Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felszabadították a világ egyik legnagyobb faveláját

Vasárnap reggel a rió szuperrendőri alakulat, a BOPE felszabadította a világ legnagyobb favelájának tartott Rocinhát. A brazil rendőrség és a hadsereg több elitegysége, összesen 3000 ember, tankokkal és helikopterekkel szállta meg a Rocinhát, ahol legalább 120 ezer ember lakik. Az akció előtti napokban elfogták Rio egyik legkeresettebb drogbáróját, a Rocinhát irányító Antonio Francisco Bonfim Lopest (becenevén Nem).

Amióta Rio megkapta a 2014-es foci-világbajnokság és a 2016-os nyári olimpiai játékok szervezési jogát, sorra tisztítja a faveláit, amikből óvatos becslések szerint legalább kétszáz van. A lefoglalt drogokról és fegyverekről elképesztő videó itt.

A hvg.hu Nagyításában még több kép itt.

0 Tovább

Dübörög a tisztogatás Rioban

A szó szoros értelmében dübörög a 2014-es focivébé előtti tisztogatás Rio de Janeiroban, hiszen a hírek szerint a BOPE kommandósai ezúttal tankok (valójában lövészpáncélosok) kíséretében vonultak be a Mangueira nevű favelába. A vicces az, hogy a korábbi években már többször is rajtaütöttek az itt tenyésző drogkartelleken, de úgy tűnik, nem sok sikerrel. Most azonban muszáj lesz fenntartani az ellenőrzést, hiszen Mangueria közelében van a Maracana-stadion, és mindennél kínosabb lenne, ha a drogbandák visszaszivárognának a a döntő helyszínének közelébe.

Ugye, hogy nem tank? (a kép az Origoról van)

Úgy tűnik, az elmúlt hetekben-hónapokban a rendőrség komolyan elszánta magát arra, hogy a főbb rioi közlekedési útvonalak és stadionok környékén lévő favelákat pacifikálja, mert ez már a 18. megtisztított kerület. Arra mondjuk roppant kíváncsiak lennénk, az eddigi foglalásokat milyen infrastrukturális és társadalmi felzárkóztató programokkal támogatták meg, mert - hatalmas szociálpolitikai közhely következik! - néhány száz Colt Commandot lóbáló deszantossal nem lehet mélyreható változást előidézni, a katonák kivonulásával megint vissszajönnek a szintén jól felfegyverzett dealerek, és azután kezdődik az egész előről.

Most el is kezdem túrni az internetet egy olyan cikk után, ami megvonja az eddigi intézkedések mérlegét!

3 Tovább

Felrakták a Youtube-ra a teljes Tropa de Elite 2-t

Itt a teljes Tropa de Elite 2. - gondolom addig, míg valaki le nem szedi. Addig viszont egy klikkel megnézhető a film! (Angol felirat nincs, ezért nem árt valamennyire tudni portugálul.) Itt a cikk arról, hogy mi ez.

1 Tovább

Írtam egy cikket 2010 blockbuster brazil filmjéről

Előbb Rióban megnéztük a 2010 brazil közönségsikere, a Tropa de elite 2 körüli felhajtást, aztán megnéztem a filmet a Berlinalén Berlinben, aztán írtam róla egy cikket a munkahelyemnek. Sokkal jobb, mint az első rész, ami problémafelvetésnek kiváló ugyan, de mint film - különösen a főszereplő gyenge játéka miatt - elég bűntető. Na, de ez a második rész sokkal jobb, itt van róla a cikk.

Egyben remélem, hogy José Padilha be tudja fejezni a trilógiának szánt művét, és nem végzi úgy, mint a fiatal, agilis újságírólány a Tropa 2-ben, akivel nagyon csúnya dolgok történnek. (Annak pedig gratulálok, aki ilyen idióta fordítást talált ki a filmnek, hogy "Elit halálosztók"! Egy, a brazil szociális problémákra nyilván nagyon nyitott réteget talál meg ezzel a címmel.)

0 Tovább

Megneztem a BOPE fohadiszallasat egy favela tetejerol

Most csak egy gyors: tegnap elmentem riportozni a munkahelyemnek egy rioi favelaba. Semmi vesz, a varos legbiztonsagosabb favelaja a Tavares Bastos - sehol mashol nem maszkalnek egyedul -, miutan egy kicsit orult angol, aki meg negyven eve Stanley Kubricknak dolgozott, de a hetvenes evek ota Rioban lakik, 2000-ben elerte, hogy ide koltozzon a rioi rendorseg elitalakulata, a BOPE. Ezert most ott szekelnek a szuperrendorok a szomszedjaban, a favelaban pedig nagyobb biztonsaggal lehet kamerat lobalni a kezben, mint akar itt, a Copacabanan. A kicsit orult angollal csinaltam interjut, amit majd megirok, ha lesznek ekezetek. Nagyon erdekes lesz, peldaul azert, mert rajtam kivul Snoop Dog es Edward Norton is vendegeskedett nala; es mert csodalatos a kilatas a varosra, amit tobbszor megorokitettem.


Ez a szep epulet a BOPE-szekhaz, eloterben a favela

 


Ez meg a paratlan kilatas a kicsit orult angoltol. Az fonti kepet az eloterben lathato fej tetejere felmaszva keszitettem

0 Tovább

Rió legkeményebb rendőrei bevetés előtt

Szó esett itt már a Tropa de elite (Elitalakulat) című Berlinale-győztes brazil filmről. Annak a keletkezéstörténetéhez röviden annyi, hogy José Padilha (nem a lounge-zenész) rendező egy dokumentumfilmet akart csinálni a riói rendőrség speciális alakulatáról, a BOPE-ról (Batalhao de Operacoes Policiais Especiais); de mivel össze-vissza fenyegették, hogy kicsinálják, maradt a játékfilm. Na, részben a BOPE pucolta ki november végén a Morro do Alemao nevű favelát. Itt pedig egy elképesztő videó arról, hogyan készültek a nagy bevetésre. Mivel Tarzan-portugált beszélek, nem értem a nagyfőnök minden egyes szavát, ha valaki 3 mondatban össze szeretné foglalni, küldjön mindenképp mailt a vincze.barbara@origo.hu-ra.

A videón amúgy a Paulo Henrique Azevedo de Moraes nevű Bope-főnök lelkesít 240 speciális rendőrt az operáció megkezdése előtt. 1.45-nél példát lehet venni, milyen motiváltak a rió csúcsrendőrök, ha bűnüldözésről van szó!

0 Tovább

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött Rióban a drogbandák ellen

Nagyszabású rendőrségi akció kezdődött kedden Rio de Janeiro faveláiban a drogbandák ellen.

A helyi hatóságok úgy vélik, hogy a bűnöző csoportokhoz tartozók immár városi gerillaharcot folytatnak a biztonsági erők ellen. Csak az elmúlt 48 órában több mint egy tucatszor támadtak rá a rendfenntartókra. Rendőrautókat gyújtottak fel, és golyózáport zúdítottak két őrposztra. Bár senki sem sebesült meg, a riói külvárosokban a félelem légköre uralkodik - írja az MTI.

Sergio Cabral, riói kormányzó kedden azt mondta, hogy az összes hadra fogható rendőrt mozgósították, akik páncélosok és helikopterek támogatásával kezdték meg a drogcsempészek kifüstölését.

Hogy ez az egész mekkora fighthoz vezethet, szépen bemutatja a Tropa de elite (Elit alakulat) című José Padilha-film, ami meg is nyerte a 2008-as Berlinalét, pedig azért bőven volt nála jobb alkotás.

0 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek