Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi favelájában.

Helyszíni tudósítások szerint ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Közel 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe - írja az MTI a favela szót a villa szó mintájára következetesen két l-lel.

Ezt a képet az AFP bátor fotósa készítette, remélem, nem sértődik meg, hogy kölcsönvettem

A riói katonai rendőrség főnöke közölte, hogy a vártnál kisebb ellenállásba ütköztek, győzelmet arattak a favelában rekedt több száz állig felfegyverzett drogcsempész felett, és ellenőrzésük alá vonták a városrészt. Egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, hogy egyelőre nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a bűnözők nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

(Mindenképp érdemes továbbolvasni!)

Morro do Alemao része a több szegény-negyedet is magába foglaló Complexo do Alemao városrésznek. A favelakomplexum a Commando Vermelho (Vörös Kommandó) - az egyik legnagyobb riói bűncsoport - uralma alatt állt. A biztonsági erők csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a szomszédos, ugyancsak e bűnszövetkezett által ellenőrzött Vila Cruzeirót, és mintegy 200 drogcsempész akkor a Complexo do Alemaoba menekült.

A brazil kormány a 2014-es foci-vb, és a 2016-os nyári olimpiai játékok miatt hirdetett harcot a garázdálkodó bűnbandák kifüstölésére, és távlati célja, hogy biztonságossá tegyék az elkövetkező években a nagyvárost. A vasárnap kezdődött műveletben eddig 35-en, jobbára bűnözők, vesztették életüket.