Hetfon elmentunk Rio fantasztikus bulikozpontjaba, a Lapara, ahol az Orquestra Imperiallal lepett fel a hetveneves, de kimagasloan fitt Jorge Mautner (o van a videon), akinek szulinapja volt, es ennek oromere ket elo legendat is meghivott unnepelni; Gilberto Gilt es Caetano Velosot. Mivel elozo munkassagat viszonylag jol ismerem, es meglehetosen nagyra is tartom, nagyon megorultem, amikor 400 mililiteres caipirinhank (nagyvonalu mixelesben egy ezresert) horpolgetese kozben este 11-kor megtudtam, hogy o is ott lesz. A caipirinha utan aztan mar toretlen volt az oromom hajnali haromig, amikor is veget ert a majdnem negyoras koncert.

Ahhoz kepest, hogy hetfo este erkeztunk a Circo Voadorhoz, ami a Lapa egyik koralaku, karzatos bulikozpontja, annyian alltak a kulonfele sorokban, mint nalunk egy atlagos indie-zenekar koncertje elott az Arenanal. A tobbseg 25-35 kozotti feher fiatal volt, ami mar csak azert is erdekes, mert a fellepo Elo Legendak boven tulleptek a hatvanat, sot inkabb a hetven fele kozelednek. Elkepeszto tomeg volt, a karzatok is tele voltak, mi azert benyomakdotunk a feleig, sokan kint rekedtek az epulet mellett (de mar a keritesen belul), nekik jofejsegbol kivetitoket raktak ki. Szepen csordogalt a koncert, a kiemelkedo pillanatok azert mindig a special guestek megjelenesei voltak, ami elott jelzeskent a zenekar mindig lejatszotta az Abrandos szep napok zenejet. Ekkor mindenki elkezdett tombolni es visongani, mivel sejteni lehetett, hogy akkor most mindjart jon egy Nagy Valaki.

Es jott is eloszor Gilberto Gil, az egykori kulturalis miniszter es hires dalnok, szep feher ingben, es osszesen harmat enekelt (ebbol az egyiket ismertem). A Csigabiga gyere kit is dalolhatta volna, akkor is hatartalan orjonges es szeretet fogadja. Iszonyu energikus es fitt volt, tancolt, kurjongatott, hangszerek hangjait utanozta es mondott egy szep beszedet a szulinaposnak, aki amugy mar csak azert is szimpatikus, mert a Movimento Chaos megalapitoja (amire most nincs idom kiterni). Aztan ment tovabb a koncert, majd jott meg egy arc, akit nem ismertem, nem is volt annyira koros, de enekelt valamit a capoeirarol, ekkor epp egy epres caipirinhaert alltam sorba, a soban egy no mondta is, ki ez, de ki tudja, hogyan, kiszallt a fejembol.

Aztan jott a kek kivetelevel a brazil zaszlo szineibe oltozott Caetano Veloso, aki aztan mar tenyleg ki sem kellett volna, hogy nyissa a szajat, annyira szerette a kozonseg (ram is annyira hatott a tomegpszichozis, hogy bar nem ismertem a szamokat, fennhangon enekeltem oket). Frissessegben es tanctudasban o is boven felulmult egy csomo magyar negyvenes meg otvenes magyar rocksztart, nem is beszelve a szinpadra eppen csak felcsoszogni kepes Nagy Oregekrol. El is elmelkedtunk, hogy vajon a magyar Nagy Orgeket miert nem tisztelik es szeretik ennyire a magyar fiatalok, illetve, hogy milyen vicces, hogy egy csomoan kifizettek a kb. 5700 HUF-nak megfelelo belepot, de a jelenlevok tobb mint fele az epulet koruli szocializalasra hasznalta a nagy esemenyt.

Kerestem megfelelo illusztralo felvetelt a youtube-on, de egyelore csak a fenti rovidet illetve ezt talaltam, foleg a probakat meg elokeszuleket mutatja, 9.00-tol lehet kis izelitot kapni a mulatsagbol Gilberto Gillel, itt meg egy Caetanoval. Egy szentimentalis megjegyzest muszaj ide tuznom a vegen: sosem gondoltam, hogy egyszer majd eloben fogom latni Gilberto Gilt, orulet!