Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kövessétek Gaucsó Gyíkot, épp Brazíliában van! (Rio, Ilha Grande)

Gaucsó Gyík épp Rio környékén csapatja, és bár nem mindennel értek egyet, amit ír, alapvetően nagyon figyelemreméltó észrevételei vannak. Sőt, még laza is! Két idézet, az első Rióról: 

"Azt már az első riói éjszakámon megtapasztaltam, hogy az egymástól teljesen különböző emberek hogyan tudnak úgy élni egymás mellett, mintha mindenki baszna arra, hogy a másiknak milyennek kéne lennie. Egyáltalán nem volt például elszigetelt jelenség egy anorexiás, répanadrágos, vastag szemüvegkeretes hipszterből és egy mikrofonhajú, Beyoncé-seggű feka csajból álló pár, és azok a 60 éves, Hyperspace-ek mozgáskultúráját idéző foreveryoungok is nagyobb eséllyel indultak neki a csajozásnak, mint amekkora Korda Gyuri bának lenne a Szigeten." innen

A pásodik az Ilha Grande nevű szigetről, amiért totál odavagyok, kétszer voltam ott két éven belül, és sehol másutt nem láttam annyiféle trópusi állatot. Egyszer például Egyhúrosgitárral üldögéltünk a természetvédelmi területen egy hegyen, és épp gyönyörködtünk az előttünk elterülő óceán és a rajta található óceánjáró hajó látványában, amikor egyszer csak motozásra lettünk figyelmesek. Észrevettünk egy közeli bokor alatt cammogó leguánt. Nekem lett egy kis diszkomfort érzésem tőle, amit Egyhúrosgitár nem értett, mivel szerinte a leguán nem lehet bátrabb mondjuk a rókánál; de aztán figyelmeztettem, hogy az valahogy mégse normális, hogy egy, a dinoszauruszok jegyeit magán hordozó állat él köztünk.

A távolban Abraoo főfalu az előtte parkoló csónakokkal az Ilha Granden (@vb_2011)

Az mondjuk elkeserítő szociológiai folyamat, hogy ahogy erősödik a turizmus, úgy drágul a sziget, ezért az ott élők egyre kevésbé tudják megfizetni az árakat, és kénytelenek elköltözni a paradicsomból a másfél órás kompútra lévő Angra faveláiba meg a többi szárazföldi településre. Na, de itt az idézet Gaúcsó Gyíktól az Ilha Granderól - ahol egyébként autók sem járhatnak, csak a seriffé:

"Tényleg léteznek azok a helyek, ahol az ember legnagyobb problémája az, hogy milyen pozícióban heverjen a homokban egy trópusi szigeten, hogy minél kevésbé érezze az előző este bepuszilt caipirinhák hatását." innen

2 Tovább

Alapturisztikai dokumentumfilm Rióról magyarul

Turisztikai alapdokumentumfilm magyarul 10 percben, Selarónnal, kivágott favela-jelenetekkel és viccesen ejtett capoeirával. (A bikinis csajokat természetesen nem vágták ki.)

0 Tovább

Bréking: Ronaldinhónak is magyar kutyája lett!!

Mark Zuckerberg után Ronaldinhónak is magyar kutyája lett! Egy Ana Maria Braga nevű műsorvezető ma délután meglátogatta Ronaldinhót Gaveában (Rio egyik városrésze), és magával hozott egy ajándékot, amit a múlt héten ígért meg a kiváló focistának, amikor Ronaldinho Mais você című műsorában vendégeskedett: egy kuvaszt! A Globo cikke szerint a  játékos a következőképp reagált új magyar barátja láttán: meglepődött, elmosolyodott, és játszani kezdett a kuvasszal.

(A kölyökkutya mellett felhívjuk a figyelmet a sztárfutballista ízléses fukszaira is!)

Képek: globoesporte.com

2 Tovább

Fantasztikus videó a riói karneválról


Dübörög a karnevál Brazília-szerte, itt pedig egy szuper videó hosszas hangulati felvezetéssel a Sambadromoból. 2.15 körül ér véget a városimázs rész és kezdődik az összefoglaló a felvonulásról, ahol egyebek mellett pompás Star Wars-fantasiákat, azaz jelmezeket lehet nézegetni. De nem ez az egyetlen film, ami megihlette a karnevált: felvonul egy hatalmas King-Kong és van olyan jelenet is, ahol éppen a Cápa című filmből kapja be a cápa az embert. Elképesztően klassz, hogy úgy mondjam, must see!

(Itt meg az Independent fotógalériája, akinek ez a videó nem elég.)

0 Tovább

Kukabúváros-művészes brazil filmmel nyit az ELTÉ-s filmfeszt

Az ELTE Társadalomtudományi Kar „Ha érteni akarod a világot...” címmel idén negyedik alkalommal rendez nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált, ahol idén is a társadalmi érzékenységgel bíró filmeké a főszerep.

A háromnapos eseményt március 2-án, pénteken a Waste Land (Hulladéklerakó) című brazil-brit film nyitja, amely Vik Muniz, brazil származású, de az USA-ban élő művész riói projektjét követi három éven át, miközben bemutatja, hogyan formálta át a világ legnagyobb szeméttelepén élők és dolgozók életét. (Erről már van egy szép megkezdett kritikám, amit akkor írtam, amikor hónapokkal ezelőtt láttam a filmet, amit tavaly amúgy az Oscarra is jelöltek. Remélem, másodikáig befejezem végre a posztot és akkor mindenki eldöntheti, meg akarja-e nézni.)

A március 2-4. között a Toldi moziban pörgő ingyenes filmfesztiválon 24 filmet mutatnak be, köztük 16 magyarországi premiert  és itt lesz két magyar dokumentumfilm ősbemutatója is.

0 Tovább

Cukikarnevál Rioban

Miközben mi azt nézzük, hogyan kúszik végre a hőmérő higanyszála a nulla felé, addig odát már a karneváli szezonra alapoznak - például a kiskedvencek megtáncoltatásával. A hajtás után az MTI humorsziporkákkal megtűzdelt tudósítása a Blocao-ról!

0 Tovább

Brutál képek a Rióban összedőlt házakról

Gyorsan még itt egy fotósorozat Rio belvárosából, az összedőlt házakról.

Nagyon durva, ez az az irodaszektor Rióban, ahol a legtöbb munkát végzik, és ami után az emberek decens sorokban várják öltöny-nyakkendőben a buszokat. Az épület előtt én is többször elsétáltam már.

0 Tovább

Összedőlt három irodaház Rióban

Három ember meghalt, 19-et pedig még mindig keresnek azok után, hogy Rio de Janeiro központjában összedőlt három irodaépület csütörtök reggel. Az egész környéket romok és sűrű por borítja.

Két egymás mellett álló, egy 20 és egy 10 emeletes ház dőlt össze csütörtökön reggel Rio de Janeiroban, a leomló épületek leromboltak egy közelben álló négyemeletes építményt is. Az irodaépületek a városi színház és a Petrobas olajvállalat székhelyének közelében álltak, a leomló épületek törmelékkel és sűrű porral borították be az egész környéket. A BBC tudósítása szerint a mentésen dolgozó munkások eddig három holttestet találtak, de legalább még 19 embert keresnek. Öten könnyebben megsérültek, a tudósítások szerint az épületekben nem sokan voltak, amikor összeomlottak.

(Ez csak az alaphír, folytatás még jön, most el kell mennem)

0 Tovább

Facehunter goes Brazil

Január végén - tehát kb. tegnap, tegnapelőtt meg ma - Sao Paulóba látogatott Yvan Rodic aka Facehunter (akit őszi budapesti látogatása alkalmával volt szerencsém meginterjúvolni). Szokása szerint bulizott, a SP Fashion Weeken nézelődött meg jó csajokat fotózott.

Ha már ráklikkoltam, megnéztem a tavalyi SP-i és riói képeit is. Utóbbi helyen főleg a város szépsége ihlette meg és kevésbé az emberek, ami annyira nem nagy csoda, hiszen a riói férfiak jellegzetes outfitje a szörfgatya-elöl-hátul trópusi mintás pólóval, a csajok meg rövidgatya-spagettipántosban csapatják. Éjszaka természetesen mindez nem igaz, akkor a menőbb bulikban a többség nagyon májerül néz ki.

(Figyelem, január 27-én átruccan Rióba, 28-án egy streetstyle workshopon vesz részt, úgyhogy újabb képek várhatók a csodálatos városból!)

Sao Paulo by Facehunter (2011 február ill. 2012 január vegyesen). A többi kép itt.


Rio de Janeiro 2011 novemberében (A többi itt)

0 Tovább

Felébred a brazil óriás

Velünk ellentétben a braziloknak egyre jobban megy a soruk, szépen növekszik a GDP-jük, tömegek kerülnek ki a mélyszegénységből, majd kicsattannak a friss energiáktól és életigenléstől. Gazdaságuk virágzik, és ez a rengeteg pozitívum szemlátomást vizuális kultúrájukra is kellemes hatással van. A 2016-os olimpiára készült országimázs filmjüket nem lehet elégszer megdicsérni, és ezt a viszkireklámot is azért választottam így az év végére, hogy lám, nem agyzsibbasztó, szájbarágó, a fogyasztót két lábon járó pénztárcának tekintő reklámokkal is lehet figyelmet felkelteni (azt persze nem tudom, utána mennyivel nőtt a viszkifogyasztás, de az talán mellékes is).

A videó amúgy azt a régi legendát dolgozza fel, miszerint élt az idők kezdetén Amerika déli részén egy óriás, a kevés óriások egyike. Vándorlásai során egyszer csak lefeküdt elmélkedni óriás-létén és eközben álomba merült. Olyan régóta aludt, hogy a teste és a behajlított térde heggyé vált, és benőtte a természet. A leleményes reklámfilm-készítők azt a pillanatot mutatják meg, amikor az óriás felébred, és ezzel Rio elveszti egyik legfőbb látványosságát, a Cukorsüveg-hegyet, mert a hegy felkel és elkezd bandukolni az Atlanti-óceánban. (Nem elhanyagolható a téma szimbolikus tartalma sem, hogy ugyebár egy ország felébred és hatalmas tömegével megindul.)

Haha, és milyen jó arc; 0.21-nél óvatosan leteszi a térde és a többi testrésze között drótkötélpályán haladó felvonóban ülőket a Copacabana fövenyére.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek