A riói tengerpartokról lesz most szó. Az egyik legismertebb és legelterjedtebb klisé a riói tengerpartokról az, hogy a város Nagy Szociális Olvasztótégelyei, ahol eltűnnek a társadalmi különbségek és csak az számít, milyen izmos / formás vagy, illetve milyen ügyesen lovagolod meg a hullámokat. Azt is tudja mindenki - és főleg a paulisták mondogatják irigykedéssel vegyes megvetéssel -, hogy Rió tengerpartjain reggeltől estig tart a testkiállítás. Ami viszont nem annyira köztudott, hogy gyakorlatilag mindent megvehet az ember a strandolás néhány órája alatt (elenyésző komfortfelárral), miközben egy lépésnyire sem kell eltávolodnia strandszékétől.



Vattacukorárus előre csomagolt vattacukrokkal

Mi Egyhúrosgitárral két órán át jegyeztük fel az Ipanemán és egy órán át a Copacabanán, milyen árusok haladtak el melletünk plusz csináltunk pár képet.

Az árusok

Aki azt hiszi, hogy ledől a homokba, és onnantól kezdve csak a hullámok, a szél, a sirályok és boldog gyermeksikongás hangja fogja simogatni a fülét, az nagyon téved. A riói tengerpartokon egy erős nap minden, csak nem lazító. Hétvégén átlag 30 másodperces időközönként masíroznak a partmenti mondjuk tíz méteres sávban az árusok, miközben jó hangosan mantrázzák, hogy mit árulnak. Jobbára férfiak, de lehetnek nők is (gyereket szerencsére csak elvétve láttam).


A klasszikus hungarocelldobozos hűtött ital árus (háttérben a napernyős dolgozik)

Ha mondjuk valaki hűtött sört árul, akkor egy jéggel megrakott hungarocelldobozt cipel a vállán egy törölközőre téve, amit ha jelzel neki, lerak a homokra és az aljáról kiszedi a bem gelado (jó fagyos) sört. Az ékszerárusok hatalmas táblákra tuzött ekszerekkel mászkálnak, a bikiniárusok napernyőről lógó bikinikkel, van, aki kerepelővel hirdeti, hogy érkezik, más egy tákolt fához ütöget valami vasat. Az ipanemai acai-árus legendás, ő évek óta egy hangszóróba ordítja, hogy az ő acaija a legjobb a parton, stupidamente finom. Amúgy nem egy szuper meló egész nap 35 fokban a fürdőzők között izzadni, de valószínűleg még mindig jobb, mint ugyanezt mondjuk egy gyorsforgalmi út aluljárójában végezni a délutáni dugóra várva.


Labdaárus (a labdáknak alig van súlyuk)

Az áruk:

- sör

- üdítők (főleg kóla, mate tea, guarana - természtesen mind bem gelado)

- Globo nevű só-manióka liszt-cukor/só tartalmú kerek strandétel (a legismertebb strandkeksz)

- frissen facsart gyümölcslevek

- házi sütésű nyalánkságok

- jégkrém

- rákocskák

- a helyszínen grillezhető sajt (az árus a mini grillszettjét is cipeli magával)

- strandlepedő riói motívumokkal

- vattacukor

- repülő sárkány

- repülő Batman

- napszemüveg

- bikini

- természetes anyagokból készült bizsuk

- labda

- Urubu, a Flamengo focicsapat totemállata plüssből, fejre szerelhető változatban


Bikiniárus pihen

(További képek a TOVÁBB gomba nyomva!)