Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kulturális virágörökség része lett Rio déli része

Vasárnap az UNESCO Világörökség Bizottsága szentpétervári tanácskozásán döntött a kulturális világörökség új helyszíneiről. Ezek a Rio de Janeiro-i Carioca kultúrtáj (a hegyek és a tengerpart közötti urbánus terület); a belgiumi Vallónia főbb bányászati helyszínei; a svédországi Hälsingland míves, fából készült tanyaházai; az iszfaháni Dzsáme-mecset Iránban valamint a török Catalhöyük neolitikus helyszín.

A Carioca kultúrtájba tartoznak a Cukorsüveg-hegy, a Corcovado, a Tijuca-erdő, a Flamengo park, a Jardim Botânico és a Copacabana tengerpartja.

Itt egy csodás AFP-Globo-videó és a hír bővebben brazilul.

További infó pedig itt: www.unesco.org.

0 Tovább

Amazóniai népcsoport rítusa az UNESCO sürgős megóvást igénylő listáján


Az UNESCO szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága csütörtökön kilenc olyan elemmel növelte a szellemi örökség listáját, amelyek úgynevezett sürgős megóvást igényelnek.

Az eltűnés által fenyegetett szellemi kulturális örökség kategória UNESCO-listájára mások mellett felkerült a Koredugaw mali titkos társaság szertartása, az északkelet-kínai hocsék (nanájok) elénekelt meséi, az iráni drámai előadásforma, a nakkali vagy az indonézek "ezer kéz tánca".

Brazíliából a yaokwa, az enawene nawe amazóniai nép rítusa került a listára. Az enawene nawe népcsoport Amazónia déli részén él, amely a yaokwa nevű, kb. 7 hónapig tartó ceremóniáját a száraz évszakban tartja. Ezzel tisztelik meg a Yakairiti szellemeket és biztosítják a kozmikus és a társadalmi rendet. A tízperces filmből kiderül, hogyan.

(Figyelem, pucér embereket tartalmazó videó!)

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek