Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Autókkal festettek ki egy kereszteződést Sao Paulóban

Két évvel ezelőtti berlini street art akciótól inspirálódtak a derék sao paulóiak, amikor a napokban összeszínezték az egyik kereszteződésüket. 2010-ben Berlinben a Rosenthaler Platzra öntöttek ki titkos ismeretlenek 500 liter festéket egy csodálatos utcai festményt okozva ezzel (pont abban az utcában laktam 2004-05-ben, ami ebbe a térbe fut bele). Most ugyanezt megcsinálták a sao paulóiak is a Baixo Centro Festival keretében, egész jó végeredménnyel, de azért a berlini menőbb lett szerintem.

0 Tovább

Facehunter goes Brazil

Január végén - tehát kb. tegnap, tegnapelőtt meg ma - Sao Paulóba látogatott Yvan Rodic aka Facehunter (akit őszi budapesti látogatása alkalmával volt szerencsém meginterjúvolni). Szokása szerint bulizott, a SP Fashion Weeken nézelődött meg jó csajokat fotózott.

Ha már ráklikkoltam, megnéztem a tavalyi SP-i és riói képeit is. Utóbbi helyen főleg a város szépsége ihlette meg és kevésbé az emberek, ami annyira nem nagy csoda, hiszen a riói férfiak jellegzetes outfitje a szörfgatya-elöl-hátul trópusi mintás pólóval, a csajok meg rövidgatya-spagettipántosban csapatják. Éjszaka természetesen mindez nem igaz, akkor a menőbb bulikban a többség nagyon májerül néz ki.

(Figyelem, január 27-én átruccan Rióba, 28-án egy streetstyle workshopon vesz részt, úgyhogy újabb képek várhatók a csodálatos városból!)

Sao Paulo by Facehunter (2011 február ill. 2012 január vegyesen). A többi kép itt.


Rio de Janeiro 2011 novemberében (A többi itt)

0 Tovább

A Magyar Nép Terének neveztek el egy teret Sao Paulóban

Több szempontból is érdekes hír érkezett a távirati irodától: egyrészt kiderül, hogy Kövér László újranyittatja a Sao Paulo-i magyar konzulátust, és kiderül az is, hogy felavattak egy Magyar Nép Terét a paulisták.

Sao Paulo több tízezer fős magyar közössége az idén Kövér László társaságában emlékezett meg 1956-ról, ahol az Országgyűlés elnöke bejelentette: a Latin-Amerika gazdasági fővárosának számító Sao Pauloban a magyar kormány hamarosan újranyitja az előző kormány által bezárt magyar konzulátust.    

Sao Paulo nem túl szép város (sőt, még tengerpartja sincs), viszont itt termelődik a brazil GDP nagy része

Az ünnepségen fellépett a Kaláka együttes és a brazíliai magyarok tánccsoportja, a Pántlika is. Szíjjártó Csaba nagykövet a házelnök jelenlétében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a helyi közösség egyik legaktívabb tagjának, Ráth Magdolnának.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma jelenleg 80-100 ezer, döntő többségük Sao Paulo szövetségi államban, azon belül is főleg magában a nagyvárosban élnek. A magyar diaszpóra az MTI szerint a befogadó közegű brazil társadalomban megbecsülést szerzett. „Az elismertségnek köszönhető az, hogy október 23-át ’Magyarország napjaként’ ünnepli Sao Paulo város és az állam törvényhozása is, illetve az is, hogy a város egyik közterületét elnevezték a Magyar Nép terének” – írja a távirati iroda szerencsés tudósítója.  

Az ünnepi rendezvényt az ország egyik legrangosabb magán általános- és középiskolájának számító, magyar alapítású, Szent Imre nevét viselő tanintézet dísztermében tartották meg vasárnap.

0 Tovább

A legnoirabb akcióhős Sao Paoloba költözik

Max Payne a legcoolabb főhős, akit valaha monitorra álmodtak. A megkeseredett nyomozót már két elképesztően fasza játékban is irányíthattuk New York havas-borongós utcáin, lerobbant bérházain és saját nyomasztó álmain keresztül. A lövöldözős játéksorozat mérföldkőnek számít a játékiparban, korábban még soha nem sikertült ilyen jól eltaláni a véres akció és noir filmek hangulata közti arányt.

De úgy tűnik, a gyártó Rockstar Games ráunt a komor new york-i miliőre, és zaklatott múltú hősét a Ragnarok viharából a napfényes délre repítette. Hogy a videon is látható baile-funk partyk és a csiricsáré dealerek világában hogy fog elboldogulni melankolikus hősünk, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a kultjáték költözködése történelmi esemény: a világ legdinamikusabban fejlődő művészeti ága felfedezte magának Brazíliát.

1 Tovább

Lapszemle: Szuperház Sao Paulóból

Itt egy gyors lapszemle a nagyszerű Manzárd Café című blogról, Pedro Useche, venezuelai származású építész/designer háza kívül-belül. Idézet a posztból: "A környék természetes vegetációja tálcán kínálta a lehetőségét egy olyan öko-tudatos élettér konfigurálásához, ahol az épület figyelemreméltó építészeti elemei, az elegáns belső terek révén (...) egy irigylésre méltóan könnyed, látványos és tagadhatatlanul latinos temperamentumú otthon jöhetett létre."

Csak egy képet akartam ide belinkelni kedvcsinálóként, erre valahogy jött egy ilyen tömeg de még több látható ide klikkolva!

0 Tovább

Sao Paulóban építették fel a világ legnagyobb legótornyát

Ötszázezer darabból készült a torony, 34 méter magas és ráérős paulisták építették fel. Itt a videó róla magyarul.

0 Tovább

Győri bencés kórus körbeénekelte Brazíliát

Szerencsére létezik a Magyar Távirati Iroda, amely rajta tartja a kezét a világ történéseinek ütőerén, ezért anélkül, hogy ott lettünk volna, mi is be tudunk számolni egy mázlista győri fiúkórus brazíliai utazásáról. Az MTI mázlista tudósítója az énekes fiúkkal tartott és a "Győri bencés diákok Brazíliában" című munkájában emlékezett meg az eseményekről, itt pedig egy rövid összefoglaló az iskola honlapjáról.

Beboldoztam azokat a témákat, melyekről szívesen tudósítanék én is akár már holnap, amennyiben valaki állná a tudósításhoz szükséges utazás költségeit.

Sikere volt Brazíliában a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium fiúkórusának - vág bele az MTI. A kamaraegyüttes a magyar bencések által Sao Paulóban alapított iskola fennállásának 60 éves jubileumi ünnepségén lépett fel, és még további hét koncertet adott a városban és a környéken. (A sao paulói bencésekről itt egy remek cikk, a fotó is tőlük van kölcsönbe.)

A Szent Gellért apátságban megtartott jubileumi ünnepségen a győri csapat tapasztalhatta, hogy mekkora szeretetben és becsben tartják az iskola brazil vezetői, tanárai és diákjai a magyar alapító atyákat: az eseményen részt vevő magyar bencéseket nagy tapssal és lelkesedéssel fogadták az ünneplők.

A fiúkórus ellátogatott Minas Gerais államba, az egykori bányászvidékre is, amelyet brazil Szilícium-völgynek emlegetnek, miután a Microsoft több vállalkozást telepített oda. A koncert zárásaként felhangzó magyar népdalcsokor elsöprő sikert aratott, a közönség háromszor visszatapsolta őket. A legnépesebb hallgatóság Tatuiban, az ottani zeneakadémián ünnepelte az együttest. A 600 személyes hangversenyteremben telt ház előtt szólaltatták meg Monteverdi és Carissimi műveit.

A Sao Pauló belvárosában lévő Magyar Házban a koncert családi légköre maradt emlékezetes valamennyiük számára - a vendéglátók magyar lángossal kínálták őket. Mint kiderült, vannak ottani buzgó magyarok, akik cserkészcsapatot szerveznek, népdalkört, néptánccsoportot működtetnek, és nem hagyják feledésbe merülni a magyar kulturális örökséget. A magyar nyelv viszont már-már kultikus elemként jelenik meg az életükben, hiszen jórészt már maguk között is portugálul beszélnek. A magyar mise szövegébe viszont anyanyelvükön kapcsolódnak be.

A győri kórust Iróffy Zsolt atya - brazil nevén Dom Gabriel - hívta meg a nevezetes jubileumra. A 82 éves bencés szerzetesnek szorosak a kötődései a Rába-parti városhoz: annak idején a győri bencés gimnázium diákja volt. Ötvenkilenc éve él Brazíliában, sokáig ő igazgatta az intézményt. Az iskola, amelyet Szent Imréről neveztek el, már a kezdet kezdetén sem volt színmagyar. Ma már mindössze nyolc magyar diák tanul falai között, a többiek brazilok. Ők nem igazán beszélnek magyarul, a portugállal jobban boldogulnak, viszont azzal lepték meg a győri csapatot, hogy magyar népdalt énekeltek: a Serkenj fel kegyes nép kezdetű dalra zendítettek rá, ezzel köszöntötték iskolatársukat.

Az iskola vonzáskörében jelenleg négy magyar bencés él, valamennyin hajlott korúak. De nemcsak ők, hanem az iskolában tevékenykedő brazil, argentin, chilei szerzetesek is a Magyar Bencés Kongregációhoz tartoznak. Templomuk üvegfestményeinek (lásd fotó) egyikén a világörökséghez tartozó Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttese látható madártávlatból, alatta az alapítás dátuma: 996. A társalgót pannonhalmi képek díszítik, másutt Budapest látképével találkoztak a győriek. Sok a magyar vonatkozás, ez is jelzi, hogy életben akarják tartani a magyar gyökereket. És ami legalább ennyire fontos: szeretettel veszik körül azokat az idős magyar bencéseket, akiket alapító atyaként tisztelnek.

(További érdekességek a túloldalon!)

0 Tovább

Ha már muszáj Sao Paulóba menni, élvezzük!

Sosem titkoltam, hogy Sao Paulo - a szorgalom, az agy, a biznisz és a brazil GDP-termelés fővárosa - sosem indított meg különösebben, nem is vágyom a 11 millió - óceánpartot nélkülöző!!! – paulista közé. Ugyanakkor hivatali kötelességből kirakom ezt a linket, mert a New York Times szerint azért el lehet ott szuperül tölteni 36 órát. Itt egy idézet a bevezetőből, aztán meg a tippekben és praktikus tanácsokban bővelkedő cikk linkje:

A CITY of high-rises and traffic jams in a country of rain forests and beaches, São Paulo, South America’s biggest metropolis, is a Brazilian freak of nature, except without the nature. But the city’s flaws — high prices, street crime, incessant drizzle — are no match for its strengths — artistic and business energy, relentless night life. Sometimes, it even manages to turn its flaws into assets, as when celebrated architects take ugly concrete and create post-Brutalist masterpieces, like Isay Weinfeld’s sleek bookstore Livraria da Vila on Alameda Lorena. São Paulo’s 11 million-plus inhabitants do their part by infusing the din with contagious Brazilian energy; those flashing smiles and thumbs-up signs are among the few things the city shares with the rest of the vast country whose booming economy it anchors.

Itt olvasható el az egész.

0 Tovább

Brazil tudósok megmondják, mire jó a banánhéj

(...azon kívül, hogy csúszik háá háá háá!!)

Ez egy olyan szép MTI-hír, és olyan ékesen igazolja a hatalmas ország tudományos virágzását, hogy bekopizom. (Sárgával jelöltem, amikor a banánhéj hasznos tulajdonságairól van szó.)

Víztisztítás banánhéjjal

Már egy ideje sikeresen használják a banán héját a háztartásban ezüst tárgyak, bőrcipők vagy szobanövények tisztítására, brazil kutatók most további alkalmazási lehetőségét tárták fel: az aprított héj képes kivonni a mérgező fémeket a szennyezett vízből, méghozzá meglepően jó hatásfokkal.

A hegyi bányák, állattartó telepek, ipari létesítmények szennyvizei gyakran tartalmaznak nehézfémeket, köztük ólmot vagy rezet. Ha ezek bekerülnek a víz körforgásába, komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezetre. Eltávolításuk igen drága, az ehhez szükséges szerek némelyike maga is mérgező, így szükség van alternatív megoldásokra.

Eddig több növényi hulladékfajtát, például kókuszrostot és földimogyoróhéjat teszteltek sikeresen. Előnyük, hogy olcsón hozzáférhetőek, és kémiai változás nélkül bevethetőek. A Sao Paulói Kutatási Alapítvány kutatóinak Gustavo R. Castro vezetésével most az aprított banánhéj alkalmasságát sikerült igazolniuk. Különleges eszközbe csomagolva minden egyes héjat akár tizenegyszer is fel lehet használni anélkül, hogy réz- és ólommegkötő képessége megszűnne - írják a biokémikusok az Industrial & Engineering Chemistry Research című szaklapban a Der Standard című osztrák lap szerint.

Ezt a banáncsokor-fotót Bahiában készítettem. Az egész bokrétát összesen két reálért vettük, ami kb. 250 forint

A találmány bevetésének elsősorban a banántermesztő országokban van realitása, akárcsak a banánhéj egy másik nemrég felfedezett alkalmazásának. A szárított héjakból, banánfatörzsekből és - levelekből ugyanis kiváló brikett préselhető, amely igen gyorsan, egyenletes hővel ég, következésképpen ideális a főzéshez.

0 Tovább

Úszómedence a stadionban!

Miután januárban Rio de Janeiro tartományt csúnyán eláztatta a trópusi eső, most a paulisták (Sao Paolo lakói) is kaptak az áldásból. Bár a tartományban a hatalmas viharok számos tragédiával jártak, azért a helyiek képesek voltak a dolgok ööö... naposabbik oldalát is meglátni. A Sao Paolo-Palmerias focimeccsen például a nézők egyenesen lubickolni kezdtek a hatalmas úszómedencévé változó stadionban. A Globo szerint a létesítmény karbantartásáért felelős emberek még sosem láttak ilyen zivatart - és a tribübön úszkáló embereket sem -, de erősen fogadkoznak, mindent megtesznek azért, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Kár.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek