Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ egyik legcukibb múzeuma

Lehet, hogy gyermeteg a lelkem, de évek óta odavagyok a naiv festészeti alkotásokért. Vásároltam is néhány éve egy pálmafás-virágokat csónakban úsztató igen hangulatos és harsány képet a hippi piacon az Ipanemán (ami már csak nyomokban hippi, inkább a WAMP és egy kézműves piac keveréke, csak megmaradt a neve a hatvanas évekből).

Úgyhogy boldogan tébláboltam úgy két órát a világ legnagyobb naiv festészeti múzeumában, a MIAN-ban. Egyébként vicces volt a rengeteg ricsajozó gyerek és gyerekcsoport illetve, hogy nem szólt rájuk senki. És az is érdekes volt, hogy simán engedélyezték a fotózást. De a legérdekesebb az volt, hogy a naiv festőknek szemlátomást nem a legerősebb oldaluk a helyesírás (lásd Rambo), egy csomó vicces elírást találtunk a képeken. A múzeum három szintes, alul vannak a nembrazilok, a többi brazil; egy magyar alkotót is kiállítottak, róla két poszttal korábban van szó (neki meg a muzeológusok írták el a nevét).
Aki felmegy a Krisztus-szoborhoz a Corcovadóra, ne dobja el a jegyét, mert felmutatva jelentős kedvezményt kap az amúgy nem annyira vészes belépő árából.

Íme a nembrazil alkotók:

Innentől a brazil alkotók (külön felhívom a figyelmet a riói életképekről készült részletekre):

Szegény Rambónak elírták a nevét:

A híres amazonasi rózsaszínű delfin, amint a parton nézelődik:

A síró-gyászoló állatos környezetvédelmi témájú képek voltak a kedvenceim:

Csomó gyerek volt, ez pl. egy iskolai csoport:

Kilátás a múzeum teraszáról
A képek többségét én csináltam, néhányat Faludi Tamás cimborám.

0 Tovább

Hatalmas láb-uborka orr: a világ legdrágább brazil festménye

Abaporu (tupi-guarani nyelvben a szó jelentése: az ember aki eszik) Tarsila do Amaral 1928-ban készült munkája jelenleg a világ legtöbbet érő brazil festménye. A kép - olajfestmény vásznon - egy születésnapi ajándék volt Oswald de Andrade írónak, aki akkoriban a művésznő férje volt.

A kép értéke eléri 1,5 millió dollár (nem fogom átszámolni, mennyi ez forintban, nyilván sok), ezt az összeget fizette ki ugyanis Eduardo Costantini argentin gyűjtő 1995-ben. Jelenleg a Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Airesben van kiállítva, aminek a rövidítése MALBA és a nevéből is kiolvasható, hogy Buenos Airesban található. A képen egy ember, a Nap és egy kaktusz kompozíciója látható, ami arra inspirálta Oswald de Andradét, hogy megírja az Anthropophagite Manifestót és ennek következményeként létrehozza az ún. Anthropophagic Movementet, melynek a célja az volt, hogy lenyelje az európai kultúrát, majd pedig valami kulturálisan nagyon brazillá alakítsa át.

Ehhez kapcsolódik az a hír, hogy mostanában a latin-amerikai - különösen a brazil - művészet iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a Christie's és a Sotheby's aukciós házak árverésén: 2008 óta nem folyt be olyan összeg, mint az idei aukciókon.

(Folytatás és érdekes tanulságok a következő oldalon!)

0 Tovább

Buja és igazodásoktól mentes brazil művésznők Budapesten

Nagyon ígéretes kiállítás nyílik hamarosan a belvárosban: a Nádor Galéria és a Belvárosi Művészek Társasága szeptemberben rangos brazíliai művészeket lát vendégül. A Brazília színei című kiállításon olyan nemzetközi hírű művészeket mutatnak be, akik Sao Paulo, Rio de Janeiro és Bahia államban élnek és alkotnak.

„A tárlaton tizennégy művész munkáit tekinthetik meg. A Budapesten még soha nem látott művek nem nélkülözik az európai kötődéseket, de a Kelet-Európainál erőteljesebb, bujább, szabadabb és igazodásoktól mentes alkotásmód és kolorit jellemzi művészetüket.

A főleg hölgyekből álló művészcsoport hűen tükrözi a csodálatos és óriás Brazília sokszínűségét, amelyben érzékelhetjük a latin metropolisz és a dzsungel levegőjének egymással ellentétes izgalmas atmoszféráját” - olvasható a Facebook-meghívóban.

A kiállítást 2011. szeptember 8-án csütörtökön, 18 órakor, Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg. Köszöntőt mond Kovács Péter Balázs képzőművész.

A kiállítás 2011. szeptember 23-ig tekinthető meg a Nádor Galériában.

További infó:
Nádor Galéria
József Nádor tér 8.
Nyitva tartás: kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat 10-18 óráig
Itt a weboldal, de egyelőre itt még nem találtam semmit, így a pontos neveket sem.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek