Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meghalt a capoeira egyik legendás alakja

Annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben elég sokat foglalkoztam a capoeirával és végülis Brazília iránti érdeklődésemet is ez hozta, itt, a blogon igyekszem csak nagyon indokolt esetben szerepeltetni a témát. A jelenlegi eset az, mert múlt pénteken 93 éves korában meghalt Mestre João Pequeno, aki addig a capoeira egyik élő legendája volt. Valódi neve João Pereira dos Santos, Bahia fővárosában, Salvadorban élt, és amikor februárban ott voltunk, mesélték, hogy nagyon ritkán, de azért előfordul, hogy beáll capoeirázni (úgy volt, hogy el is látogatunk a tanítványainak valamelyik rodájára, de aztán valahogy elsodortak minket az események).

Joao Pequeno azért is volt legendás capoeirista, mert a capoeira lassabb - és sokak által Az autentikusnak tartott - capoeira angola művelője volt, egyenesen Mestre Pastinha tanítványa. Rá mai szóhasználattal azt mondanánk, hogy ő volt a stílus nagymestere (a világon jobban elterjedt másik stílusé, a gyors regional atyja pedig Mestre Bimba volt). Pastinhának két kiemelkedő tanítványa volt: Joao Pequeno és Joao Grande. Utóbbi jelenleg New Yorkban él és még mindig tart órákat.

Joao Pequeno december 27-én lett volna 94 éves, 1933 óta capoeirázik, amit az ugyancsak bahiai Alagoinhas nevű helyen kezdett tanulni, a linkben látható videó tanulsága szerint egy cukornádültetvényen, ahol dolgozott. 25 évesen költözött Salvadorba, ahol csatlakozott Pastinha angola-klubjához, 2003-ban pedig megkapta a tiszteletbeli doktori címet az Uberlandia egyetemen és Lula elnök is kitüntette a kultúra terjesztéséért. 

Itt látható a temetéséről és a csoportjáról készült videó, a fenti pedig a két legenda játéka 1968-ban Salvadorban. A ferde partszakasz szemlátomást egyáltalán nem ingatta meg az egyensúlyukat.

0 Tovább

A világ egyik legveszélyesebb egyeteme lett a salvadori

Hónapok óta késsel és fegyverekkel támadnak a diákokra Salvadorban, Bahia fővárosában. Gyakran csak egy mobiltelefont vagy egy pár tornacipőt rabolnak, de folyamatosan rettegésben tartják a diákokat a Spiegel jó nagy cikke szerint. A támadók a szomszédos favelából jönnek - gyakran biciklivel - és szó szerint bármire képesek, ezért most az Universidade Federal da Bahia nevű salvadori egyetem a világ egyik legveszélyesebb felsőoktatási intézménye.

Pontos számok egyelőre nincsenek, de az egyetem vezetése szerint több mint száz ilyen eset fordult elő az elmúlt fél évben. A kampusz ugyanakkor paradicsomi: az 50 hektáros területet félig dzsungel borítja, majmok lógnak a fákról és érett mangók potyognak az egyetemisták ölébe - éppen ideális a gyors elrejtőzésre is.

Balra az egyetem, jobbra a favela (A képet a Spiegel adta kölcsön)

Az egyetem egyelőre nem tudja, hogyan reagáljon a rendszeres támadásokra, az egyik történelemprofesszor mindenesetre inkább a saját otthonába helyezte át a szemináriumokat, miután az egyik tanítványát fényes nappal megtámadták, elverték és kirabolták. (A teljes Stori németül a fent belinkelt cikkben olvasható.)

2 Tovább

Magyarorszag Bahiaban vegre jol jon ki egy nemzetkozi osszehasonlitasban

Salvador festoi, rendorok altal felugyelt es steril belvarosaban all a neves bahiai iro, Jorge Amado altal alapitott kulturalis kozpont. A hires szerzo elkepeszto konyveket irt, en a Flor asszony ket ferjet szeretem nagyon, roppant eletigenlo, filantrop es szorakoztato mu, keves, izlesemnek pont megfelelo magikus realizmussal a vegen.


Itt a fal, ami olyan, mintha 3 dimenzios lenne, pedig csak 2, jobb oldalon a magyar forditasok

Negyvenkilenc nyelvre forditottak le a szerzot, amibol az egyik a magyar, es buszken jelenthetjuk, hogy eleg jo helyen allunk a rangsorban. Ez onnan derult ki, hogy az egyik szobat a forditasok fotoi boritjak tapeta-szeruen: felsoroljak, mennyi nyelven mely muvek jelentek meg, mellettuk a fotok. Magyarul 12 Amado-mu olvashato; osszehasonlitaskent Lengyelorszagban 14, Horvatorszagban 1, Japanban 6, a nagy Egyesult Allamokban is csak harommal tobb, mint a kis Magyarorszagon, szoval vegre egy nemzetkozi osszehasonlitas, amiben eleg jok vagyunk.


Itt pedig a kulturalis kozpont homlokzata

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek