Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így szól az egyik legnagyobb brazil város, amikor a brazilok gólt lőnek

Hogyan reagál Moema, egy csöndes São Paulo-i környék arra, amikor a brazil nemzeti válogatott gólt lő az aktuális foci-vb-n? Egyebek mellett hatalmas ovációval, vuvuzelával és tűzijátékkal. Claus Wahlers helyi lakos lefilmezte a környékét a 2014-es foci-vb nyitó meccsén, amikor Brazília 3-1-re nyert Horvátország ellen. Már most őrületes a hangulat, jaj, mi lesz még itt!

via

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!) 

0 Tovább

Leállt a brazil szexturistás pólókkal az Adidas

Az Adidas kedden bejelentette, hogy leállítja két ún. érzéki hangulatú pólójának árusítását pár hónappal a brazil foci-vb előtt, miután a brazil kormány nehezményezte, hogy a pólók azt sugallják, hogy Brazília a szexturisták paradicsoma.

Adidas betiltott
kép

Az egyik pólón egy bikinis nő látható, amint X-lábon áll nyitott karokkal egy napsütötte riói tengerparton a következő szavak alatt: Looking to Score (kb. Várom a gólt). A másikon I love Brazil felirat olvasható egy szívvel, a szívben egy fordított tangabikinis fenék. A pólókat csak az Egyesült Államokban, és ott is csak korlátozott számban lehetett kapni, ahogy írtuk, egészen keddig.

A pólók üzenetével egy igen érzékeny pontra tapintott a cég, a brazilok ugyanis már régóta eléggé készen vannak attól, hogy a világ elképzelése érzékiségükről erősen sztereotipikus. A hatalmas ország kormánya ezért intenzív kampányba kezdett, hogy tisztára mossa a képet. Ez az egész szexturistás dolog pár hónappal a foci-vb előtt különösen érzékeny téma (június 12-én startol a vb).

Az Adidas amúgy a vb egyik legnagyobb szponzora és ők készítik a hivatalos labdát is.

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a brazil híreket!)

0 Tovább

Története legnagyobb műveletébe kezdett a brazil haditengerészet

Történetének legkiterjedtebb rendvédelmi műveletébe kezdett a brazil haditengerészet az ország partvidékének és vizeinek biztonságát szavatolandó az idei labdarúgó-világbajnokságra.

Az Amazonia Azul nevű rendészeti műveletben 30 ezer haditengerész, 63 hajó és 15 repülőgép vesz részt - közölte helyi idő szerint csütörtökön a hadiflotta. A művelet során Brazília 7500 kilométer hosszú partvidéke mellett az ország nagyobb tavait és egyéb belföldi vízterületeit is ellenőrzi a hadiflotta.

A haditengerészeti művelet egy tágabb biztonsági mozgósítás része, amely a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság biztonságos lebonyolítását hivatott garantálni.
MTI

0 Tovább

Kedves világ, ne gyere a foci-vb-re!

Kb. a júniusi tüntetések óta keringenek a neten a videók, melyekben brazil emberek arra kérik a világot, hogy ha jót akarnak Brazíliának, ne utazzanak idén nyáron hozzájuk a foci-vb-re. Kiválasztottam két olyan videót, amihez angol fordítás is van.

Az elsőn a bájos Carla magyarázza el remek angolsággal, miért nem fog részt venni a vb-n. Mint mondja, az esemény 30 milliárd dollárba fog kerülni, ami lényegesen több, mint az eddigi vb-k büdzséje volt, és ez szerinte egyáltalán nem oké egy olyan országban, ahol egyebek mellett a lakosság kb. 21 százaléka analfabéta, 13 millió ember naponta éhezik és rengeteg ember nem jut hozzá az alapvető orvosi ellátáshoz. "Kell egy ilyen országnak még több stadion?" – kérdezi. A konklúziója természetesen az, hogy nem kell, ahogy foci-vb sem kell, hiszen az emberek élete ettől nem lesz jobb. A fagyiárus srácnak az óceánparton biztosan lesz egy jó hete – mondja -, de „ez vajon meg fogja változtatni az életét?”

Az UPP (bűnüldöző program, mely elsősorban a szegénynegyedek drogbáróira és magánhadseregeikre irányul) favelatisztogatásairól úgy gondolja, hogy átmeneti megoldást hoznak csupán, miközben a problémákat csak a szőnyeg alá söprik; és szót ejt arról is, hogy az építkezések miatt embereket – köztük őslakos indiánokat - költöztettek ki a házaikból akaratuk ellenére (az más kérdés, hogy sok helyen, pl. a favelákban illegálisan épült lakóházakból). Aztán felteszi a kérdést: miféle demokrácia ez?

A végén Dilma elnök lelkes-magabiztos szavai alatt szomorú képsorok jönnek, köztük egy magából teljesen kikelt, elkeseredett orvos, aki nem tudja ellátni betegeit. A kommentekben szegény lányt páran jól megfenyegetik.

A másik videóban egy jóval harciasabb srác látható, a lényeg pedig 2.24-nél jön, miután a srác elmond egy olyan példát, hogy gyakori, hogy a megtelt kórházak kritikus állapotban érkező embereknek mondanak olyanokat, hogy teltház van, buszozzanak át egy másik kórházba.

Szó esik az oktatás elkeserítő állapotáról, a tanárok alacsony fizetéséről és a Mané Garrincha stadionról, melyet 2010-ben lebontottak, hogy aztán minden idők legdrágább stadionjaként építsé újjá - már azok közül, ahol valaha foci-vb-t rendeztek. Ez csak két példa, továbbiak itt. Itt pedig egy megosztható kiáltvány, erre meg a másik oldal: a brazil kormány hivatalos vb-oldala.

(Ide akkor érdemes kattintani, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról!)

2 Tovább

Robotzsaru goes Brazil - Lapszemle

A CNet amerikai technológiai hírportál információi szerint a jövő évi foci-vb védelmére a brazil kormány harminc darab iRobot PackBot 510 típusú katonai robotot vásárol összesen mintegy 7,2 millió dollár, vagyis több mint másfélmilliárd forint értékben. A PackBot 510-eseket a 2016-os riói olimpiai játékok stadionjainak építésekor is alkalmazni fogják: a géppel fogják biztosítani a szervezők, hogy az épületekbe ne rejthessenek a munkálatok során robbanószereket.

Bár a készüléket gyártó iRobot robotporszívóiról ismert, a lánctalpas taktikai robotot afganisztáni és iraki harctereken is alkalmazzák, de a fukusimai erőmű mentési munkálataiban is közreműködött, mivel veszélyes anyagok érzékelésére alkalmas szenzorokkal is fel lehet szerelni. A méregdrága robot digitális kamerával van felszerelve, melyen keresztül nem csupán automatikusan tud haladni, de egy távoli kezelőnek is továbbítani tudja a helyszínen zajló eseményeket.

A brazil foci-vb-re szánt változatait arcfelismerő modullal is felszerik, amely egy központi, akár 13 millió darab arcot tartalmazó adatbázisban szereplő embereket képes felismerni.

(A teljes hír itt)

0 Tovább

Az elmúlt hét legviccesebb politikusos fotója

Nem nagyon tudok elképzelni annál viccesebb politikusos fotót és videót, mint ami pár nappal ezelőtt jelent meg, amikor Dilma Rousseff bemutatta a caxirolát, a brazilok válaszát a vuvuzelére. A 2014-es foci-vb-re kitalált hangszer amúgy a caxixi továbbfejlesztett változata, ami egyebek mellett a capoeira egyik alaphangszere, a berimbau elválaszthatatlan barátja.

Balra ugyebár a világ egyik legbefolyásosabb asszonya, Dilma Rousseff, középen Carlinhos Brown zenész, jobb szélen pedig a mindenkinél boldogabb és veszettül caxirolázó Marta Suplicy, kulturális miniszter

Ha a jövőben nem szeretne lemaradni a brazil hírekről, ide érdemes klikolni!

0 Tovább

Bemutatták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét

Nyilvánosságra hozták a 2014-es foci-vb hivatalos poszterét. Egy bizonyos Crama ügynökség munkája, amely két cselező játékos lába közti fehér foltban ábrázolja Brazília térképét, körben pedig, a színes részeken brazil szimbólumok sorjáznak. A győztes posztert olyan illusztris zsűri választotta ki, melyben ott ült Ronaldo, Bebeto egykori játékos, Romero Britto művész és Marta Suplicy brazil kulturális miniszter. A vb-n résztvevő 12 brazil város már novemberben bemutatta a saját poszterét. A Fuleco névre hallgató tatu-kabalaállatról pedig már mi is szót ejtettünk.

foci-vb hivatalos poszterKattintson a képre, és akkor nagyobban is előjön!

A poszter bemutatását eredetileg a vb kezdete előtt pontosan 500 nappal, hétfőre tervezték, de a santa mariai klub 235 halálos áldozatot követelő tragédiája miatt szerdára halasztották az eseményt.

(Update: több brazil cimbora arról témázgat a Facebookon, hogy a grafika a brazil Unilever logójára emlékezteti őket. Hát tessék, itt a logó, döntse el magának bárki.)

0 Tovább

Készülhetünk az éjszakázásokra

A Nemzeti Sport a maga informatív stílusában beszámolt arról, hogy elkészült a 2014-es vb (ugye azt már mindenki tudja, hogy Brazíliában lesz?) menetrendje, eszerint néhány meccs bizony jócskán bele fog nyúlni a magyar éjszakába. A Sao Paolo-i nyitómérkőzés is meglehetősen későn, közép-európai idő szerint 22 órakor kezdődik majd, de az igazi próbatételt a manausi és a cuiabái csoportmeccsek fogják jelenteni. Az eltolódás itt nem -5, hanem -6 óra a mi időzónánkhoz képest, ezért az ottani meccsek magyar idő szerint éjfélkor fognak kezdődni. Egyébként az 1994-es egyesült államokbeli vb óta először fordul elő, hogy több időzónában játszanak mérkőzéseket, de én arra is emlékszem, hogy a 2002-es japán-koreai vb alatt reggel voltak a csoportmeccsek, ami azért mindennél bénább.

A naptárunkat viszont elég, ha a jövő évi mikulás után kezdjük töltögetni, mivel csak 2013. december 6-án fogják kisorsolni a csoportok beosztását. De 2014. július 13-ra máris lemondhatunk minden programot, mert az tuti, hogy magyar idő szerint este kilenckor kezdődik a döntő a Maracanában - már ha addigra végeznek a felújítással.

0 Tovább

A tatu lesz a 2014-es foci-vb kabalaállata

A Brazíliában őshonos, a veszélyeztetett fajok közé sorolt taturól (magyarul a körülményes övesállat névre is hallgat) mintázzák a 2014-es brazíliai foci-vb hivatalos kabalafiguráját. A figura nevét az interneten szavaztatják meg, az Amijubi, a Fuleco és Zuzeco nevek közül lehet választani. A tatu már csak azért is telitalálat, mert veszély esetén képes sárgadinnye nagyságú labdaformájú gömbbé változni. 


A kabalafigura 3D-s modellezése (képek és infó innen)

Az Izaura barátai blog régóta szimpatizál a tatukkal, ezért üdvözli a döntést!

0 Tovább

A brazil válogatottnak önmaga lehet a legnagyobb ellenfele

A nagy focieseményekhez közeledve megszokhattuk már, hogy a Nike valóságos reklám-költeményekkel hangolja a nézőket/vásárlókat. Pipásék a 2014-es brazíliai világbajnokságra való izzítást már most megkezdték - igaz egy szolid klippel, mely meg sem közelíti a zseniális Take it to the next level vagy a Write the future szintjét. A reklámban a Neymarral, Patoval (ő egyáltalán kint lesz a VB-n?) és Thiago Silvával felálló sárga mezes brazil válogatott - MEGLEPETÉS! - kék mezes önmagával kerül össze. A meccset végigizgulja az egész ország, a vége pedig... a végét pedig a hajtás után tessék megnézni! A klipecske mindenesetre azzal a nem túl nehezen dekódolható üzenettel bír, hogy a brazil válogatott csak magának köszönheti, ha elbukik a hazai VB-n. Igazi brazil önbizalom ez, kérem!

0 Tovább
«
123

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek