Abaporu (tupi-guarani nyelvben a szó jelentése: az ember aki eszik) Tarsila do Amaral 1928-ban készült munkája jelenleg a világ legtöbbet érő brazil festménye. A kép - olajfestmény vásznon - egy születésnapi ajándék volt Oswald de Andrade írónak, aki akkoriban a művésznő férje volt.

A kép értéke eléri 1,5 millió dollár (nem fogom átszámolni, mennyi ez forintban, nyilván sok), ezt az összeget fizette ki ugyanis Eduardo Costantini argentin gyűjtő 1995-ben. Jelenleg a Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Airesben van kiállítva, aminek a rövidítése MALBA és a nevéből is kiolvasható, hogy Buenos Airesban található. A képen egy ember, a Nap és egy kaktusz kompozíciója látható, ami arra inspirálta Oswald de Andradét, hogy megírja az Anthropophagite Manifestót és ennek következményeként létrehozza az ún. Anthropophagic Movementet, melynek a célja az volt, hogy lenyelje az európai kultúrát, majd pedig valami kulturálisan nagyon brazillá alakítsa át.

Ehhez kapcsolódik az a hír, hogy mostanában a latin-amerikai - különösen a brazil - művészet iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a Christie's és a Sotheby's aukciós házak árverésén: 2008 óta nem folyt be olyan összeg, mint az idei aukciókon.

(Folytatás és érdekes tanulságok a következő oldalon!)