűzte hozzá.

A kaposvári gyárban 20 ezer tonna nyers nádcukorból mintegy 19 ezer tonna - a répacukorral azonosan, 99,9 százalék szacharóz vegyületet tartalmazó - tiszta cukor készül.

Az első 8 ezer tonnás brazíliai szállítmány feldolgozását szerdán kezdték el, a munka várhatóan a hónap végéig tart. A feldolgozásban a gyár 170 állandó dolgozója mellett 60 idénymunkás is részt vesz.

A várhatóan szeptember 7-én induló, 100-110 naposra tervezett kampányban mintegy 900 ezer tonna cukorrépából 105-110 ezer répacukrot állítanak elő, ami megfelel az Európai Unió által meghatározott, cukorrépából belső piacra termelhető cukorkvótának - közölte az igazgató. Hozzátette: ez a mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi.

0 Tovább

Brazil nádcukor érkezik a magyarok asztalára!

Brazil nádcukor ment meg minket a keserűségtől, száz év után először ugyanis nádcukrot finomítanak Magyarországon, hogy pótolják a hiányt. Az első 8000 tonna már Kaposváron van, az asztalra ősszel kerülhet a brazil nádcukor.

Lám, hogy változik a világ, nemrég még azt írtuk itt, hogy a brazilok miatt nincs cukor a sarki közértben, amit aztán a hivatalos szervek némiképp meg is erősítettek, most meg azt fogjuk írni, hogy éppen miattuk lesz!

A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt - írja a szerdai Világgazdaság.

Így néz ki megmentőnk, a cukornád, ráadásul amikor még zöld, le is szokták centrifugálni és akkor szuperfinom lé folyik ki belőle

A lépés azért is különleges, mert Magyarországon körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik majd a Duna menti adonyi kikötőbe.

A 20 ezer tonnányi nyers nádcukorból a feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz - tájékoztatta a Világgazdaságot Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása - írja a cikkre hivatkozva az MTI.

Az első szállítmány - 8000 tonna - Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát.

(Engem például az nagyon érdekelne, hogy rá lesz-e írva a zacskóra, hogy Nádcukor vagy marad az, hogy Cukor.)

1 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek