A sifutason kivul talan egyetlen sport sincs, amiben a brazilok ne lennenek a topon, es Rio de Janeiroban korulnezve az ember egyaltalan nem csodalkozik ezen. Ugyanis amerre csak jartunk, mindenutt vagy sportolni igyekvo, vagy epp sportolo, vagy a sportolas utan sorrel levezeto emberekbe botlottunk. Ez nem csak annak koszonheto, hogy szar dolog nap mint nap behuzott hassal lesetalni a Copacabanara, hanem annak is, hogy penztarcatol fuggetlenul mindenkinek van tere es lehetosege a napi betevo mozgasra. Mi mar az elso nehany napban vegigprobaltunk nehanyat a legolcsobbaktol a legdragabbakig:

0 real: A tengerparti setany teljes hosszat elkulonitett futopalya kiseri vegig, igaz, nem olyan fain boritassal, mint a Margit-szigeten, de sokkal fainabb panoramaval - mondjuk az igazan hardcore futok a tengerparti homokot turjak vegig. A parton sportolasban a legtutibb megsem a futas, hanem az, hogy az onkormanyzat a part menten egy csomo kis edzoallomast epitett (lasd az Ipaneman keszult fotonkat), ahol lehet nyujtani, fekvotamaszozni, huzodzkodni. Teljesen termeszetes, ha a buszra varo csaladbol az apuka nehany saslendulettel bizonyit a gyerekeknek, vagy ha az otvenes hippi izomszakaszto korlatgyakorlattal mossa ki testebol a fogyasztoi tarsadalom szennyet.

trainhard

(A FOLYTATASERT NAGYON ERDEMES KLIKKOLNI!)

10-20 reais (1200-2500 forint) Ennyi penzert el lehet menni egy lepukkant edzoterembe valami gepet taszigalni, de mivel mar gyurtunk egyet ingyer a parton, ezert inkabb az igazan brazil capoeirara szavaztunk. Bar a edzes Gaveaban, a rioi mondjuk, hogy Budagyongye kornyeken van, megsem egy luxus-gymben, hanem egy feluljaro labainal megbuvo kozossegi helyiseg aszfaltozott udvaran csendul fel az egyhuros gitar hangja. Mire eszrevennem, hogy a 30 fokban es 90 szazalekos paratartalmu levegoben felmosoronggya izzadtam magam, maris rengeteg elismero vallveregetest es pacsit soportem be, es akkor meg el sem kezdodott a szinte kotelezo edzes utani sorozes.

35-45 reais (4000-5500 forint) Miutan Magyarorszagon is igen nepszeruve valt a brazil jiu-jitsu, ezert gondoltam, megnezem, mit is tudnak a legendas Gracie-csalad szulohazajaban. Penzt lehuzni biztosan, mivel iszonyatosan draga az edzes, de egymas karjanak-labanak kitegergetese is nagyon megy nekik. Bar szerintem egy brazil szamara kisse eletidegen az vastag judoruhaval valo fojtogatas, a legkondis, exkluziv hangulatu edzes roppant faraszto, es ha az ember tul komolyan veszi, akkor a pokhendi mosolyu mesterek miatt megalazo is.