Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Albínó delfint találtak brazil biológusok

Különlegesen ritka albínó delfinre bukkantak brazil biológusok Dél-Amerika délebbi partjainál egy veszélyeztetett faj egyedei között.

A Univille Egyetem kutatóinak bejelentése szerint ez az első dokumentált eset, amely a tartózkodó sósvízi folyamidelfin (Pontoporia blainvillei) albínó példányáról számol be.

A Pontoporia blainvillei az egyetlen folyamidelfin, amely tengerben él. A sekély part menti vizeket kedveli, legtöbbször kilenc méternél sekélyebb vízben figyelték meg. Ismert élőhelyei a brazíliai Regencia melletti Rio Doce folyótól délre, Uruguayon keresztül az argentínai Bahía Blankaig terjednek.

Így néz ki a szóban forgó delfin, amikor nem albínó

A Pontoporia blainvillei az egyik legkisebb cetfaj, újszülöttjének tömege 7-8 kg, hossza 70-80 centiméter. A biológusok október végén látták először a fehér testű, rózsaszínes uszonyú borjút, majd november elején sikerült lefényképezniük is.

„Meglepődtünk és megdöbbentünk. Nagyon kicsi, a színe pedig valóban különböző. Először nem is tudtuk, hogy micsoda" - emlékezett vissza Camilla Meirelles Sartori kutatásvezető.

A biológus elmondta, hogy a bébi egy felnőtt állattal, valószínűleg az anyjával volt. A fiatal delfinek hat hónapig anyjuk tején élnek, majd egyéves korukig még egy felnőttre vannak utalva.

A faj feltűnő jellegzetessége az arcorra, amely testéhez képest a leghosszabb a delfinek között. A veszélyeztetett állat fogyatkozásának oka, hogy testalkatuk miatt könnyen belegabalyodnak a halászhálókba. Megfulladhatnak vagy elpusztulhatnak a stressztől, ha nem engedik gyorsan szabadon őket - tette hozzá Sartori.
(MTI)

0 Tovább

Brazil tudósok: sikeresebb a mesterséges megtermékenyítés, ha a férfi egészségesen eszik

Javul a mesterséges megtermékenyítés esélye, ha egészséges a férfi étrendje, sok benne a gyümölcs és a teljes gabona, kevés a vörös hús, az alkohol és a kávé - állapították meg brazil kutatók tanulmányukban.

A Fertility and Sterility című szaklapban ismertetett eredmények szerint a spermiumok koncentrációját negatívan befolyásolta a túlsúly és az alkoholfogyasztás, kedvező hatással volt viszont rá a napi többszöri, rostokban gazdag, egészséges étkezés.

A túlsúly a hímivarsejtek mozgékonyságára, életképességére is negatív hatással volt, ahogyan az alkohol és a dohányzás is, míg az egészséges étrend jobb minőségű spermiumokhoz vezetett - foglalta össze Edson Borges kutatásvezető, a Sao Paolói termékenységi központ munkatársa.

A vizsgálatba 250 férfit vontak be, akik partnerükkel termékenységi kezelésre vártak, kérdőívekkel mérték fel a jelentkező férfiak életmódját, étkezési szokásait.
(MTI)

0 Tovább

Vizespalackból fényt az ablaktalan szobába!

Egy brazil barkács-szaki kitalálta, hogyan kaphat az is fényt egy üres pillepalack és egy kis víz segítségével, aki ablaktalan helyiségben él. Mondjuk főleg egyemeletes házak, viskók, bungallók tulajdonosainak illetve zöldházban gondolkodóknak érdekes. (Portugálul, de van angol felirat.)

6 Tovább

Brazil tudósok megmondják, mire jó a banánhéj

(...azon kívül, hogy csúszik háá háá háá!!)

Ez egy olyan szép MTI-hír, és olyan ékesen igazolja a hatalmas ország tudományos virágzását, hogy bekopizom. (Sárgával jelöltem, amikor a banánhéj hasznos tulajdonságairól van szó.)

Víztisztítás banánhéjjal

Már egy ideje sikeresen használják a banán héját a háztartásban ezüst tárgyak, bőrcipők vagy szobanövények tisztítására, brazil kutatók most további alkalmazási lehetőségét tárták fel: az aprított héj képes kivonni a mérgező fémeket a szennyezett vízből, méghozzá meglepően jó hatásfokkal.

A hegyi bányák, állattartó telepek, ipari létesítmények szennyvizei gyakran tartalmaznak nehézfémeket, köztük ólmot vagy rezet. Ha ezek bekerülnek a víz körforgásába, komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. Eltávolításuk igen drága, az ehhez szükséges szerek némelyike maga is mérgező, így szükség van alternatív megoldásokra.

Eddig több növényi hulladékfajtát, például kókuszrostot és földimogyoróhéjat teszteltek sikeresen. Előnyük, hogy olcsón hozzáférhetőek, és kémiai változás nélkül bevethetőek. A Sao Paulói Kutatási Alapítvány kutatóinak Gustavo R. Castro vezetésével most az aprított banánhéj alkalmasságát sikerült igazolniuk. Különleges eszközbe csomagolva minden egyes héjat akár tizenegyszer is fel lehet használni anélkül, hogy réz- és ólommegkötő képessége megszűnne - írják a biokémikusok az Industrial & Engineering Chemistry Research című szaklapban a Der Standard című osztrák lap szerint.

Ezt a banáncsokor-fotót Bahiában készítettem. Az egész bokrétát összesen két reálért vettük, ami kb. 250 forint

A találmány bevetésének elsősorban a banántermesztő országokban van realitása, akárcsak a banánhéj egy másik nemrég felfedezett alkalmazásának. A szárított héjakból, banánfatörzsekből és - levelekből ugyanis kiváló brikett préselhető, amely igen gyorsan, egyenletes hővel ég, következésképpen ideális a főzéshez.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek