Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három brazil termék, amitől boldogabbak lennének a magyarok

Egyetlen terméknek sem vagyok a titkos marketingese, sőt (bánatomra) még egyetlen brazil cég sem keresett meg, hogy szponzorálná a blogomat, szóval az őszinte lelkesedés íratta velem ezt a posztot.

Miután viszonylag gyakran utazom Európában, egyre több helyen látom ezt a három élelmiszert: az egyik a Guarana Antarctica nevű üdítő, a másik a pao de queijo (legfőképpen por formában), a harmadik az acai nevű gyümölcs pépje hűtött italként (máshogy nincs értelme, mert magasabb hőmérsékleten elmegy a hatóanyaga).

Az elmúlt három hónapban Portugáliában és Dublinban is szuperegyszerűen hozzájutottam mindhárom élelmiszerhez, de nem kell ilyen messzire menni: augusztusban Bécsben vásároltam guarana üdítőt illetve vehettem volna pao de queijót is fagyasztva, ha nem lett volna kint éppen 30 fok.

Mindezek után mindig elkeseredek, hogy ezek a kitűnő termékek vajon miért nem tudják átlépni a magyar határt (oké, mindkettő felbukkan olykor budapesti brazil éttermekben, de az havonta csak max pár tucat emberhez jut el).

Guarana Antarctica Portugáliában vásárolt termék

Visszakanyarodva a címhez, szerintem nagyon egyszerű okból tennék boldogabbá a magyarokat ezek a termékek: nem feltétlenül azért, mert - az acait kivéve - annyira egészségesek lennének, hanem mert finomak és új, szokatlan ízeket tartalmaznak, ráadásul még csak nem is különösebben drágák. A pao de queijo ráadásul gluténmentes. Szóval nagyon boldog lennék, ha a mondjuk a rengeteg ázsiai üzlet, aminek nagy része úgy is Bécsből hozza be a termékeit, a bécsi raktárban néha rányúlna ezekre is.


Pao de queijo a sütés előtt és a sütés után - Dublinban vásárolt brazil porból

Ha valakinek netán vannak információi, hogy valahol mégis kaphatók ezek Magyarországon, kérem, azonnal posztoljon!

3 Tovább

A brazilok miatt nincs elég cukor a sarki közértben

Na mért nem lesz nálunk elég cukor? Na mért? Hát a brazilok miatt. A brazilok ugyanis olyan modernek lettek, hogy gazdasági boomjuk keretében elkezdtek bioetanolt előállítani a cukornádból, ami ugye remek alternatíva a benzin mellett.

A bioetanolt vegyi úton, cukornádból állítják elő. Az előbb mondták az Inforádióban, hogy nemcsak Magyarországon van (és lesz) egyre kevesebb cukor emiatt, hanem egész Európában. Azt is mondták, hogy nálunk már most vannak olyan boltok, ahol korlátozták a cukorvásárlást és egy ember csak max. három kiló cukrot vehet. Heló hatvanas évek!

Bár ma már korszerű gépek végzik a munkát, egy ilyen archaikus hangulatú képet választottam, mert így egy pillanatra megemlékezhetünk Izaurára és sorstársaira, akik szintén cukornád-ültetvényen dolgoztak

Jó hír viszont, hogy a februári Geo magazin szerint jelenleg 70 ezer négyzetkilométren termesztenek cukornádat Brazíliában (ez kb. akkora, mint Magyarország mínusz Kisalföld) és ezt a közeli jövőben további 230 ezerrel szeretnék növelni (ez a terület valamivel nagyobb, mint 3 Magyarország).

Amúgy Brazília a látszat ellenére nem akkora jófej zöld ügyekben: 179 ország ökomérlegének összehasonlításakor első helyen a legnagyobb környezetszennyezőként Brazília áll. Bűnlajstromján fakivágások, biodiverzitás elvesztése, műtrágyák hatalmas mértékű használata és vízszennyezés.

5 Tovább

Izaura barátai

blogavatar

Minden Brazíliáról

Utolsó kommentek