Új sorozatunkban megnézzük az ABC-kben kapható brazil déligyümölcsöket, és a címke alapján utánajárunk, honnan röppentek ide hozzánk. Először itt ez a szép mangó, amit tegnap vettem és a címke szerint a Sao Francisco-völgyből érkezett.

A Sao Francisco-völgy a hatalmas ország észak-keleti részén található tájegysége, ahol főleg szőlőt és mangót termesztenek szó szerint a fél világnak (meg még egy kis cukornádat, kókuszdiót, banánt, dinnyét és guavát is). A terület tökszáraz, viszont rengeteget süt a nap, ám ha nem lenne a 3200 kilométer hosszú Sao Franisco folyó, amely átszeli, hajukra kenhetnék az egyéb gyümölcsérlelő adottságaikat. A nálunk landolt mangót valahol itt termesztették, legnagyobb valószínűséggel Pernambuco államban.

Az exportra érlelt gyümölcsöket tonnaszám szállítják Petrolina város repterére, amely kifejezetten arra van berendezkedve, hogy a friss gyümölcsöket a Sao Francisco-völgyből egyenesen Európába és az Egyesült Államokba röppentse. A rakomány-terminálon 6 nagy hűtő működik, amelyek mindegyike egyenként 17 000 doboznyi gyümölcsöt tud továbbítani (gondolom, naponta), és két hűtőalagúttal is fel van szerelve. (Okvetlen olvasson tovább, mert térkép is lesz!)