A Forbes magazin idei ranglistájának győztese ismét Angela Merkel német kancellár lett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Dilma Rousseff brazíliai államfő előtt.

Öt éven belül már negyedik alkalommal vezeti Merkel a világ száz legbefolyásosabb asszonyát rangsoroló listát, amelyen politikusok, üzletasszonyok, a média, valamint a szórakoztatóipar, a sport és a divat kimagasló egyéniségei szerepelnek. Tavaly Michelle Obama, az amerikai elnök felesége letaszította trónjáról a német kancellárt, de idén csak a 8. helyre került.

A brazilok által kedvelt oké-jelet az ország vezetője sem veti meg

A világ száz legbefolyásosabb asszonyának életkora 25 és 85 év között mozog, az átlagéletkoruk 54 év, és összesen 30 ezer milliárd dollárt tartanak ellenőrzésük alatt. Erejük a vagyonukból, hatalmukból, hallgatottságukból, illetve nézettségükből fakad. Huszonketten nincsenek férjnél, huszonkilencen elnök-vezérigazgatók, nyolcan pedig államfők - írja a Forbes alapján az MTI.

A politikusok közül Merkel, Clinton és Rousseff mellett ott szerepel Sonia Gandhi (7.), az indiai Kongresszus párt elnöke, Aung Szan Szjú Kji (26.) mianmari ellenzéki vezető, Rania (53.) jordániai királyné, Laura Chinchilla (86.) Costa Rica elnöke vagy éppen Sarah Palin (34.) volt alaszkai kormányzó. A showbusiness világából a legjobb helyezést az excentrikus énekesnő Lady Gaga érte el, ő a 11. a ranglistán.

    Az első tíz helyezett:
    1. Angela Merkel német kancellár
    2. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter
    3. Dilma Rousseff brazil államfő
    4. Indra K. Nooyi, a PepsiCo vezérigazgatója
    5. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetésért felelős igazgatója
    6. Melinda Gates, a Bill and Melinda Gates alapítvány társalapítója
    7. Sonia Gandhi, a Kongresszus párt elnöke
    8. Michelle Obama, az Egyesült Államok first ladyje
    9. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója
    10. Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezérigazgatója