Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hohó, itt a dengue-láz ellenszere!

A Brazíliába utazók egyik legnagyobb félelme, hogy elkapják a dengue-szúnyog által terjesztett lázat, ami akár halálos kimenetelű is lehet – és aminek eddig nem találták az ellenszerét. De a Reuters most arról számolt be, hogy az összes trópusi országban igen komoly problémát okozó betegségre a francia Sanofi gyógyszergyár tudósai megtalálták az ellenszert – a kutatás bonyolultságát és az ellenanyagtól várt bevétel nagyságát asszem jól jelzi azt, hogy eddig 350 millió eurót költöttek rá –, és a thaiföldi tesztek is kiváló eredményt hoztak. Szóval ha valakit eddig a dengue-től való rettegés tartott vissza egy brazil úttól, akkor vegyen 2013-ra egy jegyet, mert addigra már tuti forgalmazzák a szérumot!

0 Tovább

Oltások Bahiába és a szemét Dengue-szúnyog

Ma délelőttre kaptunk időpontot egy jó kis oltáskoktélra a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetébe. Rióba nem kell semmi, ott csak a szemét Dengue-szúnyog pusztít, és a tanácstalan orvostudomány csak az állandó szúnyogriasztózást tudja javasolni ellene; a Bahiába utazóknak ellenben már melegen ajánlják a sárgaláz elleni oltást (amit egy másik szúnyogfaj terjeszt), és mindenféle hepatitis és hastífusz elleni oltást is javasolnak.

A Dengue-szúnyog annyira veszélyes, hogy még a szívókája is piros

Sajnos én már két hete náthás vagyok, és bár nincs hőemelkedésem, egyszerűen nem múlik a nyavalyás nátha, ezért is rakattuk át az oltást tíz nappal ezelőtt mára. Erre kiderült, hogy a sárgaláz-oltásra makkegészségesen kell érkezni, mert a láz nélküli mezei nátha is kizáró ok. Így én nem kaptam meg a tízrugós oltást, csak a 6500-as hepatitis A-t. Ezt egyébként luxusoltásként annak sem árt beadatni (aki nem engedheti meg magának, esetleg születésnapra, karácsonyra kérni), aki legfeljebb Nyíregyházáig merészkedik, mert ahogy ezen a térképen kiválóan látszik, hazánkban éppen csak egy kicsit jobb a helyzet, mint a latin-amerikai kontinensen.

Ketten együtt amúgy a hosszadalmas tanácsadásért, a vakcinákért és az oltásért valamivel több mint 26 ezer forintot fizettünk, de legalább megcsodáltuk az oltóközpont környékén felújított nyolckert.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek