Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dübörög a tisztogatás Rioban

A szó szoros értelmében dübörög a 2014-es focivébé előtti tisztogatás Rio de Janeiroban, hiszen a hírek szerint a BOPE kommandósai ezúttal tankok (valójában lövészpáncélosok) kíséretében vonultak be a Mangueira nevű favelába. A vicces az, hogy a korábbi években már többször is rajtaütöttek az itt tenyésző drogkartelleken, de úgy tűnik, nem sok sikerrel. Most azonban muszáj lesz fenntartani az ellenőrzést, hiszen Mangueria közelében van a Maracana-stadion, és mindennél kínosabb lenne, ha a drogbandák visszaszivárognának a a döntő helyszínének közelébe.

Ugye, hogy nem tank? (a kép az Origoról van)

Úgy tűnik, az elmúlt hetekben-hónapokban a rendőrség komolyan elszánta magát arra, hogy a főbb rioi közlekedési útvonalak és stadionok környékén lévő favelákat pacifikálja, mert ez már a 18. megtisztított kerület. Arra mondjuk roppant kíváncsiak lennénk, az eddigi foglalásokat milyen infrastrukturális és társadalmi felzárkóztató programokkal támogatták meg, mert - hatalmas szociálpolitikai közhely következik! - néhány száz Colt Commandot lóbáló deszantossal nem lehet mélyreható változást előidézni, a katonák kivonulásával megint vissszajönnek a szintén jól felfegyverzett dealerek, és azután kezdődik az egész előről.

Most el is kezdem túrni az internetet egy olyan cikk után, ami megvonja az eddigi intézkedések mérlegét!

3 Tovább

Ismét drogbandák lőtték egymást egy riói favelában

Egyelőre nincs sok időm, így most egy gyors hétfői MTI, aztán hamarosan újra jönnek a Fantasztikus Témák!

Egy favela fölötti ellenőrzés megszerzéséért vívott tűzpárbajt egymással két drogbanda vasárnap Rio de Janeiro északi részén. A brazil nagyváros rendőrsége szerint hat bandatag életét vesztette, három vétlen civil pedig könnyebben megsebesült. Tíz fegyveres támadt rá a Para Pedro nevű negyedre, és az ezt követő lövöldözésben ketten meghaltak, négy drogdealer pedig a helyszínre érkező rendőrökkel kibontakozott összecsapásban vesztette élet. Négy bűnözőt őrizetbe vettek, több fegyvert lefoglaltak a rendőrök.

0 Tovább

Rió legkeményebb rendőrei bevetés előtt

Szó esett itt már a Tropa de elite (Elitalakulat) című Berlinale-győztes brazil filmről. Annak a keletkezéstörténetéhez röviden annyi, hogy José Padilha (nem a lounge-zenész) rendező egy dokumentumfilmet akart csinálni a riói rendőrség speciális alakulatáról, a BOPE-ról (Batalhao de Operacoes Policiais Especiais); de mivel össze-vissza fenyegették, hogy kicsinálják, maradt a játékfilm. Na, részben a BOPE pucolta ki november végén a Morro do Alemao nevű favelát. Itt pedig egy elképesztő videó arról, hogyan készültek a nagy bevetésre. Mivel Tarzan-portugált beszélek, nem értem a nagyfőnök minden egyes szavát, ha valaki 3 mondatban össze szeretné foglalni, küldjön mindenképp mailt a vincze.barbara@origo.hu-ra.

A videón amúgy a Paulo Henrique Azevedo de Moraes nevű Bope-főnök lelkesít 240 speciális rendőrt az operáció megkezdése előtt. 1.45-nél példát lehet venni, milyen motiváltak a rió csúcsrendőrök, ha bűnüldözésről van szó!

0 Tovább

További fotók a vasárnapi akcióról

További fotók a vasárnapi nagyszabású riói rendőri akcióról angol képfeliratokkal a boston.com oldalán, itt. Ez a sorozat egyik képe, a PAZ felirat békét jelent.

 

0 Tovább

Justin Bieber-freskót találtak az egyik szuperveszélyes riói drogbárónál

A hétvégén volt ez a 2600 rendőrt megmozgató óriási favela-kipucoló akció Rióban, amiről az ez alatti posztban már esett szó. Ennek során nemcsak 11 tonna marihuánát, egy egész fegyverarzenált (néhány itt) – beleértve egy rakétát is – foglaltak le a drogbandáknál, hanem egy Justin Bieberről készült freskót is.

 

Egy Pezao nevű nagyfőnök, akit a Guardian úgy jellemez, mint a terület legjobb traficante-ja (ez kb. ilyen drogbáró-dealer-nagyfőnököt jelent), úgy tűnik, a hely egyik legnagyobb Justin Bieber-fanja is egyben. Az R7 brazil hírsite mutatta be a 16 éves sztárról készült freskót, amit a veszélyes férfinál találtak, és egyúttal 65 letaglózó képben számolt be az akcióról (a többi 64 kép itt).

Az eddig példanélküli műveletet vasárnap reggel 8-kor kezdték a hetvenezer lakosú Complexo do Alemao nevű favelában és a rendőrség állítása szerint 9.30-ra már be is fejezték. Marcus Vinicius Braga, a drog-különítmény főnöke "aggasztóan nyugodtnak" írta le a műveletet és szinte biztosra veszi, hogy a drogbárók ellen folytatott harcok ezzel nem fejeződtek be. (A lenti képen látható a hathatós rendőri jelenlét.)


0 Tovább

2600 rendőr rohanta le az egyik legnagyobb riói favelát

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi favelájában.

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - írja az MTI a favela szót a villa szó mintájára következetesen két l-lel.

Ezt a képet az AFP bátor fotósa készítette, remélem, nem sértődik meg, hogy kölcsönvettem

A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favelában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a bűnözők nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

(Mindenképp érdemes továbbolvasni!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek