Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ilyen Niemeyer UFO-ja kívül-belül

Nagyon-nagyon régóta tervezek írni egy nagy cikket Oscar Niemeyerről és az egyik épületéről, amiben jártam. Gyűjtögettem is az infókat, ám december 5-én, nem sokkal a születésnapja előtt meghalt (ami sajnos nem teljesen váratlan fordulat egy majdnem 105 éves embertől). Mivel a halála a múlt héten óriási dömpinget váltott ki hommage-cikkekből (én meg még Brazíliaváros 50. évfordulóján írtam egy nagyobb cikket a városban végzett munkájáról), kihagyom munkásságának méltatását. Inkább leírom, milyen volt a MAC-ban, Niteróiban, ami az UFO-ra hasonlító Kortárs Művészetek Múzeuma.

Remek dokumentumfilm trailere, amiben az építész szimpatikusan káromkodik párat

Kifejezetten az 1996-ban elkészült múzeum miatt kompoztunk át egy amerikai cimbinőmmel Rióból Niteróiba 2009 februárjában. Bár a városnak állítólag szuper a tengerpartja is, annyira messze van a kikötőtől, hogy azt kihagytuk. A múzeumot ellenben nagyon könnyen meg lehet közelíteni busszal.

Már messziről elég lenyűgöző látvány, ami nemcsak a csészealj-formának, hanem az elképesztő környezetnek is köszönhető; úgy is mint szikla, amin áll, környező tenger, buja növények, Rio de Janeiro távoli látképe és hegyei.

A múzeumba kb. úgy megy fel az ember, ahogy E.T. az űrhajóba, csak hosszabb és kicsit kanyargósabb a feljáró. A belépő árára már nem emlékszem, de nem volt sok - a weboldal szerint most 6 reál -, és éppen egy brazil kortárs művészeti kiállítást lehetett megtekinteni. Elég chilles múzeum, teremőrrel alig találkoztunk (amúgy is csak 60 emberre tervezte Niemeyer, mi meg kb. öten voltunk bent), és a falnak nekidőlve lehetett akár órákon át heverészni. És bár lenyűgöző a belső tér is, kiállításokra, főleg kétdimenziós képek elhelyezésére nem nagyon tűnik alkalmasnak, mivel a tengelyén kívül sok függőleges felület nincs benne. Arra viszont nagyon alkalmas, hogy jól lefotózza az ember kívül-belül, és remekül érezze magát benne.  

Ez pedig itt az egyik legkedvencebb oldalam, azoknak a dolgoknak és történelmi eseményeknek a listázása, amik fiatalabbak Niemeyernél. Pompás nemzetközi és brazil áttekintés. Illetve itt van egy kedves karikatúra is, ami közvetlen a halála után született:

Itt pedig néhány kép a múzeumból, amiket 2009 januárjában csináltam:








A kiállítás egyik darabja, Roberto Magalhaes cím nélküli munkája

És az összes eddigi Niemeyer-poszt, köztük egy fülbemászó dalocska az építésztől itt.

0 Tovább

Kórházban ápolják a 104 éves Oscar Niemeyert

Kórházban ápolják a 104 éves világhírű brazil építészt, Oscar Niemeyert - írja az MTI. Szerdán éjszaka szállították be egy Rio de Janeiró-i kórházba. Orvosai szerint influenzája van, állapota nem súlyos. Az építész áprilisban is kórházban volt, akkor húgyúti fertőzése miatt kezelték.


Itt egy dal, amit tavaly, még csak 103 évesen írt az építész

Niemeyer a modern építészet egyik kiemelkedő alakja. Világszerte több száz épület készült a tervei nyomán, köztük a brazil parlament épülete, az elnöki és az igazságügyi palota, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum és Könyvtár, a niterói Kortárs Művészeti Múzeum és a berlini Interbau épületegyüttes egyik lakóháza. Olyan országokban is állnak általa tervezett épületek, mint India, Izrael, Algéria, Franciaország és Portugália. Izaura barátai mielőbbi jobbulást kívánnak az építésznek!

0 Tovább

Tudásmorzsa: Sao Paulóban van a világ legnagyobb lakóháza

És az a neve, hogy Copan (Companhia Pan-Americana). Az idén 105-ik életévében járó Oscar Niemeyer tervezte épületben 1160 - nagyon különböző méretű - lakás található, amikben kb. 5000 ember él. A 115 méter magas Copan hat, egymáshoz épített lakótömbből áll és S-formát mintáz. 1957-ben kezdték el építeni, 1963-ban költöztek be az első lakók, a 90-es évekre viszont annyira lepusztult és lezüllött, hogy majdnem bezárták. De aztán Sao Paulo város és a Copan másodépítésze megmentették, és világ legnagyobb lakóháza manapság ismét tele van lakóval.

0 Tovább

104 éves a világ legidősebb építésze, Oscar Niemeyer

104. születésnapját ünnepli csütörtökön Oscar Niemeyer brazil sztárépítész, és nem gondol a visszavonulásra, az építészet mellett lapkiadással is foglalkozik.

A 20. századi építőművészet egyik legismertebb alakja mostanában főként Nosso Camino (Mi utunk) című lapjának szenteli idejét. A politikával, filozófiával és természetesen építészettel foglalkozó újságot feleségével, a 66 éves Vera Luciával adják ki. Niemeyer maga is sok cikket ír a lapba, amelynek 11. száma a születésnapjára jelenik meg.

Nem tart nagy születésnapi bulit, hanem Rio de Janeiró-i irodájában barátaival a lap megjelenését ünneplik meg - értesült az MTI. Amúgy a mesternek a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása, feltehetően valami óceánra néző loft. 

Éppen Niemeyer születésnapján avatják fel Brazíliavárosban a tervei alapján készült új, félkör alakú, futurisztikus épület, amely kb. 140 milliárd forintnak megfelelő reálba került.

A mester születésnapját valamennyire beárnyékolja, hogy csütörtökön zárják be a spanyolországi Avilésben a nevét viselő kulturális központot, amelyet az építész legfontosabb európai munkájának tartott. Az év elején átadott létesítménytől azt várták, hogy új életet lehel az egykor virágzó iparvidékbe, mint ahogy az a bilbaói Guggenheim Múzeum esetében is történt. Október elején azonban már megmutatkoztak a válságjelek: a centrum felfüggesztette működését, hétfőn pedig bejelentették, hogy további döntésig bezár.

Nem lehet tudni, mennyi időre zár be a Niemeyer nevét viselő spanyolrszági központ

Oscar Niemeyer 1907. december 15-én született Rio de Janeiróban, szülővárosában szerzett építészi diplomát 1934-ben. 1937-42 között Lúcio Costával együtt tervezte az Oktatási és Egészségügyi Minisztérium épületét, ezt tartják az első igazán modern brazil épületnek, a tervekhez Le Corbusier is tanácsot adott. Első nagyobb önálló munkája Belo Horizonte új külvárosa, Pampulha általános tervének elkészítése, valamint templomának, kaszinójának, jachtklubjának megtervezése volt, melyre a város polgármestere, Juscelino Kubitschek kérte fel.

1956-ban Kubitschek lett Brazília államfője, és felkérte Niemeyert, tervezze meg az ország új fővárosát. A kormányépületek tervezését elvállalta, de a városterv készítésére országos pályázat kiírását javasolta, amelyet Lúcio Costa nyert meg.

Niemeyer Brazíliaváros tervei fölött

1961-től Párizsban és Izraelben magánépítészként dolgozott, ő tervezte a haifai műegyetemet. 1966-ban városrészt tervezett a Nizza melletti Grasse-ban, Párizsban pedig a Francia Kommunista Párt székházát. Venezuelában ő tervezte a caracasi múzeumot, 1968-tól a riói egyetemen tanított.

És hogy mit gondol matuzsálemi koráról? Valószínűleg nem nagyon mást, mint két évvel ezelőtt:

(Brazíliaváros ötvenéves jubileumára tavaly írtam egy cikket, ami itt van.) 

0 Tovább

A brazil nők kanyarulataitól ihletődik a 103 éves Niemeyer

Brazília és a világ egyik legmenőbb építésze, Oscar Niemeyer szerdán töltötte be a 103-at. A jeles napot azzal ünnepelte, hogy egyszerre két múzeumot is megnyitott. Az Oscar Niemeyer Alapítvány épülete a Rióval szomszédos Niteroiban a modernista építész 70 éves karrierjéből szemezget rajzokat és modelleket. Szintén szerdán nyílt meg az Oscar Niemeyer Kulturális Központ Aviles-ben (a linkje erre), Spanyolország északi részén, ami pedig egy hommage a nagy mesternek. Mindkét múzeumot ő maga tervezte a BBC szerint.

Ez a spanyol központ by night

Niemeyer tervei alapján épült Brazília futurisztikus fővárosa, Brazíliaváros, illetve még kb. 600 épület, egyebek mellett a New York-i ENSZ-székház (előbbinek idén volt ötvenével jubileuma, amiről írtam egy cikket, itt meg egy szuper videó a város építéséről).

Niemeyer amúgy Le Corbusier, a híres francia építész tanítványa volt, aztán ahogy azt mondani szokás, túlnőtt mesterén, miután sosem látott egyedi stílust hozott létre, amelyet egyszerre jellemez a merev, rideg beton és az abból kialakított sodró, érzéki görbék. Niemeyer egyszer azt mondta, hogy épületeinek stilizált domborulatait a brazil nők kanyarulatai ihlették.

Niteroiban egyébként több munkája is látható, itt van a híres UFO, a Kortárs Művészetek Múzeuma, amiről itt egy távoli kép, az alul látható két fotót pedig én készítettem. Rióból egy BKV-jegynyi kompút, mondanom sem kell, hogy megéri.

Múzeum kintről

és bentről

Mindebből már le is vontam a tanulságokat, hiába matuzsálem valaki: 1. ha van tartalom az életében, nincs kedve meghalni 2. ha a Copacabana fölött van óriásablakos műteremlakása (ahogy Niemeyernek) duplán nincs kedve meghalni.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek