Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az élelmiszer, amit irigyelünk: az almaszirom

Még egy utolsó lapszemle a saját kontent előtt. Ahogy a lenti hírből kitűnik, meglehet, hogy a mátészalkai almaszirom lesz az első fecske (elnézést), és őt követve végre valami meginul a két ország között, hozzánk pedig ezután tonnaszám jön majd a Guarana Antarctica, a pao de queijo, az acai fagyasztott formában és a Havainas papucs.

Brazil áruházlánc polcain jelenik meg a mátészalkai Nobilis Zrt. által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból Brazíliába. A húsz éve alapított családi vállalkozás a régióban fellelhető almát, meggyet és szilvát dolgozza fel, ezekből hatvanfélé szárított gyümölcsterméket állít elő.

Remélem, hogy ilyen csokival bevont almacsipszet is ropogtathatnak mostantól a brazilok

A Nobilis brazíliai piacra lépésével lehetőség nyílik arra, hogy akár a kisebb magyar mezőgazdasági vállalkozások is bekapcsolódhassanak a Magyarország és Brazília közötti termékforgalomba. A két ország termékforgalmában évtizedek óta a gépek, híradástechnikai készülékek, vegyi termékek jellemzőek, az élelmiszer elenyésző részt képvisel; Brazíliából nagyobb mennyiségű nád- és répacukor, dohány és kávé érkezik, Magyarország pedig főleg bort és szárított zöldséget exportál.

ITT a cikk a többi érdekességgel

0 Tovább

A brazil kollégák elírták Orbán Viktor nevét

Ha működött volna a postr, már két napja kint lenne ez a poszt, így csak most tudom belinkelni a Globoban megjelent Martonyi-interjút, amiről már nyilván mindenki olvasott, mivel az MTI összefoglalta. ITT van eredetiben.

Másrészt üzenem a cikket jegyző kollégának, hogy elírta Viktor Órban nevét. Az Izaura-blog mindig külön figyelmet fordít a Dilma Rousseff nevében olvasható zavarbaejtően sok mássalhangzó helyes leírására. Ezért ha a Globo-cikk szerzőjébe kis bűnbánás is szorult, arra kérném, hogy írja le O.V. nevét ötvenszer, hogy rögzüljön, meg mert hátha a jövőben még írnia kell róla.

7 Tovább

Martonyi tárgyalt és visszatért

Ahogy irigykedve írtunk róla, Martonyi János külügyminiszter május 12-én Argentínát és Brazíliát érintő dél-amerikai útra indult. A globális nyitás politikájának jegyében a hivatalos látogatáson kétoldalú tárgyalásokat folytatott partnereivel, vezető politikusokkal és gazdasági kamarák tagjaival konzultált, valamint találkozott a helyi magyarság képviselőivel is. Brazíliában pedig interjút adott a magyar demokrácia helyzetéről.

Dél-amerikai útja végén úgy nyilatkozott, hogy "várakozáson felüli" eredményeket hozott az Argentínában és Brazíliában tett látogatása, a globális nyitás politikájában "minőségi előrelépést" sikerült elérni a politikai, a gazdasági, a kereskedelmi, a tudományos és az oktatási kapcsolatokat illetően - áll egyrészt a kormany.hu tájékoztatójában, másrészt a kitekintő.hu terjedelmes, de érdekes összefoglalójában.

Előbbiből egy idézet: "(Martonyi) úgy fogalmazott, a brazil politikusok és üzletemberek egyaránt 'nagyon nagy barátsággal' fogadták őt, és a közeljövőben várhatóan további magas szintű találkozók lesznek a két ország között. Kifejtette: remélhetőleg hamarosan Budapestre utazik Antonio Patriota brazil külügyminiszter, a Rió+20 csúcstalálkozóra Brazíliába érkezhet Áder János köztársasági elnök, és oda látogathat a vidékfejlesztési miniszter, az oktatási államtitkár és a nemzetgazdasági miniszter is. Megjegyezte: a gazdasági vegyes bizottság 2012. novemberi ülésére magyar üzletemberek delegációja utazik."

0 Tovább

A politikus, akit irigyelünk: Martonyi János

Az Izaura blog általában nem irigyeli a magyar politikusok életét. Ezalól egy kivétel van: amikor a politikusok Brazíliába utaznak az adófizetők pénzén. Ezúttal Martonyi Jánost irigyeljük, mert épp egyhetes dél-amerikai látogatáson vesz részt, ahova szombat este utazott. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, ahol mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel a hétvégén.

A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik - tudatta a minisztérium a távirati irodát. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel is.     

A tájékoztatás szerint a miniszter vasárnap az argentin fővárosban, Buenos Airesben csinál majd különféle dolgokat, de igazán szerdán csap bele a lecsóba, amikor is már Brazíliában tárgyal.

Rio de Janeiróban találkozik először is Carlos Mariani Bittencourt-ral, a riói Gyáriparosok Szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi.

Pénteken Brazíliavárosban tart előadást a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel, majd megnyitja a Raoul Wallenberg életéről szóló kiállítást.     

Martonyi János a dél-amerikai látogatás után a május 20-21-i chicagói NATO-csúcsra utazik.

A politikus, akit korábban irigyeltünk, de ma már nagyon nem: Schmitt Pál

A politikus, akit korábban irigyeltünk: Kövér László
(duplán)

0 Tovább

Budapestre jönnek a sao paulói graffitisek

Június 1-15. között látható az On the Streets of São Paulo című brazil, kiemelten São Pauló-i graffitit bemutató fotókiállítás a Telep Galériában. A 3SPOTS brigád fotói és kisfilmjei a mexikói Waldo Lao munkáival és Daniella Cantagalli Pfisterer a Rio de Janeiró-i utcai művészetet bemutató fotóival egészülnek ki. A kiállítást június 1-jén 18 órakor nyitja meg Celso Gitahy graffitiművész.

Az sPbP movement São Paulo és Budapest kulturális dialógusát ösztönzi. A főként kortárs vizuális művészet-áramlást céljául választó, friss csoport első eseménysorozata a brazil graffiti körül forog. Május 25-én háromnapos graffiti workshop indul a Corvintetőn Celso Gitahy és Simone Sapienza Siss, a São Pauló-i Coletivo ZZ7ZZ tagjainak vezetésével. A műhely résztvevői a stenciltechnikát sajátítják majd el, és közös ötleteléssel új külsőt fújnak a tetőterasznak.

A workshop részvételi díja 10 000 HUF, további infók és jelentkezés: spbpmovement@gmail.com

0 Tovább

24 százalákkal boldogabbak nálunk a brazilok

Íme, egy happiségmérő táblázat, amely azt szemlélteti, mely országok a legboldogabbak. Ha összehasonlítjuk az előkelő 6 százaléknyi boldogságunkat a brazilok 30 százalékával (vagy Indonéziával, ahol minden második ember boldog), máris világossá válik, milyen fantasztikus országról is szól ez a blog.

(A forrás állítólag az Ipsos Global Happiness survey 2012, de ezt vagy elhiszi az ember vagy nem. Nekem kicsit manipuláltnak tűnik, mert hol van pl. a többi kelet-európai ország?)

Viszont akkor itt most meg is ragadom az alkalmat, hogy bemutassam egyik kedvenc brazil jelemet, a "Vigyorogj, filmeznek!" feliratot (Sorria, você está sendo filmado!)

Főleg üzletekben és bankokban látható, és pompás módja annak, hogy felhívja az emberek figyelmét rá, hogy itt most inkább ne lopjanak vagy raboljanak, mert felveszik a jelenetet.

0 Tovább

Versengőbbek, szűklátókörűbbek és individualistábbak vagyunk a braziloknál

Hosszú és többrészes cikksorozatban járja körül Brazíliát a kitekinto.hu cikke. Csak úgy sorjáznak az őrült érdekes infók oldalakon át, számomra kiemelkedő egy tudományos kulturális összehasonlítás, amiből íme itt van néhány érdekesség. (A teljes leírás itt, a cikk pedig az elejétől kezdve itt olvasható.)

Geert Hofstede szerint az általa meghatározott kulturális dimenziók megmutatják, hogyan viselkednek a különböző kultúrából származó egyének. Ezek a dimenziók leírják, hogy az egyes személyek hogyan látják az aktuális helyzeteket, és kultúrájuk hogyan befolyásolja az általuk mutatott társadalmi értékeket. Az alábbi diagram segítségével könnyen összehasonlíthatóvá válnak a magyar és brazil kultúra egyes sajátosságai.

 

Brazília és Magyarország összehasonlítása Hofstede kulturális dimenzióin keresztül

 
Íme néhány betű magyarázata: A hatalmi távolság indexét (PDI) illetően láthatjuk, hogy Brazíliában nagy a hatalmi távolság, ami azt jelenti, hogy hisznek abban, hogy minden embernek megvan a maga helye a társadalomi hierarchiában, hogy a hatóságok döntéseit el kell fogadni, valamint a hatalomból kiszorultak elfogadják a társadalmi egyenlőtlenségéket. Nagyon fontos szerepet játszik a tisztelet, s az erősen centralizált struktúrákban az alárendeltektől elvárják, hogy azt tegyék, amit mondanak nekik. (…) Magyarország köztes eredménye egy kevésbé egyenlőtlen társadalmat feltételez, legalábbis abból a szempontból, hogy a hatalom körén kívül esők nem fogadják el az esetleges igazságtalanságokat, nem tekintik azokat az élet rendjének. A hierarchiát csak praktikus, gyakorlati okokból fogadják el. Fontos a függetlenség, s az alárendeltek nem parancsokat várnak, hanem azt, hogy egyeztessenek velük.

Az individualizmus-kollektivizmus értékdimenziónál (IDV) kapott pontszámok alapján alacsony individualizmus, azaz inkább a kollektivizmus jellemző Brazíliára: nagy hangsúlyt fektetnek a csoporthoz való tartozásra, a kompromisszumokra. Ezt bizonyítja, hogy fontos a nagycsaládi kötelék, valamint, hogy kontextuserős kultúra, melynek jellemzőire majd a következő alfejezetben fogok kitérni. Ezzel szemben a magyar kultúra erősen individualista, mely igazán a rendszerváltás óta eltelt időszakban, nyugati mintára alakult ki.

Hofstede felmérései szerint a magyar kultúrában a férfias (maszkulin) beállítottság (MAS) dominál, ahol a szolidaritás helyett inkább a versengés, a teljesítményközpontúság, rámenősség a jellemző, míg Brazíliában kiegyensúlyozottabb a helyzet, vagy inkább a feminin tulajdonságok felé mozdul el a társadalom értékrendje.

Ami az időorientációt illeti, a braziloknál magas értéket mutat az index (LTO), tisztelik a tradíciókat, s hosszú távban gondolkodnak. Türelmesek, és mivel a hosszú távú céljaikra összpontosítanak, így toleránsak a rövid távú problémákat illetően. A döntéseket is várható jövőbeli következményeik mérlegelésével hozzák meg. Magyarországon inkább jellemző a múltba tekintés és a rövid távú gondolkodás, a jelen problémáira koncentrálnak.

És íme, még egy fontos táblázat. A monokronikus és polikronikus kultúra összehasonlítása E. T. Hall munkássága alapján:

0 Tovább

Forgács Péter goes Brazil

Tizenhét alkotást felvonultató retrospektív programban mutatja be Forgács Péter médiaművész-filmrendező munkásságát a Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil Brazíliavárosban, majd Rióban és Sao Paulóban január 31-étől - írja éppen ma az MTI.

A Mostra Péter Forgács: Arquitetura da Memória, azaz Az emlékezet építészete című válogatás átfogó képet nyújt a világhírű magyar filmrendező és médiaművész munkásságából - mondta az MTI-nek a Magyar Filmunió szerdán.


Itt a brazil reklámvideó, ami szerint februárban két hétig a riói CCBB múzeumban is kiállít Forgács, ami elképesztően menő hely, mi pl. tavaly egy pompás Escher-kiállítást láttunk ott

A közel három évtized munkásságát felölelő filmválogatásban látható lesz többek között Forgács nemzetközi debütálása, A Bartos család (1988), mely elnyerte a hágai World Wide Video Festival nagydíját. Műsorra tűzik a FIPRESCI-díjas Örvény (Lipcse, 1996), a cannes-i filmfesztiválra is meghívott Bibó Breviárium (2002) és a Tribeca filmfesztiválon díjazott El Perro Negro (2005) című filmeket.

A brazil szervezők az eseményhez készített videóval népszerűsítik a retrospektív programot (ezt lehet itt látni).

Forgács Péter 1978 óta több mint harminc filmet készített, a legismertebb közülük a Privát Magyarország című, többszörös díjnyertes sorozat, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul.

(Forgács Péter videóihoz ide kell klikkolni)

0 Tovább

Először jelenik meg átfogó brazil történeti könyv Magyarországon

"Több mint ötszáz éves múltja ellenére még egyetlen átfogó, Brazíliáról szóló, tankönyvként is hasznosítható történeti összefoglaló sem jelent még meg Magyarországon" - olvasható az ELTE oldalán a Kultúra fül alatt. "Vagyunk még így egy pár országgal és régióval, de kontinensnyi területű tán nincs még egy közöttük" - elmélkedik tovább a szerző. 

Ennek az az oka, hogy most pénteken délután 4-kor mutatják be Boris Fausto több nyelvre lefordított „Brazília rövid története” című kötetét. A kiadó az Equinter, a könyvet Dr. Szilágyi Ágnes Judit luzitanista, történész, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszékének docense mutatja be, aki Brazília és Portugália kutató. A helyszín a Nyugati téri Alexandra Pódium, ahol jelen lesz a könyv sorsát szívén viselő brazil nagykövet, Sergio Eduardo Moreira Lima is.

A könyvebmutató örömére a Kitekinto.hu képekben rövid szövegekkel kiegészítve mutatja be Brazília történetét - amit bizonyára nem haragszanak meg, hogy kölcsönvettem. (Egy hasonló, csak nagyobb, kb. 100 képből álló összeállítást én is hamarosan felrakok).

A galériát Lula exelnökre klikkelve lehet megtekinteni!

0 Tovább

Még öt napig láthatók Budapesten a turnézó brazil ékszerek

Tizenkét brazil ékszerész európai turnéjának keretében Budapesten is bemutatja munkáit. A kiállítás még november 26-ig látható hétfő kivételével naponta 11:00 19:00-ig a Nádor Galériában, a József nádor tér 8-ban.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek