Ötvenhét éves korában vasárnap elhunyt Sócrates, a brazilok korábbi klasszis futballistája. A 63-szoros válogatott labdarúgó halálát egy bélgyulladásból kialakult fertőzés okozta - közölte az őt kezelő Sao Pauló-i Albert Einstein Klinika.

A brazil futballtörténelem egyik legfunkibb fifgurája volt, amit az az interjú is igazol, amit a dpa hírügynökség csinált vele, amikor a 84-85-ös idényt Európában húzta le az olasz Fiorentina színeiben. A beszélgetés során hatalmas mennyiségű sört fogyasztott el, és szinte szünet nélkül cigarettázott. Arra a kérdésre, hogy egy sportoló számára ez megengedhető-e, annyit válaszolt: "Én nem sportoló vagyok, hanem egy futballművész."

Így nézett ki fénykorában a futballművész

Sócrates - aki az 1982-es spanyolországi, valamint az 1986-os mexikói világbajnokságon csapatkapitány volt - néhány hónapon belül harmadszor került kórházba. Csakúgy, mint most, augusztusban és szeptemberben is az intenzív osztályon ápolták, akkor a túlzott alkoholfogyasztás következményeként fellépett gyomorvérzéssel kezelték.

Az orvosi tanulmányai miatt Doktornak is becézett, támadó középpályás Sócrates az 1980-as évek egyik legnagyobb futballsztárja volt Brazíliában. Hazájában a Botafogo, a Flamengo és a Corinthians csapataiban játszott, utóbbiban 297 mérkőzésen 172 gólt szerzett. Sócrates - teljes nevén Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira - hat gyermek édesapja volt.

(További részletek itt, én meg ünnepélyesen megígérem, hogy karácsony előtt írok egy érdekességekkel teli nagy posztot a mesterről.)