Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogy snowboardoznak a brazil utcákon? Így!

Nincs hó, lejtő, hideg és snowboard, ám van ló? Akkor minden van!

via

0 Tovább

Kiállítják Boglár Lajos indián tárgyait MOST

Sikerült, amiért mi is lobbiztunk a magunk szerény eszközeivel: végre kiállítják Boglár Lajos hagyatékát. Íme a Néprajzi Múzeum közleménye:

tolldísz

Tollvarázs. Boglár Lajos kulturális antropológus hagyatéka.

Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban, a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból. A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. A kiállított darabok önálló műalkotásként értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással. Többségükhöz Boglár Lajos élete végéig ragaszkodott hozzájuk, közöttük élt, a vitrinbe helyezett tárgyak mellett az otthoni enteriőrök is bemutatásra kerülnek a kiállításban.

tolldísz

Már nem terítőn, hanem múzeumban vannak

Boglár Lajos 2004-es halála után amazóniai indián tárgyakból álló néprajzi hagyatékának egy értékes része a család tulajdonában maradt. Ezek szakszerű állagmegőrzését azonban egyre nehezebben tudták biztosítani. A hagyatékot a család néhány éve felajánlotta a Néprajzi Múzeumnak, de annak nem volt rá pénze. Ezért a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány "Fogadj örökbe egy tárgyat" címmel internetes szponzorkereső kampányt indított. Önzetlen felajánlással összesen 45 egyéni, és 3 intézményi támogató segítette a 70 tárgy megvásárlását - áll a múzeum tájékoztatójában.

Megtekinthető: 2014. március 5. – június 9.

Kurátor: Főzy Vilma

0 Tovább

Itt a megoldás arra, hogy a zenekarok ne álljanak meg Bécsben!

Több jel szerint a Queremos! (Akarjuk!) az első közösségi finanszírozásban kialakult koncertszervező vállalkozás, mondjuk, hogy startup a világon. Rio de Janeiróban jött létre, ahol Budapesttel, mint mindjárt kiderül, van néhány áthallás. Például, hogy évekig az volt jellemző, hogy amikor a környékre – azaz Latin-Amerikába – angolszász/indie zenekarok érkeztek, Riót szépen kihagyták a turnéból (a jelenség ugye onnan lehet ismerős, hogy egy csomó zenekar megtorpan Bécsben és Budapestig már nem jön el). A legtöbb zenekar célja a néhány órára lévő gigametropolisz, Sao Paulo volt, és általában még útba ejtettek pár nagyobb latin-amerikai várost is, mint amilyen Buenos Aires vagy Santiago. Ám ami igazán bosszanthatta a szegény rióiakat: a zenekarok esetenként még a Riónál kisebb brazil városokban is felléptek, mint amilyen Porto Alegre, ők viszont rendre kimaradtak.

queremos

A hozzáértők szerint ennek számos oka van, a legfontosabb – és honi viszonyokkal legáthallásosabb -, hogy a koncertek az előzetes kalkulációk szerint viszonylag kis közönséget vonzottak volna. A cariocák (riói emberek) ugyanis nem annyira szerettek nagy pénzeket fizetni egy-egy koncertért (főleg nem indie zenekarokért), a helyi koncertszervezők emiatt pedig inkább nem vállalták az anyagi kockázatot.

A Queremos alapítói úgy hidalták át ezt a problémát, hogy közösségi finanszírozással (crowdfunding) teremtik elő azt a pénzt, ami egy-egy koncert bookolásához szükséges. Ilyenkor azt a minimális összeget gyűjtik össze, ami már garantálja az adott zenekar fellépését. Amint biztossá válik, hogy lesz koncert, elkezdik árulni a hagyományos koncertjegyeket, és amikor már eleget eladnak, a kezdő lökést adó crowdfounderek teljesen vagy részben visszakapják a pénzüket. Így a kockázat nullára csökken.

Az ötlet legnagyobb hozadéka a promóció: mivel a rajongóknak részesedésük van a az adott koncertben, részvételre buzdítják az ismerőseiket főleg a Facebookon, a Twitteren és a szociális média egyéb oldalain. A modell érdekes tapasztalata, hogy a legaktívabb résztvevők kevésbé aggódnak azon, hogy visszakapják-e a pénzüket, mint azon, hogy teltházas lesz-e a buli (ami egy ideje már nemcsak koncert lehet, hanem akár fesztivált is, és már a brazil előadókra is kiterjesztették). 2012-ben Amerikára is átterjedt a modell, csak itt WeDemand! néven fut. Milyen csodás lenne, ha nálunk is megjelenne valamilyen mutációja.

via

(Egyetlen klikkelés, és a jövőben nem maradsz le a brazil hírekről!)

0 Tovább

Ilyen a divatos, globalizált ember

Esélyes, hogy ezen a poszton csak az fog igazán jól szórakozni, aki legalább egy kicsit tud portugálul. Én kb. annyira tudok, amennyire Tarzan angolul, de ez már elég volt ahhoz, hogy többször gurgulázva felnevessek, főleg, miután párszor magamra ismertem. A brazil szerző Modern idők címmel nagyon élesen rajzolja meg (szó szerint is) a globalizálódott világ hipszter divatos/modern szokásait lakáskultúra, étkezés és ismerkedés témában. Nyilván van pár nagyon brazilos helyi jelleg is. Összességében szuper!



via

0 Tovább

Richter Gedeon goes Brazil

Többségi tulajdont szerez a Richter egy brazil gyógyszer-kereskedelmi vállalatban - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Eszerint a Richter Gedeon Nyrt. új marketing partnere, a Next Pharma Representaçăo, Importadora, Exportadora e Distribuidora Eireli - EPP tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amely célja a brazil gyógyszerpiacra történő közvetlen belépés.

richterŐ Richter Gedeon gyógyszerész, aki 1901-ben alapította a céget

A Richter kezdetben 51 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Next Pharma vállalatban, és a megállapodás opciós lehetőséget biztosít a fennmaradó 49 százalék jövőbeni megszerzésére is. A megállapodás aláírását követően a vállalat új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz.

A Next Pharma fő üzleti profilja a nőgyógyászati termékvonalhoz tartozó készítményeknek brazíliai törzskönyvezése és e termékek értékesítését és promócióját támogató hálózat kiépítése lesz. Ez az ügylet a Richter földrajzi lefedettségének növelésére tett újabb stratégiai lépésnek tekinthető azáltal, hogy közvetlen jelenlétet biztosít Brazíliában, a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán - közölte a Richter.
(MTI)

0 Tovább

Brazíliába szakadt rokonait keresi egy magyar nő

Részlet Orbán Károlyné leveléből, amit a napokban küldött a Magyarok Brazíliában nevű Facebook-oldalnak: "A rokonaim 1956-ban mentek ki és az utolsó kép róluk Nova Friburgóban készült. Ők már meghaltak és sajnos a gyermekeik szerintem nem is tudnak már magyarul. Farkas Sándoréknak hívják őket asztalos és varrónő volt a szakmájuk. Sándor bácsinak a fél arcát elvitte egy gránát. Két fiuk volt. Szeretném a fiúkat megtalálni Tamás és Berci a nevük."

Ha tudok valamit a Farkas családról, akkor idejutassátok el az infót


A házaspár: Farkas Sándor és Sándorné

Ő valószínűleg az egyik fiuk lehet Tamás vagy Berci

Levélrészletek


(Ide kattintson, ha követni szeretné brazil hírekkel teli blogunkat!)
0 Tovább

Nem brazilos brazil zenék: Monique Maion

Monique Maion brazil énekesnő, blues, jazz, kabaré és nem tudom még milyen stílusban alkot egyszerre, néha sötét, balladisztikus számokat csinál, Tom Waits számokat is szívesen kóverol; ráadásul portugálul és angolul is énekel. 2008-ban valamelyik jelentős brazil díjátadón őt választották a legjobb új előadónak és a legjobb hazai előadónak is. Ezt a számot az Os Fellas nevű zenekarral együtt rögzítette:

Ez is klassz (angolul):Ez a száma is elég pöpec, egy üres konyhában vették fel:

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni brazil híreinkről!)

0 Tovább

Kezdődik a Brazil hét!

Szeptember 5-14. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Brazil hetet Budapesten. Azért épp ekkor, mert szeptember 7-e a Brazil függetlenség napja; ezen a napon, 1822. szeptember 7-én mondták ki, hogy Brazília nem portugál gyarmat többé, hanem független állam. 

Íme egy kis áttekintés a budapesti programokból.

függetlenség

Szeptember 5-én és 6-án táncóra és táncbemutató (afro-Brasil, szamba és axé), bazár és tombola a Brazil Kulturális Központban. Ingyenes, további infók erre.

Szeptember 7-én, azaz szombaton délutáni zene, költészet, multimédia, brazil sajtos pogácsa és egy csipetnyi Brazília az Andrássy úti brazil étteremben, azaz a Casa Brasil nevű helyen. A bemutatót Daniela Neves tartja (több infó itt). Ugyanitt másnap vacsora - ez nyilván nem ingyenes - élő zenével kísérve (infó itt).

Szeptember 10-én, kedden a Partideiros című Luiz Guimarães de Castro-film látható a Cervantes Intézetben. A zenés dokumentumfilm Tuninho Galante szambazenésszel állítólag magávalragadó alkotás. Az esemény ingyenes, de a helyek száma korlátozott. Infó itt.

Szeptember 12-én kiállításmegnyitó lesz, a tárlat egészen 21-éig látható. Infó a képen és itt.

brazil színek

A Facebook önmagának mond ellent abban, hogy 7-én vagy 14-én, de annyi biztos, hogy a Piréz Gyerekműhelyben is lesz valami érdekesség a Brazil héten.

(ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné blogunkat!)

0 Tovább

Szijjártó sajtósa szerint Brazília az Kelet

Valaki magyarázza már el, hogy Brazília miért Kelet? Én ugyan még csak négyszer közlekedtem hazánk és a hatalmas keleti ország között, de nekem mindig úgy tűnt, hogy innen oda inkább délnyugat felé tartunk. Szijjártó Péter sajtófőnöke ellenben váltig állítja közleményében, hogy márpedig az kelet, úgyhogy már-már kezdek én is meginogni.

Pl. rögtön a cím: A keleti nyitás politikájáról tárgyalt brazil partnerével a külgazdasági államtitkár

És egy idézet:

"Szijjártó Péter a többi közt a keleti nyitás politikájáról tájékoztatta Hadil Fontes da Rocha Vianna-t - tudatta az MTI-vel az államtitkár sajtófőnöke.

Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a találkozón beszámolt arról, hogy a magyar kormány kiemelt céljának tekinti a világ gyorsan fejlődő régióival való kapcsolatépítést, így a dél-amerikai kapcsolatrendszerének megerősítésén is dolgozik - tudatta a közleményben Varga Éva." szijjártó

Bizonyára a többi BRIC-állammal keverte össze a sajtós Brazíliát, mert azok tényleg keletre vannak tőlünk. Egyébként ha bebizonyosodik, hogy Brazília valóban nem keletre, hanem délnyugatra van hazánktól, szívesen szánok az adómból egy földgömbre valót az államtitkárságnak (kacsintós szmájli).

Itt van a teljes oldal:
szijjártó
(Ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné a blogunkat!)

4 Tovább

Amiben a Duna torkolata és egy brazil állam azonos

Mi az azonos a Duna torkolatában és a Minas Gerais nevű brazil államban? Az, hogy mindkettőt lefotózták a világűrből.

Duna torkolat

Ezt a fotót a Duna torkolatáról 2013 februárjában készítette az Advanced Land Imager (ALI) az Earth Observing-1 (EO-1) műholdról. Kép innen
minas Ez meg itt Minas Gerais. A képet 2011 februárjában az International Space Station (Nemzetközi Űrállomás) csapatának egyik tagja csinálta egy Nikonnal. Ez a mezőgazdasági terület Perdizes városától dél-nyugatra fekszik.

Mondjuk ez is elég szép, ez pedig New York a 2001-es terrortámadások napján. Itt az összes.

(Ide klikkelve tudja követni blogunkat!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek