Tizenhét alkotást felvonultató retrospektív programban mutatja be Forgács Péter médiaművész-filmrendező munkásságát a Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil Brazíliavárosban, majd Rióban és Sao Paulóban január 31-étől - írja éppen ma az MTI.

A Mostra Péter Forgács: Arquitetura da Memória, azaz Az emlékezet építészete című válogatás átfogó képet nyújt a világhírű magyar filmrendező és médiaművész munkásságából - mondta az MTI-nek a Magyar Filmunió szerdán.


Itt a brazil reklámvideó, ami szerint februárban két hétig a riói CCBB múzeumban is kiállít Forgács, ami elképesztően menő hely, mi pl. tavaly egy pompás Escher-kiállítást láttunk ott

A közel három évtized munkásságát felölelő filmválogatásban látható lesz többek között Forgács nemzetközi debütálása, A Bartos család (1988), mely elnyerte a hágai World Wide Video Festival nagydíját. Műsorra tűzik a FIPRESCI-díjas Örvény (Lipcse, 1996), a cannes-i filmfesztiválra is meghívott Bibó Breviárium (2002) és a Tribeca filmfesztiválon díjazott El Perro Negro (2005) című filmeket.

A brazil szervezők az eseményhez készített videóval népszerűsítik a retrospektív programot (ezt lehet itt látni).

Forgács Péter 1978 óta több mint harminc filmet készített, a legismertebb közülük a Privát Magyarország című, többszörös díjnyertes sorozat, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul.

(Forgács Péter videóihoz ide kell klikkolni)