Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sergio Mendes, a kaméleon

Óriási csodálója vagyok Sergio Mendes megjelenésének (és természetesen teljes munkásságának), ezért a ma esti budapesti koncert apropóján - remélem, sokak megelégedésére - készítettem egy kis válogatást a mester legszebb outfuitjeiből. Az öltözékek nem időrendi sorrendben, hanem színek szerint jönnek sorba - a világostól a sötétebb felé haladva. Hagy hívjam fel a figyelmet, hogy bármilyen színű outfitben is tűnjön fel a mester, fehér kalapja és fogsorcsillogtató mosolya allegorikus keretbe foglalja a sorozatot.

A művész fehérben, fehér nőkkel


A művész fehérben, fekete csíkokkal bolondítva

A művész homokszínűben


A művész citromsárgában


A művész lila-sárga (komplementer) színekben


A művész lilában, lila háttér előtt

A művész kékben


A művész feketében,fekete zongorával, narancssárga háttér előtt


A művész pincérnek öltözve egy régi lemezborítón

0 Tovább

Brazil zenészek a nyáron háromórás körzeten belül

Nagyon sok brazil jön az elkövetkezendő két hónapban 3 órán belül elérhető távolságba, íme egy kis gyűjtés.

Július 7-én életében először jön Budapestre Sergio Mendes, aki a RaM Colosseumban fog föllépni este fél 9-től. Jegyek 11-15 ezerért kaphatók.



Ugyanezen a napon Zamárdiban, a Balaton Soundon pörget Gui Boratto a Burn Arénában. Róla a BS oldala ezt írja: „Boratto 2009-ben az egyedüli brazil DJ volt, aki felkerült a DJ Magazine világ legjobb DJ-it felsoroló százas listájára.” Illetve: „az általa kikevert minimál és tech house anyagokban kevesebb szerepet kapnak a hagyományos dél-amerikai zenék, Boratto stílusa inkább Matias Aguayo profiljához áll közel.” A napijegy június 24-ig: 13 500 forint, azután úgyis elfogy.

Július 27-én, szerdán este 9-kor Mendes kor –és pályatársa, az itt a blogon kissé túlszerepeltetett Gilberto Gil lép fel zenekarával a VeszprémFesten. Az egykori kulturális miniszter nem annyira drága: 6000-8500 forintig terjedő belépőt kell csak fizetni a mesterért.

Veszprém annyira kitesz magáért, hogy a nyáron egy másik brazilt is megvendégel: Célia Marát az Utcazene Fesztiválon, aki egy kicsit azért kakukktojás, mert Bécsben él (oké, Mendes meg Amerikában) „ Valahol Manu Chao és Tom Zé között” – írta róla a La Republica, itt meg a fesztivál bőséges jellemzését lehet róla megtekinteni. Július 13-án, este 9-kor lép fel az Óváros téren, tavalyi emlékeim szerint több helyszín, így ez is ingyenes.

Bécs


Bécsbe is jönnek brazilok a nyáron: lesz egy egynapos brazil fesztivál június 24-én, aminek az a címe 1. Festival Da Musica Brasileira Em Vienna "Festival Conexao". A Reigen nevű klubban rendezik, a Hadikgasse 62-ben. Ez egy összművészeti mulatság, koncerteket
a Mundo Global és Besouro Preto ad (nekem ezek gyanúsan capoeira-zenekaroknak tűnnek), special guesttel kiegészülve, ők Alegre Correa és Radio Vira Mundo. A belépő 15 euró.

A napokban indult és július 17-ig tart a Jazz Fest Wien. Július 2-án itt is fellép Sergio Mendes, július 7-én pedig Fernanda Cunha jön a Tribute to Antonio Carlos Jobim című műsorral Fagner Wesley zongorista társaságában. Szintén a Reigen nevű klubban lépnek fel, a belépő 20 euró.


Órákig futtattam a nagyítómat a Sziget világzenei programja fölött, de szomorúan tapasztaltam, hogy Brazíliát mintha nem is sorolnák erre a földgolyóra a t. programszervezők. Igazából nem lepődtem meg, mivel az elmúlt öt évben nagyjából ugyanazok a nevek rotálódnak, és a programot csak az kavarja meg, amikor a Buena Vista személyzetében a kedves öreg tatusok elhalálozásábóél kifolyólag változások történnek. Nyilván túlzok, de akkor is.

0 Tovább

Remek Sergio Mendes-interjú a Quarton!

Július 7-én életében először Budapesten lép fel Sergio Mendes, aki nem csak fantasztikus öltönyeiről ismert, hanem arról is, hogy nála senki sem adja elő szebben a Mas que nadát vagy a Pais tropicalt. Mostanában azért is aktuális, mert sokat dalol a Rio című filmben. Az interjúból nagyon sok érdekesség kiderül, egyebek mellett az is, hogy aki meg akarja örvendeztetni Budapesten, vigyen neki egy üveg tokajit!


Itt most egy kis részletet ragadtam ki, a többiért mindenképp érdemes átklikkolni a Quartra!

Egy korábban nekünk adott interjúban a szintén brazil Rita Ribeiro ugyanerről azt mondta, hogy egy dal nagyobb dolog, mint maga a szerzője. Onnantól, hogy megírta, a szerzőnek már nincs hatalma felette, mert a dal nem az övé, hanem mindenkié. Ez a brazil szemlélet?

Ez, pontosan. A dal, a dallam, a ritmus nem birtokolható, az mindannyiunké, mint a napfény. Brazília zenei hagyományának ereje és sokszínűsége ebből a szemléletből származik. De nézhetjük máshonnan is: az, hogy valaki jó dalszerző, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy jó előadó is. Ezek különböző képességek és a legjobb daloknak meg kell találniuk a legjobb előadókat. Nézzünk két példát: Antonio Carlos Jobim a legcsodálatosabb dalszerző volt, de közel sem ő volt a saját dalai legjobb előadója, a saját előadásában valószínűleg nem váltak volna ilyen híressé a dalai. Az ellenpélda lehet Frank Sinatra: ő fantasztikus előadó volt – például Jobim dalaié is, de dalszerzőnek semmilyen sem.

A klasszikus és dzsessz tanulmányok után mi fordította a pop felé?

Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján Rio de Janeiróban voltam fiatal zenész. Szerintem ez elég motiváció, bár a dzsessz még sokáig megmaradt mellette, Cannonball Adderleyvel is csináltam én lemezt. De Rióban annyira erős, annyira csodálatos volt a vonzása annak a korszaknak, a bossa nova hajnalának és annak a kivételes generációnak, amelynek a része lehettem, hogy ez beszippantott.

0 Tovább

Itt a Gilberto Gil-koncertbeszámoló

Botequim Ausztriában. Gilberto Gil bécsi koncertje - ezen a címen jelent meg a sok fotós beszámoló GG bécsi koncertjéről, amit írtam. Annyi szó esett mostanában itt róla, hogy remélem, júliusig nem fogok szót ejteni a mesterről. A cikket itt lehet elolvasni. Itt pedig egy fotó Pályi Zsófi remek képei közül, amint GG melegítőben dedikál a koncert után.

0 Tovább

Na tessék: júliusban táncolós koncertet ad Magyarországon Gilberto Gil

Épp viszaérünk Bécsből, Gilberto Gil koncertjéről, erre kiderül, hogy július 27. és 30. között rendezett Veszprémi Ünnepi Játékoknak mindjárt az első napján, este 9-kor is fellép. Ha ez így megy tovább, átkeresztelem a blogot Izaura barátairól Gilberto Gil barátaira.

Mészáros Zoltán, a szervező Ünnepi Játékok Kht. ügyvezető igazgatója úgy egy hete a programokról tartott tájékoztatón ezeket mondta: Gilberto Gilnek 30 év alatt 50 lemeze jelent meg, összesen négymillió példányban. A világszerte ismert muzsikus 2003 és 2008 között hazája, Brazília kulturális minisztere volt - tette hozzá az MTI szerint Mészáros, megjegyezve: a művész héttagú zenekarával érkezik Veszprémbe, ahol elsősorban dzsesszt és szambát játszanak.

A többiek engem nem annyira érdekelnek, de közszolgálati jelleggel idekopizom: második estén, július 28-án lép fel a fesztivál helyszínén, a veszprémi vár kétezer férőhelyes szabadtéri színpadán a londoni Incognito zenekar. Elmondta: az 1980-ban alakult zenekar 10 tagú (köztük három női vokalistával), s elsősorban az acid jazz és a funk világszerte ismert képviselői. Az Incognito után lép fel Nils Landgren skandináv zenész is négy társával, akik szintén a funk ismert előadói.

Július 30-án este a világzene egyik legmeghatározóbb alakja, a Grammy-díjas szenegáli Youssou N'dour lép fel 14 zenésztársával együtt, akik főleg dzsesszt és soult játszanak.

Tudom, sokan izgulnak, hogy hol marad a bécsi GG-koncert kritikája. Nos, hamarosan olvasható lesz egy híres zenei újságban.

0 Tovább

Holnap tehát Gilberto Gil Bécsben

Nem gondoltam, de most három hónapon belül kétszer is látom Gilberto Gilt, a híres dalnokot. Januárban láttam először Rióban, a Lapán, és holnap fogom másodszor Bécsben, a Wiener Konzerthausban. Írtam is róla egy kis előzetest a Quartra. Próbálkoztunk egy interjúval, de Gil azt mondta, hogy annyi interjút adott már életében - ami 69 éve tart -, hogy elég már. A remek eseményről viszont valahol mindenképpen be fogok számolni.

0 Tovább

Budapestre jön Sergio Mendes!

Nem győzök felkiáltójeles híreket tolni ide, a legújabb, hogy június 7-én jön az Arénába Sergio Mendes, a világhírű bossa nova-nagypapa (majdnem olyan öreg és sokkal híresebb, mint a Buena Vista Social Club, csak róla nem csinált filmet a Wim Wenders)!!! A fantasztikusnak ígérkező koncerten Mendes pazar outfitjére is érdemes lesz majd odafigyelni, mert a 70 éves dalnok egész életében legendásan fess volt!

A jegyek nem lesznek olcsók, de mégiscsak egy élő legendáról van szó: az itt élő külföldiek szerint 8900 - 19 900-ért kaphatók.


(Update: Most érkezett a hír, hogy Gilberto Gil is jön, csak ő április 12-én Bécsbe. Őrület!)

0 Tovább

Hajo, koncert, Marcelo D2, hajo

Idokozben mar nem Bahiaban vagyunk, mint ahogy az a korabbi posztbol is minden bizonnyal kiderult, hanem Rio de Janeiro allamban, az Ilha Grande nevu oruletes szigeten (hogy miert oruletes, azt majd egy kesobbi posztban kifejtem, most csak annyi, hogy oruletes a biodiverzitas: ha csak az allatokat vesszuk szamba, mi majdnem egy het alatt lattunk kolibrit, leguant, teknost, szines halakat, papagajt, nagy pokokat, es en tavalyelott majmot is lattam, iden nem).

Szoval az Ilha Granderol majd lesz kulon is szo, most az oruletes pentek esti koncertrol fogok irni, ahova egy kedves, kivilagitatlan es alighanem illegalis barkaval mentunk rokkolni.


Kb. most is ilyen imazsban jelent meg D2, a hires rock-rapper

Valamikor a het kozben megjelentek a plakatok az Ilha Grande fofalujaban, Abraaoban, hogy penteken lesz Marcelo D2 koncert a szarazfoldon, es 15 reais (kb. 1800 HUF) fejenkent az ut oda-vissza. Mivel en eleg nagy Marcelo D2-os vagyok (mostantol D2), rabeszeltem Egyhurosgitart, hogy fizessunk be, es igy is lett. (Aki sosem hallott volna rola, olvassa el ezt a kis rovid ismertetot.)

Pentek este a kituzott 8.30-as indulas elott nemetesen, mar tiz perccel korabban ott toporogtunk a molonal, es amikor a hajo (a kepen) olyan 40-kor befutott, rajtunk kivul csak ket tinedzserfiu es edesanyjuk lepett a federzetre. Aztan olyan haromnegyed 9-9 kozott megerkezett egy csapat helyi arc, akik szunet nelkul orditoztak egymasnak 2 metertol 10 meterig terjedo tavolsagbol, illetve azt kurjogtak, hogy `bora, bora!, vagyis huzzunk mar el innen. De fel tizig nem tortent semmi. Ekkor - azaz a kituzott indulas utan egy oraval - kiderult, hogy 25 fo alatt nem fut ki a hajo, mi 18-an vagyunk, ezert az lett a megoldas, hogy gyorsan mindenki bedobott egy otost, es igy vegre elindultunk.
Ez a visszaut a bulihajon, latszik, hogy nemelyek alvasat a hangos hajokurt sem tudta megzavarni (az ulo lany azt a feliratot takarja el, hogy a hajot a teremto vezeti)

Szerintem a 25 eves koruli szorfnadragos, csupasz felsotestu legenyseg a hajozasi szabalyok egy jelentos reszet megszegte, nemcsak azert, mert a kormanyos folyamatosan tolta a soroket, hanem azert is, mert semmilyen vilagitast nem lattunk a hajon, ellenben eleinte a reggae, aztan a baile funk, majd a house es techno uvoltott egy hutoszekreny nagysagu hangszorobol; mikozben a falu legmenobb leanyai raztak a fenekuket (szo szerint), az ifjak pedig serenyen hengergettek a makonyakat. Mi nehany, a fedelzeten vasarolt sorrel igyekeztunk enyhiteni a kulonleges helyzet okozta szorongasunkon.

Tizenegy utan valamivel vegre siman befutottunk Angraba, a kikotobe, ahol egy nem annyira szimpatikus utastarsunkhoz csapodva kozelitettuk meg a koncerthelyszint. Utkozben buszken mutogatta a kezfejere tetovalt llha Grande terkepet, elmeselte, hogy Svajcban elt ket evig, olyasmit hadovalt, hogy majd bevisz minket ingyen (vegul persze kifizettuk az 50 reais-os belepojegyet) es neha erthetetlen angolra valtott. Szoval mar elegge le akartuk razni, amikor vegre megerkeztunk a koncerthelyszinre.

(Mindenkepp olvasson tovabb, a kalandok folytatodnak es oceanos-napfelkeltes foto is lesz!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek